93 yıllık tahvil Romanya'yı zora soktu

Fransız vatandaşı Henry B. Romanya'dan 93 yıllık senet için 115 milyon euro istiyor

Fotoğraf: Şarkul Avsat

Paris'in kuzey banliyösünde ikamet eden bir Fransız vatandaşı, 1929'da çıkarılan ve hamiline ödenen türden olan tahvilin bedelini almak için Romanya devletine başvurdu. Üzerindeki Rumence yazıya göre tahvilin değeri 500 altın frank.

Şarkul Avsat’ın haberine göre başvuruyu yapan ve 82 yaşında olan emekli Hukuk Danışmanı ve iş insanı Henry B. güvenlik nedeniyle tam adını açıklamayı reddetti. Sözkonusu tahvili ise zamanla sararmış ama yine de sağlam. Tahvil, borcun taksitle tahsil edilmesini sağlayan kesintilerden oluşmakta ve arkasında yazan ibare, Romanya'nın kamu borcuna karşılık geldiğini gösteriyor. 1930'larda, ülkelerin kamu borçlarını ödemek için basit yıllık faiz karşılığında devlet tahvili çıkarmaları yaygındı. Ancak zamanla faiz birikiyor ve tahvilin değeri servete dönüşüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Henry B. tahvili 4 yıl önce bir Rumen albaydan satın aldı. Tahvil, albaya ise ailesinden miras kalmıştı. Henry B., bu teminatsız sarı kağıt için 300 bin euro’yu gözden çıkardı. Tahvil "hamiline" olduğu için belirli bir kişiye ait değil, kimin elindeyse ödemeyi o alabiliyor. Henry, tahvilin orijinalliğini doğrulamak için uzmanlardan yardım aldı ve mevcut değerini belirlemek için bu tür işlemlerde uzmanlaşmış Romanya merkezli bir finans firmasından bir uzman tuttu. Tahvilin tahmini değerinin 115 milyon 887 bin euro olduğu belirtiliyor.

Tahvilin sahibi, avukatı Gregory Levy aracılığıyla daha önce tahvilin tam değerini almak için Romanya'nın Paris Büyükelçiliği’ne başvurmuştu. Ancak elçilik başvuruya sessiz kaldı. Birkaç gün önce elçilikle tekrar bağlantı kuruldu ancak cevap alınamadı. Avukat, dava açıp açmamaya karar vermek için büyükelçiliğin olumlu ya da olumsuz cevap vermesini bekliyor. Henry B. bu konuda daha önce Romanya Merkez Bankası'na başvuruda bulunmuştu. 2020'de banka, bu tür bir davaya karar vermeye yetkili olmadığı yanıtı vermişti.

 

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU