Öztrak: Putin ve Zelenski arasında bir fotoğraf verebilmek için Türkiye'nin başını ağrıtacak taahhütlerin altına girmeyin

"Ukrayna bir garantörlük ve güvence istiyorsa bunun Birleşmiş Milletler tarafından sağlanması gerekir"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, parti genel merkezinde MYK toplantısı devam ederken düzenlediği basın toplantısı ile gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ukrayna, NATO korumasına girmek istiyor"

Rusya ve Ukrayna arasında yürütülen görüşmelerde Ukrayna'nın Türkiye'nin de aralarında olduğu 8 ülkenin garantör ülke olmasını istemesi konusunda iktidarı uyaran Öztrak, "Bu 8 ülkenin 7'si NATO üyesi ülkeler. Ukrayna, NATO üyesi ülkelerin garantörlüğünü sağlayarak bir şekilde NATO korumasına girmek istiyor. Dışişleri Bakanlığı'nı parti örgütüne çeviren sarayı iz buradan uyarıyoruz. Putin ve Zelenski arasında bir fotoğraf verebilmek için Türkiye'nin başını ileride çok ağrıtacak bu gibi taahhütlerin altına asla girmeyin" dedi.

Ukrayna bir garantörlük ve güvence istiyorsa bunun Birleşmiş Milletler tarafından sağlanması gerektiğinin altını çizen CHP Sözcüsü, "Bu sayede sağlanacak bir barış hem uluslararası hukuk bakımından hem de Rusya'yı bağlayıcılığı bakımından daha doğru olacaktır" diye konuştu.

"İnsanlar marketlere gitmeye korkar oldu"

Açıklanan mart ayı enflasyon rakamlarına değinen Faik Özrak, "TÜİK'in makyajlı rakamlarıyla bile son 1 yılda tüketici fiyatları yüzde 61, üretici fiyatları da yüzde 115 arttı. Tüketici ve üretici fiyatları arasındaki fark 54 puana çıktı. Böyle bir makası daha önce hiç yaşamadık. Bağımsız iktisatçılardan enflasyon araştırma grubuna göre ise Mart ayı enflasyonu TÜİK'in söylediğinden iki katı fazla" dedi.

Öztrak sözlerini şöyle sürdürdü:

Gıda enflasyonu aylık yüzde 4,73. Biraz önce etteki, şekerdeki, meyve sebzedeki fiyat artışını söyledim. Bunlar 4,73'ün içine sığmaz. Ama buna rağmen yıllık gıda enflasyonu yüzde 70,33. 27-28 yaşlarındaki gençlerimiz ilk kez 3 haneli enflasyonla tanıştı. İnsanlar marketlere gitmeye korkar oldu. Yüzde 4,73 gıda enflasyonuymuş, sevsinler. Türkiye tüketici enflasyonunda dünyada en yüksek enflasyona sahip en yüksek altıncı ülke oldu. Türkiye'yi en büyük 10 ekonomi arasına sokacaklarını söylediler ama dünyada en yüksek enflasyonu yaşayan 10 ülke arasına ancak sokabildiler

"Fedakarlık sırsı sizde"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Fiyatlar konusunda vicdansızlık yaparak milletin aşına, ekmeğine, geçimine göz dikenlere acımayacağız. Böyle dönemler, hep birlikte fedakârlık yapmamız, hep birlikte günlük kazancımızı değil ortak geleceğimizi düşünmemiz gereken dönemlerdir" şeklindeki sözlerine de yanıt veren Öztrak,  "Aylardır bağırıyoruz, büyük bir gıda krizi yaklaşıyor. Gıda güvenliği artık bir milli güvenlik sorunu haline gelmiştir. Pandemi sonrası bunu tüm dünya anladı ama bir AKP iktidarı anlamadı. Saray sorumluluktan kaçıyor ve bunun acı bedelini tüm millet ödüyor. Erdoğan'ın umurunda değil. Çıkmış diyor ki böyle zamanlarda fedakarlık yapılmalı. Yeter artık bu millet size daha ne fedakarlığı yapsın. Milletin bir ciğerini sökmediğiniz kaldı. Artık fedakarlık sırası sizde ve şürekanızda" dedi.

"Eski Maocu yeni çakma oligark"

"ABD'nin desteği ile iktidara geldik" dediği için AK Parti'den kesin ihraç nedeniyle disipline sevk edilen iş insanı Ethem Sancak'ın sözlerini değerlendiren Öztrak, şöyle konuştu:

Erdoğan için Amerikalılara, ‘Aman deliğe süpürmeyin, kullanın' diyen, Erdoğan'ın danışmanlarını görmüştük. Ama AK Parti'de görev yapmış, Erdoğan'a ilahi aşkla bağlı eski Maocu, yeni çakma oligarkın, ‘AK Parti'yi ABD iktidara getirdi' sözleri, yenilir yutulur gibi değil. Ama anlaşılan Saray bu itirafı da bir güzel, yiyip yutacak. Çünkü yiyip, yutmak bir de üstüne bir de unutturmaya çalışmak bunların en iyi bildiği iş. İstifa söylenen sözlerin üstünü örtmez. Bu sözleri de kimse unutmaz

"Bu sorunun sahipleri aunı soruyu Cumhur İttifakı'na sorsun"

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın dün partisinin Malatya İl Kongresi'nde, “Cesur olun, ürkek mesajlarla kuru değişim sözleriyle ağır sorunları çözemezseniz. Değişim istiyorsanız şimdi HDP zamanı” mesajı verdiğini ifade edilirken Öztrak şöyle yanıt verdi:

Her zamanki gibi ucu başı kesilmiş bir soru. Sayın Sancar'ın sözlerini gördüm. Kendisi yaptığı çağrının bir barış çağrısı olduğunu söylüyor. Hem iktidardaki hem de diğer partilere bu çağrıyı yaptığını ifade ediyor. Bu soruyu soranların üstü kapalı bir şekilde yönlendirmeye çalıştığı yere çıkmaz. Ben bu sorunun sahiplerinin bu soruyu aynı zamanda Cumhur İttifakı'na da sormalarını bekliyorum

"Sorumluluktan kaçmak için işi artık deliliğe vurmaya karar verdiler"

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın 1915 Çanakkale Köprüsü'nün geçiş ücretinin AKP MYK'da gündeme geldiğini ifade ederek, "Bazı arkadaşlar ben dahil 195 TL yapalım dedik. Hani esnaf 9 TL 99 kuruş yapar ya algıyı yönetmek için" dediği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise bunu kabul etmediğini söylediği aktarılırken, bunun üzerine Öztrak'a görüşleri soruldu. Öztrak şu yanıtı verdi:

Biz hep söylüyoruz. Bunların dertleri ülkeyi yönetmek falan değil. Bezirganlar gibi algıyı yönetmek… Bu işi götürmeye çalışıyor. Algıyla olgu değiştirilemez. Yama ile de bu ekonomi hiç düzelmez. Vatandaş artık 200'e de 195'e de yaptığı her zulme de isyan ediyor. Bir de aynı programda grup başkanvekilleri geçenler para verdiği için geçmeyenler daha az para veriyor demiş. Bu nasıl bir açıklamadır. Sizin genel başkanınınız ‘milletin cebinden bir kuruş çıkmayacak' demedi mi? Şimdi geçmeyen neden para veriyor diyorsunuz? Neden geçmeyen para veriyor? Biz zaten bunu soruyoruz. Herhalde AK Partililer sorumluluktan kaçmak için işi artık deliliğe vurmaya karar verdiler. Sağlıklı bir kafadan bu sözler çıkmaz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU