New York'taki saldırıya tanık olanlar anlattı: "Cesetler her yerdeydi"

"Siyah bir erkek bunu yapsaydı o da ölmüş olurdu"

 Payton Gendron saldırının gerçekleştirdiği yerden yaklaşık 320 kilometre uzaktaki Conklin'de yaşıyordu (Reuters)

ABD'nin New York eyaletine bağlı Buffalo kentindeki bir süpermarkette dün düzenlenen silahlı saldırıda 10 kişi yaşamını yitirdi. Yetkililer, siyah ağırlıklı bir bölgede gerçekleştirilen saldırıda hedef alınan 13 kişiden 11'inin siyah olduğunu bildirdi.

Saldırıyı gerçekleştiren Payton Gendron adlı 18 yaşındaki beyaz erkek yakalandı. Saldırıya ve sonrasında yaşananlara tanık olanlar o anları anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İki kızına dondurma alma için süpermarkete giden Dominique Calhoun, otoparka girerken insanların çığlık atıp dışarı çıktığını gördüğünü söyledi.

Calhoun, "Ben de aralarında olabilirdim. Şoke oldum" diye konuştu.

68 yaşındaki Ken Stephens, "Cesetler her yerdeydi" ifadesini kullandı.  

Saldırıyı duyduktan sonra kızının Tops Friendly Market adlı markete olup olmadığını öğrenmek için markete koştuğunu kaydeden 60 yaşındaki Marilyn Hanson, teslim olan saldırganın yakalandığını hatırlatarak "Siyah bir erkek bunu yapsaydı o da ölmüş olurdu" dedi.

24 yaşındaki Daniel Love, eşiyle marketin yakınındaki bir dükkandayken sesleri duyduğunu açıkladı. Eşinin Iraklı olduğunu ve silah seslerini hemen tanıdığını belirten Love, "Ona eğilmesini söyledim" dedi. Love daha sonra marketin otoparkına koştuğunu ve tanıdığı birinin cansız bedeniyle karşılaştığını açıkladı.

64 yaşındaki Dorothy Simmons, hemen hemen her cumartesi söz konusu markete gittiğini, haberi aldığında işte olduğunu ve ağladığını ifade etti:

Bizim hiçbir zaman teslim olma şansımız olmadı.

Saldırı nasıl gerçekleşti?

Yerel saatle 14.30 sularında markete gelen Gendrom, arabasını park edip otoparktakilere ateş açtı. Gendrom bu arda üç kişiyi öldürürken bir kişiyi yaraladı. Saldırgan daha sonra marketin içine girip silahını ateşledi.
 


Kendisini Will G. Olarak tanıtan bir market çalışanı, silah seslerini duymadan hemen önce şans eseri soğutucuya gittiğini ve burada bir grup insanla saklandığını söyledi:

Silah sesleri duydum… bir şeyler düşüyor gibiydi.

Saldırıya tanık olan Grady Lewis, Gendrom'un askeri kıyafetler giydiğini belirtti. Saldırganın markete girdikten kısa bir süre sonra dışarı çıktığını kaydeden Lewis, Gendrom'un silahı kendi çenesinin altına dayadığını ve parmağının tetikte olduğunu söyledi. Saldırganın daha sonra polis tarafından etrafının kuşatıldığını, kurşun geçirmez yeleğini çıkarıp diz çöktüğünü belirtti:

İnanılmazdı.

Yarı otomatik tüfek kullanıldı

Yetkililer saldırganın yarı otomatik tüfek taşıdığını ve silahın namlusunda "nigger" (ABD'de siyahlara hakaret olarak kullanılan sözcük) ve 14 sayısının yazıldığını bildirdi.

Twitch'te yayımlandı

Şüphelinin saldırıyı sosyal medya platformu Twitch'de canlı yayımladığı ortaya çıktı. Şirket, görüntüleri kaldırdığını duyurdu.

Erie County Bölge Başsavcısı John Flynn düzenlediği basın toplantısında, saldırganın birinci derece cinayetten yargılanacağını ve suçlu bulunması halnide hakkında müebbet hapis isteneceğini açıkladı.

Flynn, saldırıya ilişkin terörizm soruşturması da yaptıklarını söyledi. Ayrıca saldırıya ilişkin nefret suçu soruşturması da başlatıldı.

Hakim karşısına çıkarılan ve birinci derece cinayet suçlamalarını kabul etmeyen saldırgan Gendron'nın ikinci duruşması 17 Mayıs'ta yerel saatle 9.30'da yapılacak.

Saldırgan ait olduğu düşünülen manifesto inceleniyor

Polis saldırgana ait olduğu düşünülen ve internette yayımlanan manifestoyu incelediğini de açıkladı.

180 sayfa olduğu belirtilen manifestoda, "siyasi elitlerin beyaz nüfusu azaltmak için göç ve diğer politikaları kullandığı" yazıyor. "Saldırganın mümkün olduğu kadar çok siyahı öldürme planı" da yer alıyor.  Manifestoda saldırgan, kendisini "faşist, beyazların üstünlüğünü savunan biri ve ırkçı" olarak tanımlıyor.

ABD Başkanı Biden'den çağrı

ABD Başkanı Joe Biden, saldırının kapsamlı bir şekilde soruşturulması çağrı yaptı. “Nefret kaynaklı iç terörü sona erdirmek için her şeyin yapılması gerektiğini” söyledi.

Buffalo Belediye Başkanı Byron Brown ise "Bu ülkedeki herhangi bir toplulukta bu olmamalı. Burası İyi Komşular Şehri. Biz sevgi dolu bir toplumuz. Bunun ırksal gerilimleri alevlendirmemesi için dua ediyoruz. Kötü bir kişinin bu kenti bölmesine izin veremeyiz" dedi.

 

Independent Türkçe, New York Times, Washington Post, USA Today, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU