Gezi tutuklularına cezaevi önünden destek

Taksim Dayanışması'nın açıklamasında "Tüm yurttaşları özgürlük ve demokrasi talebiyle ülkemizin geleceğine umut olan tüm kurumları, 'darbecilik' gibi asılsız ithamlarla lekelenmek istenen Gezi'nin gerçek tarihine sahip çıkmaya çağırıyoruz" denildi

Fotoğraf: ANKA

Taksim Dayanışması üyeleri, Gezi Parkı davası kapsamında hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen iş insanı Osman Kavala ile 18 yıl hapis cezası verilerek tutuklanan Avukat Can Atalay, şehir planlamacısı Tayfun Kahraman ve akademisyen Ali Hakan Altınay’a destek için Silivri Cezaevi önünde açıklama yaptı.

Açıklamaya, tutukluların yakınları ile HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy da katıldı. "Acil demokrasi ve adalet, Gezi’ye özgürlük" yazılı pankartın açıldığı açıklamada, tutukluların resimlerinin yer aldığı ve "Gezi için adalet" yazılı dövizler taşındı. Sık sık "Karanlık gider, Gezi kalır" ve "Bu daha başlangıç, mücadeleye devam" sloganları da atıldı.

Tutuklulardan mesaj

Ortak açıklama öncesinde tutukluların, cezaevinden gönderdiği mesajlar okundu. Can Atalay’ın mesajını Sosyal Haklar Derneği Başkanı Özgür Akbayır okudu.

Atalay’ın mesajı şöyle:

Değerli arkadaşlar, kardeşlerim! Aramızda şu an birkaç yüz metre mesafe var. Hepinize teker teker sarılıyorum. Bizi burada bir an olsun yalnız bırakmayan, tıpkı Gezi’deki gibi tüm farklılıkları ile omuz omuza direnen iradenizi selamlıyorum. ‘Umudu dürt, umutsuzluğu yatıştır’ demiş ozan, umut omuzlarımızda yükseliyor. Biz, Gezi’nin toplumsal, politik ve hukuki bakiyesini ancak onurla taşırız demiştik. Gezi Direnişi’nin bakiyesini onurla taşıyoruz! Hepinize çok selam, birkaç yüz metre mesafeden birbirimize sarıldık, hasret giderdik. Kabul edin lütfen. Kararanlık gidecek Gezi kalacak. Hep birlikte mücadele edecek hep birlikte kazanacağız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu da Tayfun Kahraman’ın mesajını aktardı.

Kahraman’ın mesajı şöyle:

Sevgili dostlar, yoldaşlar. Siz dışarıda, biz içeride her ne koşulda olursak olalım; demokratik cumhuriyet talebini yükseltmeye, hukuksuzluğa karşı adaleti haykırmayı kentimizi, doğayı ve elbette Gezi’yi savunmaya hep birlikte devam ediyoruz. Gezi Direnişi 9’uncu yılında hâlâ bu ülkenin en büyük umududur. Umudumuz ile yaktığımız ışık, bizleri çok yakında aydınlık ve güzel günlere taşıyacak. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam! Selam ve saygılarımla.

Osman Kavala’nın mesajını da yazar Şebnem İşigüzel okudu. Kavala mesajında şunları belirtti:

Gezi, özgürlük ve demokrasi taleplerinin ve dayanışma ruhunun ifadesi idi. Gezi davası da yargının siyasi amaçlarla kullanılmasını simgeleyen bir dava oldu. Bu dava ile ilgili duyarlılığın, sizlerin gösterdiği dayanışmanın, hukuk ve demokrasi mücadelesine ivme kazandıracağına inanıyorum.

"Gezi’nin gerçek tarihine sahip çıkmaya çağırıyoruz"

Taksim Dayanışması adına açıklamayı Akif Burak Atlar okudu. Atlar şunları kaydetti:

Sadece Gezi tutukluları için değil, gelecek güzel günlerimiz için adalet istiyoruz. Yargının bağımsız olduğu, yaşama sahip çıkan seslerin duyulduğu, mesleklerinin gereğini yapan hak savunucularının tutsak edilmediği bir ülke için adalet istiyoruz. Ethem’in, Ali İsmail’in, Medeni’nin, Hasan Ferit’in, Abdocan’ın, Ahmet’in, Mehmet’in ve Berkin’in özgür düşleri için adalet istiyoruz. 2013’ün Haziran’ında Gezi Parkı’ndaki o rengarenk, dayanışmacı anlayışı sahiplenen tüm yurttaşları özgürlük ve demokrasi talebiyle ülkemizin geleceğine umut olan tüm kurumları, ‘darbecilik’ gibi asılsız ithamlarla lekelenmek istenen Gezi’nin gerçek tarihine sahip çıkmaya çağırıyoruz. 

Başta Gezi Parkı olmak üzere ülkemizin yeşiline, doğasına, kaynaklarına sahip çıkacak demokratik bir ülke mücadelesinden vazgeçmeden, delillere dayanan objektif ve tarafsız yargılama yapan bir adalet sistemi kuruluncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Bu hukuksuzluk, bu keyfilik, bu adaletsizlik, bu vicdansızlık, bu düşmanlık sona erinceye kadar, arkadaşlarımız serbest bırakılıncaya kadar, dünya hukuk tarihine kara bir leke olarak girecek bu davalar geri çekilinceye kadar mücadeleye devam edecek, arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağız.   

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU