AFP: Gine'nin devrik lideri Condé, Türkiye'ye doğru yola çıktı

Askeri cunta, 84 yaşındaki Condé'ye izin verdi

22 Nisan'da serbest bırakılan Alpha Condé, o tarihten bu yana kamuoyunda görülmedi (Reuters)

Gine'de askeri cunta, devrik lider Alpha Condé'nin ülkeden ayrılmasına izin verdi.

Condé'nin tedavi için Türkiye'ye doğru dün yola çıktığı açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Askeri cuntanın Ulusal Birlik ve Kalkınma Komitesi, 84 yaşındaki Condé'nin "haysiyetine saygı" ve "insani nedenler" gerekçesiyle seyahat etmesine müsaade edildiğini bildirdi. Eski liderin yurtdışında doktor randevusu olduğu duyurulurken sağlığı, nerede tedavi edileceği ve ne kadar kalacağı hakkında bir açıklama yapılmadı.

Havalimanı ve polisten yetkililerle konuşan Fransız haber ajansı AFP,  Condé'nin başkent Konakri'deki havalimanından Türkiye'ye doğru yola çıktığını aktardı. Yetkililer, devrik liderin tek başına olduğunu da ifade etti.

Haberde, Condé'nin Türkiye yolculuğuna dair başka detaya yer verilmedi.

Ne olmuştu?

Batı Afrika ülkesinde Özel Kuvvetler Birlikleri, Cumhurbaşkanı Alpha Condé'yi 5 Eylül 2021'de devirerek yönetime el koymuştu.

Darbeyi yöneten Albay Mamady Doumbouya, omuzlarına aldığı Gine bayrağıyla devlet televizyonuna çıkarak anayasayı, hükümeti ve kurumları feshettiklerini; en kısa sürede halkın da katılımıyla yeni bir anayasa hazırlayacaklarını kaydetmişti.

Türkiye, Gine'deki darbeyi kınamıştı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Gine'de meydana gelen darbe girişimini ve Cumhurbaşkanı Alpha Conde’nin alıkonulmasını kınıyor ve derin endişeyle karşılıyoruz" ifadesi kullanılmıştı.

Doumbouya, 1 Ekim 2021'de düzenlenen törenle geçiş sürecinin cumhurbaşkanı olarak yemin etmişti.

Ülkede sivil hükümet için 39 aylık bir geçiş sürecinde karar kılındığı 30 Nisan'da açıklanmıştı.

Darbenin ardından yakalanan Condé ise 17 Ocak'ta tedavi görmek üzere Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'ye gitti ve 8 Nisan'da ülkesine döndü.

Cunta, Condé'nin serbest bırakıldığını 22 Nisan'da duyurdu.

Öte yandan başsavcılık, Condé ve hükümetindeki 26 kişi hakkında suikast, adam kaçırma ve işkence gibi suçlardan bu ayın başlarında soruşturma başlattı.

 

Independent Türkçe, AFP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU