Ekonomik krizle boğuşan Sri Lanka'da akaryakıt istasyonlarına asker konuşlandırıldı

Pompa başına en az iki asker

Bağımsızlığını 1948'de kazanan Sri Lanka, o tarihten bu yana yaşadığı en büyük ekonomik krizle karşı karşıya (AFP)

Büyük ekonomik krizle boğuşan Sri Lanka'da akaryakıt istasyonlarına asker konuşlandırıldı.

Sri Lanka hükümeti tarafından dün yapılan açıklamaya göre askerlerin, istasyonlarda saatlerce süren sıralar yüzünden çıkan tartışmaları önlemesi ve dağıtımı sağlaması isteniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Polis ekipleri, geçen hafta bunaltıcı sıcakta akaryakıt kuyruğunda bekleyen üç yaşlı kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Dün çıkan sıra kavgasında bir sürücü bıçaklanarak öldürüldü. Aynı gün gazyağı kıtlığını protesto eden bir grup kadın, turistleri taşıyan bir aracı durdurdu.  

Yetkililer bu tür olayların ardından askerleri devreye sokmaya karar verdiklerini bildirdi. Askerler, akaryakıt perakende satışının üçte ikisini oluşturan devlete ait Ceylon Petroleum Corp'un istasyonlarına yerleştirildi.

Hükümet sözcüsü Rameş Pathirana bu adımın stoklama ve dağıtım hakkında gelen şikayetlerin ardından atıldığını söyledi:

Ordu, insan haklarını kısıtlamak için değil, halka yardım etmek için görevlendirildi.

Ordu sözcüsü Nilantha Premaratne, her yakıt pompasına en az iki ordu personelinin yerleştirildiğini duyurdu.

Güney Asya ülkesinde döviz rezervlerinin azalması nedeniyle petrol, petrol ürünleri, gıda ve ilaç gibi çok sayıda ithal ürün temin edilemiyor. Yakıt kıtlığı nedeniyle 22 Şubat'tan bu yana günde 7,5 saati bulan elektrik kesintilerine gidiliyor. Ülkede baş gösteren kağıt kıtlığı nedeniyle de Batı Eyaleti'ndeki 9,10 ve 11'inci sınıfların yıl sonu sınavları birkaç gün önce ertelendi.

Ülkenin bu yılın geri kalanında yaklaşık 4 milyar dolarlık borcunu ödemesi gerekiyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), Sri Lanka'nın kurtarma paketi talebini değerlendiriyor.

Sri Lanka hükümeti, borçların yeniden yapılandırılmasında kendilerine yardım edecek uluslararası bir hukuk firması arıyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, AFP, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU