İran sahte Facebook hesabı üzerinden İsraillileri hedef aldı

Şin-Bet yaptığı açıklamada, İsrail vatandaşlarını sosyal medyada çeşitli terörist unsurların oluşturduğu tehdit nedeniyle dikkatli olmaya ve İsrail polisini herhangi bir olağandışı eğilim hakkında bilgilendirmeye çağırdı

Şin-Bet İran merkezli Sarah Bobby adlı sahte hesabın profilini pazartesi günü deşifre etti. Fotoğraf: turkish.aawsat

 

İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran'ın sosyal ağlar aracılığıyla güvenlik birimleri hakkında bilgi toplamak ve casusluk yapmak üzere İsrail vatandaşlarını kullanma girişimini engellediğini duyurdu.

Şin-Bet, Tahran'ın bunu Facebook'ta Sarah Bobby adlı sahte bir profil ile yaptığını ve bu hesabı, İsrail'le bağları olan genç bir Yahudi kadınmış gibi sunduğunu açıkladı.

İranlı yetkililer, söz konusu genç kadının profiliyle temasa geçen kişilerden para karşılığında tanınmış İsrailli şahsiyetlerin yanı sıra Tel Aviv'de ilişkileri ve büyükelçilikleri olan Arap ülkelerinin diplomatlarına ve İsrail'de faaliyet gösteren Arap ekonomik şirketlerin temsilcilerine zarar vermelerini istedi. İranlı yetkililer sahte hesap aracılığıyla Rusya-İsrail ilişkilerine zarar vermek için hesap ile iletişime geçen kişilerden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aleyhinde çalışmalarını talep etti.

Şin-Bet, İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yayınlanan açıklamasında, söz konusu sahte hesabın takipçi sayısının çoğunluğunun İsrail vatandaşı olduğunu belirtti. Sayılarını ‘birkaç bin’ olarak verdi. Takipçilerin bazılarının WhatsApp aracılığıyla iletişim kurmaya yönlendirildiğini kaydetti.

Sahte profil sahibi kendisi ile iletişime geçenlerden, İsrail'in İran istihbaratına yakın kişiler hakkında bilgi toplamalarını istedi. Ancak bunun niçin talep edildiğine dair bir açıklama yapmadı. İran tarafı sahte hesap ile iletişime geçenlerin büyük meblağlar karşılığında bu talebi yerine getirme yönündeki eylemlerini incelemeye aldı. Fonların dijital para birimi Bitcoin kullanılarak İranlı operatörden söz konusu kişilere aktarıldığı ortaya çıktı.

Şin Bet, faaliyete başladıktan kısa bir süre sonra bu hesabı izlediğini söz konusu hesap tarafından kandırılan İsraillilere ulaşmak için çalışma yürüttüğünü duyurdu.

Şin-Bet yaptığı açıklamada, İsrail vatandaşlarını sosyal medyada çeşitli terörist unsurların oluşturduğu tehdit nedeniyle dikkatli olmaya ve İsrail polisini herhangi bir olağandışı eğilim hakkında bilgilendirmeye çağırdı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU