90 gün için ayda 9 euro

Prof. Dr. Mustafa Öztürk Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Michael Probst/AP

Rusya-Ukrayna savaşından dolayı petrol ve doğalgaz fiyatları anormal arttı. Doğalgaz fiyatları iki katına çıktı. Rusya, Avrupa doğalgazının yaklaşık üçte birini sağlıyordu.

Petrol ve doğalgaz fiyatları ülke ekonomilerine ciddi hasarlar veriyor. Diğer yandan sera gazı karbon dioksit salımı pandemi sonrası rekor seviyede artış gösteriyor. 

Sıcak bir yaz, petrol ve doğalgaz fiyatlarını daha da yükseğe çıkarabilir.

Almanya'da koalisyon hükümeti, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı, artan petrol fiyatları fosil yakıt kullanımını azaltmak ve enflasyon etkilerini hafifletmek için vatandaşın toplu taşıma araçlarını kullanmalarını yaygınlaştırmak/özendirmek için 90 gün süreyle aylık 9 euro uygulamasını kabul etti.

Projeyi finanse etmek için Hükümet federal bütçeden eyaletlere 2,5 milyar euro mali yardım yapılacak. Bu bedel, belediyelerin ve ulaşım şirketlerinin gelir eksikliğini kısmi olarak karşılayacak.  

Hükümet, benzin ve motorin vergilerinin haziran ayının başından itibaren kesilmesini kararlaştırdı. 1 Haziran'dan itibaren vergi yükü benzinin litresi başına 29,55 sent ve motorinin litresi başına 14,04 sent düşecek. Vergi indirimi üç ay boyunca geçerli olacak.

Ve Alman Hükümeti artan akaryakıt fiyatlarına karşı ucuz toplu taşıma biletini devreye soktu.

Ucuz bileti çevre dostu ulaşımı desteklemek için Alman Hükümeti finanse edecek. 

Milyonlarca Alman'ın, hükümetin toplu taşıma kullanımını artırma ve pahalılık kriziyle karşı karşıya kalan tüketicilere mali destek sağlama planları uyarınca önümüzdeki Haziran ayından itibaren daha ekonomik bir yaz seyahatinden yararlanmaları bekleniyor.

1 Haziran'dan itibaren tüm şehir içi ve bölgesel ulaşım modlarında seyahate izin veren aylık 9 euroluk bir bilet planı başlatılacak.

Rus fosil yakıt kullanımını, sera gazı CO2 salımını ve araç bağımlılığını azaltmak için bu eylem planı uygulamaya konacak.
 

1.jpg
Resim 1. Bilet ücreti örneği

 

Almanya'da her vatandaş, toplu taşıma aracı kullandıkça ülkede Rus enerjisinden uzaklaşmayı ve iklim tarafsızlığına yaklaşmaya katkıda bulunacaktır.

Bu sistemle vatandaşın, aracını evde bırakması, toplu taşıma araçlarına binmesi ve paradan ve yakıttan tasarruf etmesi ve yüksek akaryakıt fiyatlarının halk üzerindeki etkisinin azaltılması hedeflenmektedir. 

9 euroluk biletler DB Fernverkehr AG tarafından işletilen IC, EC, ICE (Intercity Express) ve ECE hızlı trenlerinde geçerli değildir. Yalnızca Almanya genelinde yerel ve bölgesel ulaşım için geçerlidir.

Şunları içerir:

  • Otobüsler
  • Tramvaylar
  • Metrolar
  • Banliyö trenleri
  • Bölgesel trenler
  • Bölgesel ekspres trenler
  • Hamburg'da HVV ve Berlin'de BVG tarafından işletilen feribotlar

Hamburg ve Bremen gibi şehirlerde, feribotlar yerel toplu taşıma sisteminin bir parçasıdır ve bu nedenle 9 euroluk bilet buralarda da kullanılabilecek.

Üç ay boyunca tüm yerel ve bölgesel toplu taşıma için ayda sadece 9 euro olacak.

9 euroluk biletle iki şeyin başarılması hedefleniyor;

  • Hem düzenli toplu taşıma kullanıcıları hem de araç sahipleri için işe gidip gelme masraflarının düşürülmesi,
  • Daha fazla insanı, iklim dostu toplu taşıma sistemine geçmeye ikna edilmesi,

umuluyor.

9 euroluk biletle tüm Almanya'yı dolaşmak mümkün olacaktır.  

Bilet, hem şehir içi hem şehirlerarası yolculuklarda geçerli olacak.

Haziran, temmuz ve ağustos ayları için Almanya genelindeki 9 euroluk toplu taşıma biletleri 23 Mayıs Pazartesi'nden itibaren bilet makinelerinde, gişelerde, bahn.larda, web sitelerinde ve DB uygulaması aracılığıyla satışa sunuldu, ucuz bileti kaçırmak istemeyenler otomatlara akın etti ve bir günde 1 milyon adet bilet satıldı. 

Aylık 9 euroluk bilet, üç ay boyunca emekliler ve öğrenciler yanında herkes için ve hatta turistler içinde geçerli olacak. 9 euroluk biletler, tatillerde de kullanılabiliyor. 

9 euroluk bilete bisiklet ulaşımı dahil değildir.

Toplu taşıma araçlarının teşvik edilmesi;

  • Fosil yakıta ve araca kullanımına olan bağımlılık azaltılması,
  • Trafikte zaman israfının önlenmesi, 
  • Trafik yoğunluğunun düşürülmesi,
  • Trafikte “dur kalk” dan dolayı yüzde 30 ve üzerinde aşırı fosil yakıt tüketilmesinin azaltılması,
  • Ulaşım kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması, 

hedeflenmektedir.

Ve iklim krizi ile mücadele etmeye katkı verecek. 
 

2.JPG
Resim 2. Trafik yoğunluğu

 

Ayrıca bu sistemi uygulamaya koyarak;

  • Pahalı olan akaryakıt kullanımını azaltılması,
  • Yakıt fiyatının düşürülmesi için mücadele edilmesi,

planlanmaktadır.

1 Haziran'dan itibaren gezginler, Almanya'nın her yerini sadece 9 Euro'ya son derece uzun mesafeleri kat edebilecek.
 

3.jpg
Resim 3. Toplu taşıma aracı

   

Aylık veya yıllık aboneliğiniz varsa, başka hiçbir şey için endişelenmenize gerek olmayacak.

Örneğin, Berlin-Brandenburg taşımacılık birliği, "Mevcut abonelikler için otomatik olarak indirimler yapılır, böylece ayda sadece 9 euro ödenir" diyor. İndirimler daha sonra ilgili müşteri hesabına geri aktarılacaktır.

Ucuz biletler, enerji ve fosil yakıt fiyatlarındaki keskin artış nedeniyle trafik ışığı koalisyonunun yardım paketlerinin bir parçasıdır.

Aynı zamanda, daha fazla yolcu çekmek ve onları arabalarından toplu taşımaya geçiş yapmaya teşvik etmek için büyük bir lezzet kampanyasıdır.

Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, yerel toplu taşıma sistemi ve iklim dostu hareketlilik için bir fırsat olduğunu söyledi. 

1 Haziran'dan itibaren 50'den fazla ek tren uygulamaya girebilecek ve her gün 60 bin ek koltuk mevcut olacak. Özellikle hafta sonlarında gezi noktalarına tam tren seferleri bekleniyor.

Ayrıca turistik rotalardaki teklifler resmi tatillerde artırılacak.

İster benzin fiyatı, ister tren ve otobüs tarifeleri olsun: Almanya'daki hareketlilik davranışını iklim koruma ve çevre lehine değiştirmek istiyorsanız, çevre dostu, iklim dostu hareketliliğe -özellikle yerel toplu taşımaya- daha fazla para yatırım yapılması gerekir.

Yine de, yetersiz kırsal altyapı nedeniyle, iş ve boş zaman hareketliliğini uygun maliyetli tutmaktan yararlanamayacak çok insan bulunmaktadır.

Aylık 9 euro gibi ucuz bir bilet, iklim dostu olmak, insanları banliyö ulaşımını kullanmaya, 90 günlük süre bittikten sonra da insanların toplu taşımayı kullanmaya ve arabalarını garajlara bırakmaya ikna etmektir.

9 euroluk bilete yoğun bilimsel araştırmalara eşlik ediyor.

9 euroluk bilet, başlangıçta yolcuların "tarife ormanında" finansal ve bürokratik engeller olmadan yerel toplu taşıma araçlarını kullanabilecekleri anlamına gelecek.

Bariz ihtimal, insanların önemli bir bölümünün arabalarını bırakıp toplu taşımaya geçmesi hedeflenmekte. Bu da enerji ve kaynak tüketimi ile iklimin korunması üzerinde olumlu etkileri olacaktır.

Toplu taşıma işletmecileri yeni müşteriler kazanma ve onları uzun vadede toplu taşımaya ikna etme imkanına sahip olacaktır.

Bu deneysel çalışma ile trafik araştırmacıları, heyecan verici bir senaryoyu gerçek zamanlı olarak gözlemleyecek ve toplu taşıma yolcularının tercihleri hakkında çok şey öğrenecekler.

Gelecekteki tahminleri iyileştirmek için bu modelleri de kullanabilecekler.

Belki de bu deney, birçok insanın bu üç ayda toplu taşımayı denemesine ve böylece uzun vadede toplu taşımanın toplumdaki rolü ve önemi konusunda farkındalığın artmasına yol açacaktır.

DLR, birçok yerde toplu taşımanın geleceğini araştırıyor ve toplu taşıma da ulaşım operatörleri ile yakın işbirliği yoluyla tasarlanıyor.

Merkezi bir araştırma sorusu, diğer şeylerin yanı sıra sayısallaştırma ve otomasyon kullanılarak toplu taşımanın nasıl daha çekici hale getirilebileceğidir.

Ulaştırma Araştırmaları Enstitüsü'nde, isteğe bağlı veya ihtiyaca dayalı teklifler gibi esnek teklif biçimlerinin potansiyel kullanımlarının neler olduğu araştırılıyor.

Otomatik toplu taşıma perspektifinden kullanıcının neye ihtiyacı olduğuna ve kabulünün nasıl artırılabileceğine bakılıyor.

Çok modluluğu ve ulaşım teklifleri ağlarını teşvik etmek için merkezler olarak adlandırılan transfer merkezlerinin ihtiyaç temelli tasarımı, ulaşım araştırmasında önemli bir konudur.

Münih Teknik Üniversitesi'nde profesör olan Klaus Bogenberger, "Burada bilimsel olarak değerlendirmek istediğimiz devasa bir gerçek deney gerçekleşiyor" dedi.

Bogenberger, sözlerine şunları ekledi:

Amacımız, verileri hareketlilik davranışındaki değişiklikleri kaydetmek ve yarının trafiği için sonuçlar çıkarmak için kullanmaktır. Örneğin, 9 euroluk bilet işe yarıyor mu ve gerçekten insanları arabalardan otobüslere ve trenlere mi geçmeye motive edecek mi? Yoksa, geçici vergi indirimleri nedeniyle yakıt tekrar ucuzladığında çok araba kullanmaya devam mı edeceksiniz?


Münih Belediye Başkan Yardımcısı Katrin Habenschaden, şu açıklamada bulundu:

Münih'te ulaşımı dönüştürmek için tüm hızımızla çalışıyoruz. Gelişmiş bir hizmet yelpazesi ve basit, çekici bir ücret sistemi burada son derece önemli. Aynı zamanda şehri devasa bir canlı laboratuvara dönüştürecek. 'Mobilität.Leben' çalışmasının bu deneyden ders almamıza yardımcı olacağını umuyoruz. Bunun gibi bir ücretin taşıtlar için daha çekici olup olmayacağını öğrenmek istiyoruz. Ya da gezi yolcuları, otobüs ve trenlere ne kadar ek yolcu çekeceği, kaç kişinin diğer ulaşım araçlarından geçiş yapacağı - ve kaç kişi yerel toplu taşıma hizmetlerini kendileri keşfedip uzun vadede kullanmaya devam edecek.


MVG CEO'su Ingo Wortmann de şunları söyledi:

'Mobilität.Leben' çalışmasının sonuçlarını büyük bir ilgiyle izleyeceğiz. TUM Think Tank tarafından yapılan araştırma, gelecekte doğru hizmet yelpazesini belirlemek için önemli bir temel oluşturacaktır. Bu gelecekteki hizmet yelpazesi, ulaşım dönüşümünü aktif olarak yönlendirmek için olacak. Yolcularımızı anlamalıyız, ancak her şeyden çok, belirli önlemlerin potansiyel yeni yolculardan oluşan hedef grubu nasıl etkilediğini bilmek istiyoruz. Ancak genel olarak: Yerel olarak fiyatları kalıcı olarak düşürmeden önce toplu taşımada mevcut hizmet yelpazesini genişletmek ve geliştirmek zorundayız. Bu hizmet yelpazesi, baştan itibaren araçlara ve altyapıya aşırı yüklenmemek yeni yolcular için önemli teşvikler olacaktır. Bu, temel yenileme ve genişleme için ihtiyaç duyulan finansal kaynaklar için her şeyden daha fazlasını gerektirir.


Araştırmacılar konuya birkaç dalga halinde anketlerle yaklaşıyor: 9 euroluk biletin üç ayı öncesinde, sırasında ve sonrasında. Bu şekilde beklentiler, kullanım ve davranış üzerindeki uzun vadeli etkiler kayıt altına alınacak.

Kassel Üniversitesi'nde profesör olan Angela Francke, 9 euroluk bilet hakkında, "Toplu taşımanın potansiyelini görmek için büyük bir fırsat, aynı zamanda uzun vadede hareketlilik davranışının ne ölçüde değişeceğini görmek için harika bir fırsat" diyor.

Ekibine göre, "yıkıcı bir unsur" olarak, alışılmış davranış üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olma potansiyeline sahiptir.

Ayrıca, bunu gözlemlemek için üç ankete güveniyor.

Ulaştırma Planlama ve Lojistik Enstitüsü, Hamburger Verkehrsverbund ile işbirliği içinde yoksul insanlarla röportaj yapmak istiyor.

Biletin kullanım davranışını nasıl etkilediği ve günlük yaşamda hangi deneyimlerin ortaya çıktığı gibi sorulara odaklanılır.

Mevcut toplu taşıma sisteminde bazı farklı büyük şehirler için aylık fiyatlar aşağıdaki gibidir:

  • Münih 66 euro 
  • Berlin 81 euro
  • Frankfurt 89 euro
  • Hamburg 83 euro
  • Köln 91 euro

Bugün Berlin'de tek bir yolculuk 3 euro ve Münih'te ise tek sefer 3,5 eurodur.

Mönchengladbach'tan Düsseldorf'a S-Bahn'da tek bir yolculuk için 13 euro ödeniyordu.

Almanya'yı gezmenizi sağlayan bir günlük bilet 42 euro değerindedir.

Normal günlerde;

  • Münih'te günlük bilet ücreti 8,20 euro,
  • Berlin'de ise günlük bilet ücreti 8,80 eurodur.

Haziran ayında işe gidip gelirken toplu taşıma aracı ile bireysel araç kullanımı arasında, örneğin Kuzey Ren-Vestfalya'da klasik bir banliyö mesafesi olan Solingen-Köln ile Burg an der Wupper-Köln'de tren kullanmanın maliyet ve sera gazı salım azaltma dahil avantajları Resim 4'de verilmiştir. 
 

4.JPG
Resim 4. Toplu taşıma ve bireysel araç kullanımı arasında zaman ve sera gazı CO2 salım farkı

 

Toplu taşıma araçlarını kullanarak paradan, zamandan ve sera gazı CO2 salımından tasarruf edilir.

Toplu taşıma araçları kullanıldıkça ulaşım kaynaklı sera gazı CO2 salımı en az yüzde 50 azalacak.

Ulaşım maliyeti ise 185,6 eurodan 9 euroya düşecektir.  

Bazılarına göre bireysel araç kullanımın maliyeti ve zaman israfı çok çok daha yüksektir. 

Bazı basın kuruluşları; "Çantalarınızı toplayın, toplu taşıma kullanıyorsanız bu yaz en uygun fiyatlı seyahat noktası Almanya" diyor.

Almanya, ulaşımda serbest piyasa demiyor ve halkın enflasyondan ezilmesini önlemek için toplumun tüm katmanlarını ilgilendiren çözümler üretiyor. 

Benzer uygulamalar Türkiye'de niye hayat bulmuyor?

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU