"Galaktik bale"nin fotoğrafı çekildi

İkili, Saat Takımyıldızı'nda yer alıyor

İki galaksi de sadece Güney yarımküreden görülebiliyor (Karanlık Enerji Araştırması)

Dünya'dan yaklaşık 60 milyon ışık yılı uzaklıktaki iki galaksi, "galaktik bale" yaparken görüntülendi.

Salı yayımlanan fotoğrafta NGC1512 adlı çubuklu sarmal galaksi solda, NGC 1510 adlı merceksi galaksiyse sağda yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Saat (Horologium) Takımyıldızı'ndaki ikili, 400 milyon yıldır birleşme sürecinde. Bu durum ayrıca milyonlarca yıldızın oluşmasına sebep oldu. Söz konusu fotoğrafta da iki galaksiyi birleştiren bir "yıldız köprüsü" görülebiliyor. Köprü, iki galaksinin arasındaki kütleçekimsel etkileşimin de bir kanıtı.

Uzmanlar, kütleçekimsel etkileşim iki galaksinin şekillerini bozduğunu da sözlerine ekledi.

İkili en nihayetinde birleşerek daha tek bir büyük galaksi halini alacak.

Bununla birlikte fotoğraf, Şili'deki Cerro Tololo Amerika Kıtası Gözlemevi'nde kurulu Víctor M. Blanco isimli 4 metrelik teleskobun üzerine monte edilen 570 megapiksellik Karanlık Enerji Kamerası'yla (The Dark Energy Camera) çekildi.

Kamera şimdiye kadar dünyanın dört bir yanından 400'ü aşkın bilim insanının, yüz milyonlarca galaksinin haritasını çıkarmasına, süpernovaların izini sürmesine ve evrendeki kozmik yapıları incelmesini sağladı.

Görselin ayrıca ultra yüksek çözünürlüklü 100 megapiksel hali de yayımlandı. Kullanıcılar yakınlaştırma özelliğiyle görseli istedikleri gibi inceleyebiliyor.

 

Independent Türkçe, CNN International, EurekAlert

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU