Doha Forum başladı: "Bölgemizdeki kriz ve çatışmalar Ukrayna'daki kadar dikkat çekmedi"

"Yeni Dönem için Dönüşüm" temasıyla gerçekleştirilen geleneksel Doha Forum 2022, Katar'ın başkenti Doha'da başladı. Türkiye'yi forumda Dışişleri Bakanı Akar ve Milli Savunma Bakanı Akar temsil ediyor

Doha Forum 2022, Katar'ın başkenti Doha'da başladı. Açılışa katılan Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, konuşma yaptı / Fotoğraf: AA

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, savaş kurbanı siviller ve mültecilerle dayanışma halinde olduklarını, Ukrayna savaşıyla birlikte "sorunların çözümü için askeri yöntemlere başvurulmada had safhaya ulaşıldığını" belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Al Sani, "Yeni Dönem için Dönüşüm" temasıyla gerçekleştirilen geleneksel Doha Forum 2022'nin açılışında konuştu.

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın sivillerin hayatı ve uluslararası güvenliğe etkilerine değinen Al Sani, son dönemde askeri yöntemlerin sorunların çözümüne yönelik tercihler arasında ön sırada yer aldığını ifade etti.

kocakafalar.jpg
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen 20. Doha Forumu'na katılıyor / Fotoğraf: AA

 

Bunun en son örneğinin Ukrayna olduğuna işaret eden Şeyh Temim, forum kapsamında bu duruma dikkat çekmek istediklerini aktardı.

Katar Emiri Al Sani, sözlerine şöyle devam etti:

Sivillerin hayatını tehdit eden ve ülkelerin egemenliğini hiçe sayan uluslararası insan hakları ihlalleri yaşanıyor. Jeopolitik hesaplar nedeniyle savaşın kurbanı olan milyonlarca masum sivil ve mülteciyle dayanışma halindeyiz

Al Sani, Filistinli mülteciler konusuna da değinerek, "İsrail'in 70 yıllık işgali ve uluslararası toplumun ihmalkarlığına maruz kalmış milyonlarca Filistinli mültecinin durumu da unutulmamalıdır. Aynı şekilde uluslararası toplumun ihmalkarlığından dolayı sosyal adaleti elde edemeyen milyonlarca Suriyeli ve Afgan da bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Kovid-19 ve Avrupa'da yaşanan savaş, bizlere çocuklarımızın geleceğini düşünmemiz ve bunu şekillendirmemiz gerektiğini gösteriyor." diyen Al Sani, sözlerini şöyle tamamladı:

Büyük ülkeler geleceğin sorunlarına geliştirilmiş yeni silahlarla mı cevap verecekler? İnsanlık bu felaket senaryoyu kabul etmemelidir. Savaş dışında başvurulması gereken başka çözüm yöntemleri de olmalıdır

Katar Dışişleri Bakanı: Bölgemizdeki kriz ve çatışmalar Ukrayna'daki kadar dikkat çekmedi

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Orta Doğu'daki kriz ve çatışmaların Ukrayna'daki durum kadar dünyanın dikkatini çekmediği eleştirisinde bulundu.

Al Sani, "Yeni Dönem İçin Dönüşüm" temasıyla gerçekleştirilen Doha Forum 2022'deki bir panelde ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ile birlikte konuştu.

Dünyanın Ukrayna için gösterdiği hassasiyete değinen Al Sani, "Bölgemiz yıllardır krizler ve çatışmalara tanıklık ediyor ancak Ukrayna'daki durum kadar dikkat çekmedi" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyanın, Ukrayna krizi için nasıl hareket ettiğine dikkati çeken Al Sani, "Bölgedeki sorunların çözümü için de aynı tavır sergilenmelidir" dedi.

Al Sani, Katar olarak Ukrayna'daki krizin de barışçıl yöntemlere başvurularak çözülmesinden yana olduklarını kaydetti.

suuddoha.jpg
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faisal Bin Farhan Al Saud (solda), resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Katar'ın başkenti Doha'da, Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani (sağda) ile bir araya geldi / Fotoğraf: AA

 

 "Putin bu işi başarırsa, Çin'in Tayvan'a gireceğine kesin kanaatim var"

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Graham da, "Ukraynalılar özgürlük için savaşmaya devam ettikçe yaşanacaklar çok zor olacak. Ukrayna halkı şu anda barışı kabul etmeyecektir çünkü çok akıllıca olmayacaktır" ifadelerini kullandı.

"Putin bu işi başarırsa, Çin'in Tayvan'a gireceğine kesin kanaatim var. Putin başarırsa, İranlılar az değil daha çok agresif olacaklardır" diyen Graham, şunları söyledi:

ABD, Avrupa, Orta Doğu ve diğer ülkeler bu gerçeği görüp Ukraynalılara gerekli silahları verirse işgale karşı koyabilecekler. Sahadaki Rus ordusu kırılmaya başladı. Ukraynalılar için kritik olan hava desteğidir. Ukraynalıların kendi hava sahalarını kontrol etme kapasitesini sağlayalım. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kimyasal silah kullanması halinde kesinlikle NATO'nun uçuşa yasak bölge ilan etmesini destekleyeceğim

Graham, "Ruslara şu söylenmelidir; Ukrayna'da kimyasal silah kullanılırsa bedeli uçuşa yasak bölge olacaktır. Şu anda kaybetme eşiğinde olan Putin'in Ukrayna'ya karşı gelişmiş nükleer silah bombası atması, NATO'ya saldırı demektir. İkinci bomba da Avrupa'nın ortasına düşecektir" dedi.

emie.jpg
Mevlüt Çavuşoğlu, Doha'daki zirve sırasında  Ukrayna Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Emine Cabbarova ile görüştü / Fotoğraf: AA

 

Çavuşoğlu'nun görüşmeleri

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen ‘"Doha Forumu" kapsamında Ukrayna Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Emine Cabbarova ve Etiyopya Dışişleri Bakanı Demeke Mekonnen ile görüştü.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU