İsmail Kartal mı Jorge Jesus mu?

Okan Can Independent Türkçe için yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Teknik adam tercihinde, iki isim arasına sıkıştı Fenerbahçe. Hem spor medyası hem de Fenerbahçe taraftarının yarattığı bu sıkışmışlık, teknik direktör seçimini, isimlere hapsediyor.

Seçenekler isimlere indirgenerek, Fenerbahçe yönetimi üzerinde baskı ve karar alma sürecinde de bulanıklık yaratıyor. Ve hangi tercih yapılırsa yapılsın, birileri çıkacak ve 'Ben demiştim’ diyecek ayrıca.

İsmail Kartal mı, Jorge Jesus mu?

İsmail Kartal ile büyük bir ivme yakaladı Fenerbahçe. Oturmuş kadro, iyileşen oyun ve gelen galibiyetler ile büyük bir güven ve sempati yarattı İsmail Kartal.

Bu süreçte Arda Güler’in de daha fazla süre alması ile yeni bir motivasyon yaratmış oldu camia üzerinde İsmail Hoca.

Her demecinde camiasına duygusal mesajlar veren İsmail Kartal’a, tribünlerin desteği de her maçta büyürken, spor medyasının büyük bir bölümünden de onun görevde kalmasına yönelik yorumlar geliyor sık sık.

15 lig maçında 11 galibiyet, 1 yenilgi ve 3 beraberlik alan İsmail Kartal, 36 puan toplayarak, 2.36’lık puan ortalaması yakaladı ki bu performans oldukça başarılı.

Bakıldığında taraftarı, medyayı, maçları ve puanları kazandı İsmail Kartal. Ve her türlü gösterge, İsmail Kartal’ın gelecek yıl takımın başında olmasına işaret ediyor.


Peki İsmail Kartal ile devam etmeli mi Fenerbahçe yönetimi?

Ortaya çıkan resme bakıldığında, baskı altına alınan Ali Koç ve yönetimi için oldukça zor bir karar bu. Zaten bagajı dolan ve hata yapma kotasını ağzına kadar doldurmuş bir yönetim var Fenerbahçe’de.

Kesin olan ise Ali Koç ve yönetiminin yapacağı her tercihin, tartışma yaratacak olması.

Mesela oluşan şartlar gereği, İsmail Kartal ile devam edildiğinde ilk başarısızlıkta maliyeti Ali Koç’ta, eleştiri yapma hakkı ise İsmail Kartal ile devam etmeli diyenlerde olacak muhtemelen.

Olası Jorge Jesus ya da yabancı bir teknik adamda ise ikinci Aykut Kocaman vakası da yaşanabilir. Ali Koç, Aykut Kocaman ile devam etmeme kararı ile ilgili, pişmanlık duyduğunu zaten belirtmişti.
 

001.jpg
Kolaj: Independent Türkçe

 

Kulüpler geçici çözümlerle hep başa dönüyor

Bakıldığında böyle durumlarda, kuvvetli yerel rüzgârlar oluşuyor ve bu rüzgarlar hep aynı mevsimlere ait. Türk futbolunda kulüplerin kriz durumları, hep palyatif çözümlerle atlatılmaya çalışılıyor. Ve süreç bittiğinde ise yine başa dönüyor kulüpler.

Çünkü amaç sadece şampiyonluk olunca, yerel rüzgârlar kuvvetlenmeye başlıyor.

Mesela Sergen Yalçın ile Beşiktaş, Hamza Hamzaoğlu ile Galatasaray ve yine İgor Tudor sonrası Fatih Terimli Galatasaray, krizlerini böyle çözmüş ve kısa vadede amacına ulaşmıştı.

Ama bir süre sonra yine başladığı yere dönerek, yine teknik direktör arayışlarına devam etmişlerdi.
Zaten Sergen Yalçın sonrası, Şenol Güneş isminin yine gündeme gelmesi de benzer süreçlerin sonucu.

Yani gidilen yol ve kulüplerin durumu, değişmiyor. Avrupa’da başarı gelmiyor, borçlar azalmıyor ve oyuncu yetişmesi sağlanamıyor.

Çünkü takımlarını şampiyon yapan teknik adamların, devamlılık yaratma sorunları var ve takımları için geçici çözüm oluyorlar.

Zaten son 15 yıldır Süper Lig’de, sadece Türk teknik adamların şampiyon olması ve günü kurtarmaları, bu durumu destekliyor.
 

1.jpg
Kolaj: Independent Türkçe

 

Fenerbahçe isimlere hapsoldu

Kariyeri tartışılacak biri isim değil Jorge jesus ve Avrupa’nın önemli teknik adamlarından biri.

Dikkat çekici bir konu da Jorge Jesus ile ilgili sosyal medya ve geleneksel medyada, analiz patlaması yaşanmış.

Oynattığı oyun, kariyer istatistikleri ve teknik adamlık tarzı ile ilgili 30 yakın analiz videosu var. Taraftar, medya, yani milyonlarca insan, karar verme sürecine de dahil olmuş sosyal medya ile.

Zaten Ali Koç ve yönetimi de sürecin uzaması ile spor kamuoyunun bu sürecin içine daha fazla girmesine izin veriyor.

Fenerbahçe, uzun zamandır elit bir teknik adamla çalışmadı. Ve özellikle de Ali Koç’un çalıştığı teknik adamlar, spor medyasına meze olarak itibarsızlaştırıldı ve saygı eşikleri de hep geçildi.

Bu yüzden ya yerel bir çözüm bulup yine başa dönecek Fenerbahçe, ya da yıllar sonra elite bir teknik adamla çalışıp, yeni bir modele geçecek.

Sonuç olarak, konu isimler değil.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU