Sittin Sene Evvel Bu Vakitler | Bölüm 4: 25 Nisan-02 Mayıs 1962

Nurettin Kalkan ve Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in dördüncü bölümünde 25 Nisan-02 Mayıs 1962 tarihleri arasında Türkiye'de ve dünyada öne çıkan gelişmeleri yorumladılar

"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in dördüncü bölümünde Mete Kaan Kaynar ve Nurettin Kalkan, 25 Nisan - 02 Mayıs 1962 tarihleri arasında Türkiye'de öne çıkan gelişmelere değindiler.
 


Ağırlıklı olarak iç politika tartışmalarıyla geçen bu bölümde ilk olarak dönemin gündemden hiç düşmeyen konusu olan af tartışmalarıyla ilgili asparagas bir habere yer verildi.

Kalkan ve Kaynar, af meselesiyle alakalı üretilen bu çelişkili haberlerin aslında bir yönüyle doğal olduğuna değindi.

İkili, ayrıca Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in hükûmete verdiği sert ihtarın Cumhuriyet Halk Partisi ve Adalet Partisi'ne yansımaları ve koalisyonun geleceğine yaptığı etkileri de masaya yatırdılar.  

Kalkan ve Kaynar, AKİS dergisinin AP Genel Başkanı Ragıp Gümüşpala'yı küçük düşürücü bir haberinden hareketle İsmet İnönü'nün damadı Metin Toker'e dair kısa bir siyasî portre de çıkardılar. 


"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"de bu hafta, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra üniversiteden uzaklaştırılan ve kamuoyunda 147'ler olarak bilinen öğretim üyelerinin durumları da ele alındı.

Kalkan ve Kaynar, 147'lerin üniversitelerden uzaklaştırılma sürecinden hareketle üniversite ve rejim arasındaki ilişkiyi analiz ettiler.

Yılanların Öcü filmine gösterilen tepkiler bu hafta da Kalkan ve Kaynar'ın konuştuğu konular arasındaydı.

İstiklal gazetesinin, bu filmdeki müstehcenliği bir ahlaksızlık olarak sunan ve bunu da sol akımlarla irtibatlandıran haberi programda tartışıldı. 


"Sittin Sene Evvel Bu Vakitler"in bu bölümünde belki de en ilginç olan haberlerden biri, Konya'nın Karakaya köyüne tayin edilen bir imamın hikayesiydi.

Hayat dergisinin söz konusu haberini Independent Türkçe ekranlarına taşıyan Kalkan ve Kaynar, imam Abidin Topuz'un Karakaya köyüne getirdiği yenilikten hareketle bu farklı imam üzerine değerlendirmelerde bulundular.

 

 

* "Sittin Sene Evvel Bu Vakitler" her hafta pazar günü saat 20.45'te  Independent Türkçe'de yayımlanacak.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU