Dijital ambargo ve Ruslar

Deniz Unay Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: Reuters

İnsanlık tarihindeki savaşların tarihsel sürecine baktığımızda bir dönem birbiri ile çatışan, savaşan grup ve ülkelerin insanlarının birkaç kuşak sonrası dost ve müttefik olduğunu görüyoruz.

Savaşların hikayeleri topluluklar için acı, keder, pişmanlık ve en ilginci de gururla dolu.

Hep merak etmişimdir;

İnsanlar savaşların meydana getirdiği onca kayıplardan sonra neden gurur duyarlar?

Nedeni, yeniden başlayabilmek ve küllerinden doğmak için olabilir mi?
 

r.jpg
Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

 

Rusya-Ukrayna krizi 

Rusya-Ukrayna krizi, yıllardır çözülemeyen Suriye denklemi, bununla birlikte Irak'ta bitmek bilmeyen iç savaş ve siyasi yönetim problemleri, iki yıldan fazladır etkisini fazlasıyla hayatımızın her anında hissettiğimiz pandemiden sonra dünyaya hiç iyi gelmedi.

En enteresan bulduğum hadise ise kültür olarak birbirine bu kadar yakın iki ülkenin oluşan siyasi ve çıkar problemlerinin çözülemediğinden dolayı bu kadar şiddetli çatışması. 


Rusya'ya getirilen dijital yaptırımlar

Rusya-Ukrayna krizi, teknoloji şirketlerinin dijital diktatörlüklerini ciddi anlamda hissettirdikleri Rusya'ya ve Rus vatandaşlarına yönelik uyguladıkları erişim ve kısıtlamalarının insan haklarına ve uluslararası sözleşmelere uygun değildir.

Uluslararası sözleşmeler ve hukuk kurallarına göz atarsak şirketlerin ve organizasyonların uyguladıkları kısıtlamaların doğru olmadığını görebiliriz. 
 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Madde 10/1:

Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak, kamu makamlarının müdahalesi olmaksızın ve ülke sınırları gözetilmeksizin, kanaat özgürlüğünü ve haber ve görüş alma ve de verme özgürlüğünü de kapsar. Bu madde, Devletlerin radyo, televizyon ve sinema işletmelerini bir izin rejimine tabi tutmalarına engel değildir.


Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Madde 10/2:

Görev ve sorumluluklar da yükleyen bu özgürlüklerin kullanılması, yasayla öngörülen ve demokratik bir toplumda ulusal güvenliğin, toprak bütünlüğünün veya kamu güvenliğinin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın, başkalarının şöhret ve haklarının korunması, gizli bilgilerin yayılmasının önlenmesi veya yargı erkinin yetki ve tarafsızlığının güvence altına alınması için gerekli olan bazı formaliteler, koşullar, sınırlamalar veya yaptırımlara tabi tutulabilir.


Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Madde 17:

Bu Sözleşme'deki hiçbir hüküm, bir devlete, topluluğa veya kişiye, Sözleşme'de tanınan hak ve özgürlüklerin yok edilmesi veya bunların Sözleşme'de öngörülmüş olandan daha geniş ölçüde sınırlandırılmalarını amaçlayan bir etkinliğe girişme ya da eylemde bulunma hakkı verdiği biçiminde yorumlanamaz.


Yaptırımların etkileri 

Yakın tarihte gerçekleşen savaşlar sonrasında çocuklar ve gençlerle birlikte yapılan görüşmelerden edinilen bilimsel sonuçlara baktığımızda ise karşımıza şu şekilde sonuçlar çıkıyor. 

  • Savaşın oluşturduğu endişe ve kaygı ailedeki gündelik yaşamın endişe ve kaygılarını artırmaktadır. Artan stres ebeveynlerin çocuklarını daha fazla kontrol altında tutmalarına ve onların anlamadıkları bir kriz nedeni ile baskılamalarına neden olmaktadır. Ebeveynlerde çocuklarına yönelik oluşan aşırı kontrol durumu çocuklarda kaygı, yetersizlik, geri çekilme, yanlış karar almaktan korkma, güvensizlik ve tecrit edilmişlik hislerini meydana getirir. Buna maruz bırakılan çocukların aile ve toplumla olan ilişkileri zaman içerisinde bozulmaya başlar.
     
  • Krizlerin beraberlerinde getirdiği yaptırımlar ve kısıtlamalar neticesinde enerjiye, gıdaya ve sağlık hizmetlerine yönelik erişim riskinin yarattığı kaosu çocuklar hissediyor ve anlıyor. Bu zorluğun devam edeceğini düşünen ebeveynler ve çocukları değişen gündelik yaşamdaki kalitenin azalması, çocuklarda ve gençlerde özgüven eksikliğine gelecek endişesi taşımaya ve sürekli yarın ne olacak korkusunu kanıksamalarına neden oluyor.
     
  • Dünya artık internet ve ulaşımın hızlanması ile birlikte global bir köye dönüşmüş durumda, haliyle Rusya'nın üretmediği ve dışarıdan tedarik etmek durumunda olduğu hayati ürünlerin ülkeye erişiminin kısıtlanması yaşlılar, engelliler, hastalar ve çocuklar açısından kabul edilemez bir insanlık suçunu beraberinde getiriyor. 
     
  • Rusya dışında yaşayan ve eğitim alan Rus çocukları ve gençlerinin ardı arkası kesilmeyen yaptırımların sonucunda okul içerisinde ve dışında akran iletişimlerinin zarar görmesi bununla birlikte konsantrasyon problemlerini de beraberinde getirerek akademik başarıları etkilenecektir. 
     
  • Rus vatandaşlarını Rusya'da ve dünya genelinde ötekileşirken bir tecrit anlayışının krizin çözümüne fayda sağlamayacağını aksine krizi derinleştirerek tarihsel yaralar bırakacağını düşünüyorum. Krizin tarafı Rusya-Ukrayna hükümetleridir. Rus ve Ukrayna vatandaşlarını bu merkeze çekmek yerine barışçıl çözümlerin bir an önce sağlanmasını ümit ediyorum. 


Furkancılar üzerine

  • Radikal olmayan muhalif bir İslami topluluk izlenimi veriyorlar. Bu sayede İslami siyasetin muhalif alanındaki büyük ve derin boşluğa talipler. 
     
  • Sosyal medya yapıları, sosyal medya etkileşimleri "bot destekli" anında hem Türkçe hem de birkaç dilde otomatik tweet ve etkileşim yapan organize olmuş bir yapıları var. Twitter Türkiye trendinde bir saat içerisinde 600 binleri bulan tweetler atılıyor. Bu etkileşim nedense bize başka şeyler hatırlatıyor.
     
  • Furkancıların her konuda görüşü olan, her mevzudan mağduriyet yaratabilecek ve topluluğunu sürekli bu yönde yanlış yönlendiren enteresan bir lideri var. 
     
  • Toplantı ve yürüyüş hakkı elbette anayasal bir hak; fakat pandemi döneminde alınan önlemlere milyonlarca insan uyarken sırf dikkat çekmek uğruna yaptıkları girişimler hukuka ve yasalara aykırıdır. İşlerine gelince hukuk, gelmeyince İslam'ın emirleri.
     
  • Genel anlamda baktığınızda her anlamda tartışmalı acabalarla dolu bir topluluk desek yeridir.
     
a.jpg
Furkan Eğitim ve Hizmet Vakfı Kurucu Başkanı Alparslan Kuytul

 

Peki, ne yapmalı derseniz?

Umursamayın, ciddiye almayın, önemsemeyin.

Bir süre sonra bekledikleri ilgiyi bulamayınca kendiliğinden dağılıp giderler.

Çünkü onları bir arada tutan tek şey oluşan bu ilgi ve alaka…


Bir teşekkür

Varlıkları ile onur duyduğumuz, başarıdan başarıya koşan Vakıfbank Kadın Voleybol takımımızı bir süredir ziyaret etmek istiyordum.
 

 

Yönetimle temas halindeyim, fakat takımın yoğunluğu maçlar nedeni ile henüz bir araya gelemedik.

Kulüp yönetimi bu gecikmeden dolayı mahcubiyetlerini takım oyuncularının imzaladığı bir forma ile gidermek istedi. Başarının sırrı yönetimin ve tüm ekibin imrenilecek eşsiz nezaketi olsa gerek.
 

 

Tüm yönetime teknik kadromuza oyuncularımıza yürekten teşekkürler. 

#iyikivarsınız 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU