Ev sinemasından vizyona bu hafta: İnsanlığın hayvansı doğası; Mavzer

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

8'inci Boğaziçi Film Festivali kapsamında izleme imkânı bulduğum; başta Serhat Kılıç ve Ozan Çelik olmak üzere tüm oyuncuların performanslarıyla güçlenen, sinematografisiyle büyüleyen ve ilk uzun metrajlı filmi olmasına rağmen yönetmen koltuğunda oturan Fatih Özcan'ın bu konudaki yetkinliğini ortaya koyan Mavzer adlı film, vizyon filmleri arasında sizi pişman etmeyecek derecede iyi bir film.

Festival gösterimlerini kaçıranlar ya da bir kez daha seyretmek isteyenler için Mavzer sinema gişesi önüne gidip ne izlesem diye karar vermekte zorlananlar için iyi bir seçim olacaktır.


İnsanlığın hayvansı doğası; Mavzer

Yönetmen: Fatih Özcan / Oyuncular: Serhat Mustafa Kılıç, Ahmet Aydın, Burçak Dilekli, İbrahim Kalkan, Mehmet Ali Kaptanlar, Güliz Şirinyan, Seda Türkmen, Kemal Zeydan, Ozan Çelik, Erengül Öztürk, Yaşar Karakulak / Süre: 86 dakika
 

 

Anadolu'dan dünyaya açılan bir pencere…


Arthouse sinemaya ve gişe filmlerine yönelik son dönemlerde her geçen gün artan desteği ile kamu yayıncılığında örnek teşkil eden TRT'nin ortak yapımcılığı ile sinemalarda bu hafta gösterime giren Mavzer adlı bu film; bir Anadolu köyünde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan Veysi'nin koyunlarını kurt sürüsünden kurtarmaya çalışmasını konu alıyor.

Veysi'yi elinde tüfeğiyle bir kurdu vurmaya çalışırken gördüğümüz ilk sahne ile başlayan film, Veysi'nin oğlu Mustafa ile hayvanları otlatmak üzere dağa çıktığı görüntü ile devam eder.

Sürüsüne bir kurdun saldırmasıyla birkaç koyunu telef olan Veysi'nin kederli bir şekilde evine dönmesiyle olaylar gelişir.
 

 

Tüfeklerin kralı

Genç bir adam olan Veysi, İç Anadolu'da bir köyde yaşar.

Bir sabah oğlu Mustafa ile koyunlarının yanına giden Veysi'nin sürüsüne kurt saldırır, Veysi koyunlarının çoğunu kaybeder.

Sürüsünü korumak için neler yapabileceğini düşünen Veysi, çareyi daha iyi bir silah almakta bulur.
 

 

Onun almayı planladığı silah tüfeklerin kralı olarak nitelendirilen mavzerdir.

İyi bir mavzeri olsa bu kadar hayvanının telef olmayacağını düşünen Veysi'nin olayları öğrenen aile üyelerinin de konuya dâhil olması ve akşam yemeğinde Veysi'nin babasının verdiği öğütler, filmin meramını da özetler niteliktedir:

Kurt deyip geçmeyeceksin, hayvan diye hor görmeyeceksin. İnsan gibidir kurt da ne dur bilir ne durak, hele bir de aç kaldı mı, hele bir de kinlendi mi... 'İnsan insanın kurdu' diye boşuna dememiş atalarımız; akıllı hayvandır kurt dediğin, dağları bilir, yolu bilir, izi bilir, çobanı bilir. Çobanını bilmediği sürüye girmez. Hele bir de gelecek oldu mu ya, burnunun dibine kadar sokulur da haberin olmaz…
 

 

İntikam soğuk yenen bir yemektir

Babasının söylediği bu sözler Veysi'nin kafasında dönüp dursa da o çoktan koyunlarını kurtlardan korumanın çözümünü bulduğu konusunda kendini ikna etmiştir, bu yüzden de bir mavzer satın almaya karar verir.

Veysi bulduğu bu fikre ve intikam almaya o kadar kararlıdır ki babasının çevrelerinde dolaşan bu vahşi ve yırtıcı hayvanı bir düşmana dönüştürmenin sonuçlarıyla igili uyarı mahiyetindeki sözlerini duymazdan gelir.

Böylelikle saldırı sonrasında koyunlarını ve kendisini korumak için bir mavzer edinmeyi kafasına koyan Veysi, kasabadaki silah satıcısından bir söz alması üzerine kurtların peşine düşer.
 

 

Nihayetinde bir dişi kurt ile yavrusunu vurmayı başaran Veysi, gururla köyüne döndüğü esnada beklenmedik bir olay yaşar; onu babasının cenazesi karşılar.

Bu süreçte Veysi'nin kardeşleri ve oğluyla yaşadıklarına odaklanan film insanın özüne, iyilik ve kötülük üzerine önemli sorgulamaları da beraberinde getirir.
 

 

Sonrasında kendisini kardeşi ile girdiği miras kavgasında bulan Veysi'nin hikâyesine, dişisini ve yavrusunu kaybeden erkek kurt da dâhil olur.

Ve kaçınılmaz olarak hem çevrelerinde sinsice dolaşan kurt sürüsüyle hem de kıskanç bir erkek kardeşle aralarındaki kan davası, dünyadan bıkmış ama çalışkan Veysi'nin başını belaya sokar.
 

 

Kışa özgü görseller

Orçun Özkılınç'ın görüntü yönetmenliğinde, Anadolu'nun bir dağ köyünde, bir ailenin geçimini sağlamak için mevcut durumlarını koruma çabasını kadrajına alan bu filmin karla kapla sinematografisinde çarpıcı bir görünümde olan kışa özgü görseller ve perspektifler filmin hikayesini oldukça güçlendiriyor.

Mavzer, pek açıdan başka birçok eseri ve yapımı çağrıştırıyor olsa da büyüleyici bir şekilde uzanan soğuk düzlükler ve klostrofobik iç mekanlarda alevlenen hararetli tartşmalar insanlığın bastırdığı vahşi ve hayvani duygularını ortaya çıkarma durumu için kusursuz bir ortam yaratarak filme kendine has bir incelik ve özgünlük kazandırıyor.
 

 

Dünya prömiyerini 26'ncı Saraybosna Film Festivali'nde yapan Mavzer, 7'nci Boğaziçi Film Festivali'nde Bosphorus Film Lab Working Progress kategorisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'ne, 8'inci Boğaziçi Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda ise Jüri Özel Ödülü'nün yanı sıra FİYAB En İyi Yapımcı ve Filmyön En İyi Yönetmen ödüllerinin de sahibi oldu.

27'nci Adana Altın Koza Film Festivali'nde yarışan film En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve En İyi Görüntü Yönetmeni ödüllerine değer görüldü.

Film ayrıca 2020 yılında düzenlenen Edinburg Film Festivali'nde de yarıştı.


Haftanın diğer filmleri

Mart ayında birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrim içi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra, "Beni Sevenler Listesi", "Bir Tutam Açlık", "Cyrano", "Fabrika", "Gizli Gerçek", "Kasa: Büyük Soygun", "Lietli: Cin Kabilesi", "Mavzer", "Mutlu Canavar Ailesi 2" ve "Sadece Bir Gece" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


11M: Madrid'de Terör

Yönetmen: Jose Gomez / Süre: 92 dakika
 

 

Avrupa tarihinin en kötü terör saldırısının hikayesi…


Netflix'in İspanya Yapımı Tarihi Belgeseller kategorisinde bu hafta gösterime giren 11M: Terror in Madrid adlı bu duygusal yapım; 11 Mart 2004 tarihinde Madrid'e yapılan terör saldırısı sonrasında hayatta kalanlar ve içeridekileri kadrajına alırken, terör eyleminin başlattığı siyasi kriz ve faillerin aranması da dahil olmak üzere sarsıcı bir süreci anlatıyor.

11 Mart 2004'te Madrid'in Atocha istasyonuna yapılan ve 192 kişinin ölümüne ve 2000'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan bu acımasız terörist saldırısı sonrasında dönemim başbakanı José María Aznar, tek bir delil olmamasına ve herhangi bir olaya karışmamasına rağmen, Bask terör örgütü ETA'yı sorumlu tuttu.

José María Aznar daha sonra alternatif bir teoriye geçti; saldırı, üç gün sonra yapılacak genel seçimi kaybetmesine neden olacak bir komploydu.

Tüm bu teorilere ana akım medya da hükümetin onlara bildirdiği haliyle analiz etmeden, kaynakları araştırmadan ve eleştirmeden olduğu gibi halka aktardı.

Sonunda suç bir El Kaide oluşumuna atfedildi ve bambaşka yeni gerçekler ortaya çıktı.


Amerikan Kız

Yönetmen: Feng-I Fiona Roan / Oyuncular: Caitlin Fang, Winnie Shih-Ying Chang, Kaiser Chuang, Kimi Hsia, Teng-Hui Huang, Karena Kar-Yan Lam, Audrey Lin, Omar Faruk Nayon, Bowie Tsang / Süre: 101 dakika
 

 

Karmaşık bir anne-kız ilişkisi ve kişinin kendi köklerine dönüş mücadelesi…


Netflix'in Çin Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren American Girl (Mei guo nu hai) adlı bu filmde; on üç yaşındaki Fen, annesi hastalandığında Tayvan'a geri döner ve burada 2003 SARS salgınına uyum sağlamakta zorlanır.

Annesi meme kanserine yakalandıktan sonra Los Angeles'tan memleketi Tayvan'a dönen Fen, buradaki hayata alışmakta oldukça güçlük çeker.

Üstelik burada devam etmek zorunda kaldığı okulunda yolunu bulmaya çalışırken ve uzun süredir ayrı olan babasıyla yeniden bağlantı kurarken, annesiyle olan çalkantılı olan ilişkisi gittikçe daha da kötüleşir.

Nihayetinde Fen, küçük kız kardeşine yanlış SARS teşhisi konmadan önce bir dizi isyankâr hareketle annesinden uzaklaşır ve bu durum hem Fen ve hem de annesini uzun süredir devam eden hararetli bir yüzleşmeye iter.


Asla Pes Etme: İsyan

Yönetmen: Kellie Madison / Oyuncular: James Faulkner, Nitu Chandra, Michael Bisping, Hannah Al Rashid, Cameron Jack, Olivia Popica, Diana Hoyos, Lee Charles, Raffaello Degruttola, Vic Waghorn, Brooke Johnston, Christopher Sciueref, Tommy Bastow, Zhenya Leverett, Daniel Eghan, Chloé Bruce, Lee Simmons, Jenna Kerns, Vanessa Campos, Antonio Bustorff, Julian Ferro, Edward Linard, Lee Byford, Mike Snow, Vivien Monory, Rene Costa, Nicole Sousa, Andrew Hollingworth, George Mizen, Patrick Loh, Wong Charlie, Steve Brunton, Tommaso Porta, Brian Yansen, Paul Edward Davies, Lati Gbaja / Süre: 89 dakika
 

 

Sömürülen savunmasız kadınlar ve tüm dünya buna göz yumar…


Netflix'in Aksiyon ve Macera Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Never Back Down: Revolt adlı bu filmde; kaçırılıp, yer altı dünyasında bir dizi yasa dışı kavgada yarışmak zorunda kalan genç bir kadın, bu beladan kurtulmak ve özgürlüğünü geri kazanmak için büyük bir savaş verir.

Jaya oldukça zorlu bir dövüşçüdür ve şu ana kadar da birçok maça çıkarak ne denli başarılı bir kadın dövüşçü olduğunu herkese kanıtlamıştır.Fakat Jaya günlerden bir gün korkunç bir yer altı örgütünün hedefi haline gelir.

Jaya her ne kadar yasa dışı dövüşlere bulaşmak istemese de örgüt bir kere Jaya'yı hedef almıştır ve onu da kendi yasa dışı maçlarında dövüştürmek için çoktan planlar yapmıştır.

Böylelikle Jaya, kendisini kaçıran örgüt tarafından, diğer dövüşçü kadınları da öldüresiye dövüştürdükleri ve zorla alıkoydukları hücrelerden birine hapsedilir.

Jaya kendisi gibi birçok kadın dövüşçünün zorla hapsedildiğini gördüğünde kaçmak için her şeyi yapmaya karar verir, çünkü bu kadınlar yenildikleri zaman yani örgütün işine yaramaz hale geldiklerinde sonlarının ne olduğu açıktır.

Bu sırada dövüş yollarını birlikte aştığı Davy ise onu kurtarmak için harekete geçtiğinde bu Jaya'nın kaçışı için bir fırsat doğurur.


Aşk Renk Körüdür

Yönetmen: John Leo Garcia / Oyuncular: Donny Pangilinan, Belle Mariano, Jeremiah Lisbo, Angelina Cruz, Eula Valdez, Ariel Rivera, John Lapus, Donna Cariaga, Arabella Davao, Reich Alim, Mika Pajares, Amanda Zamora, Lloyd Samartino, Esnyr Ranollo, Hyubs Azarcon, Ryan Bang, Aljo Sanchez / Süre: 115 dakika
 

 

Tipik romantik komedi filmlerine meydan okuyan bir drama…


Netflix'in Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren Love Is Colorblind adlı bu filmde; bir sanatçı bir kazadan sonra renk körü olduğunda, uzun zamandır ona platonik olarak âşık olan arkadaşı bunu kabullenmesi konusunda ona yardım etmeye çalışır, ancak arada başka bir kadının olması ikisi arasındaki meseleleri gittikçe karmaşıklaştırır.

Bir kaza, gelecek vaat eden bir sanatçı olan Ino'nun renk körü olmasına neden olur.

Ona âşık olan en iyi arkadaşı Cara ise Ino'nun hayatındaki renkleri geri getirmeyi kendine görev edinir.

Ancak, Ino'nun yeni meslektaşı Iris'in gelişi Cara'nın kararlılığına meydan okur.


Beni Sevenler Listesi

Yönetmen: Emre Erdoğdu / Oyuncular: Halil Babür, Hayal Köseoğlu, Ahmet Rıfat Şungar, Sermet Yeşil, Nazlı Bulum, Aykut Akdere, Cem Uslu, Onur Ünlü, Can Evrenol, Özgür Sevimli / Süre: 90 dakika
 

 

Şüphesiz ki sevmek en yüksek mertebedir ve bu film de sevilme arzusunun vahameti üzerinedir…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Beni Sevenler Listesi adlı bu film; Cihangir'de ünlü simaların torbacısı olan ve muhitin sevilen isimlerinden biri olan Yılmaz'ın, işini yapamayacak duruma geldiğinde yaşadığı kişisel buhranı konu ediniyor.

Sakiliğini modern kostümüyle kapatan otuzlu yaşlarında bir genç olan Yılmaz, ünlülerin mahallesi Cihangir'in en ünlüsüdür, çünkü popüler sinemacılarla oyuncuların uyuşturucu satıcısı ve yakın arkadaşıdır.

Ancak Yılmaz bir süre sonra İstanbul'da başlayan uyuşturucu operasyonları sonrasında satacak uyuşturucu bulamaz ve içinde artık sevilmeyeceğine dair bir paranoya hasıl olur.

Bu paranoya ve popülerliğini kaybetme korkusu ona her geçen gün daha büyük riskler aldırır, uyuşturucu bulmak için daha fazla ödün vermeye başlar ve nihayetinde Yılmaz sevilme hırısıyla yavaş yavaş kendi benliğini kaybeder.

Bağımlı olduğu insanlardan kopmamak için onların bağımlılıklarını sonunda karşılamış olsa da artık eskisi gibi hissetmez.

Sevilmek istediği insanlardn nefret edecek kadar yok olmuştur.

Aldığı riskler sonucu yakalanınca nihayetinde kendisini bir sorgu odasında uyuşturucu sattığı bu insanların isimlerini bir kâğıda yazarken bulur.


Bir Tutam Açlık

Yönetmen: Christoffer Boe / Oyuncular: Katrine Greis-Rosenthal, Nikolaj Coster-Waldau, Flora Augusta, Charlie Gustafsson, August Vinkel, Nicolas Bro, Maj-Britt Mathiesen, Dag Malmberg, Rasmus Hammerich, Luca Reichardt Ben Coker, Sofie Torp, Michael Brostrup, Bennet Thorpe, Helene Egelund, Magnus Bruun, Caspar Phillipson, Bo Lindegaard, Luise Skov, David Bateson, Camilla Lau, Vega Moltke Leth, Johan Carlsson, Kristoffer Johansson, Joel Kullberg, Thomas Hou Mandsfeldt, Gaspard Nicolas Perrier / Süre: 104 dakika
 

 

Şeflerin dünyasında mümkün olan en yüksek ödül olan Michelin yıldızını elde etmek için her şeyi feda eden bir çiftin beş temel tat üzerinden izleyebileceğiniz hikayesi…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren A Taste of Hunger (Smagen af sult) adlı bu film; yemek antropolojisi alanında uzman Maggi ve usta şef Carsten çiftinin, Danimarka'nın en iddialı restoranını açma fikriyle yola çıkmalarını konu ediniyor.

Yemek antropolojisi alanında uzman olan Maggi ve usta şef Carsten örnek bir aile hayatı sürerler, mükemmel ebeveyndirler, her şeyin en iyisini isterler.

Bu meziyetlerin yanına bir de Danimarka'nın en iddialı lokantasını açma hayalini katarlar.

İşin yürümeyeceğini düşünen arkadaşlarına rağmen hayal ettikleri restoranı açarlar, hatta Danimarka gurme çevrelerinde isimleri sık sık duyulmaya başlar.

Yemek dünyasının zirvesindekilere nasip olan Michelin yıldızını almayı kafalarına koysalar da hayat farklı yönde akmak için direnç gösterir.

Mutfaktaki gerilimle hayattaki romantizmin ritmi her zaman birbirini tutmaz.


Cennette Yaşam Savaşı: Bir Aile Masalı

Yönetmen: Renée Godfrey, Matt Meech / Oyuncular: Regé-Jean Page / Süre: 78 dakika
 

 

Yürek ısıtan bir belgesel…


Bu topraklarda aile her şeydir; sürünün üyeleri arasındaki bağlar ister sırtlan ister fil olsun, her bir hayvanın hayatta kalmasını sağlar.

Bu bağlar hiçbir yerde büyük Okavango Deltası'nda olduğu kadar sert bir şekilde sınanmaz.

Önümüzdeki yıllarda yaşanacak kaos ve zorluklarla birlikte kaderleri birbirine geçecek ve inanılmaz ilişkiler kurulacak.

Ama Delta'da değişim aniden gelip de ailelerin huzur içindeki hayatlarını altüst edebilir.

İşte böylesi bir anda hayatta kalma mücadelelerindeki en büyük silahları bir arada olmaları ve aile bağlarıdır.

Netflix'in Bilim ve Doğa Belgeselleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Surviving Paradise: A Family Tale adlı, vahşi yaşamı konu alan bu dramada; Kalahari Çölü'nde kurak mevsimin uzaması, buradaki tüm hayvan sürülerini hayatta kalmak için ailenin gücüne güvenmek zorunda bırakır.


Cyrano

Yönetmen: Joe Wright / Oyuncular: Peter Dinklage, Haley Bennett, Kelvin Harrison Jr., Ben Mendelsohn, Monica Dolan, Bashir Salahuddin, Joshua James, Anjana Vasan, Ruth Sheen, Glen Hansard, Sam Amidon, Scott Folan, Mark Benton, Richard McCabe, Peter Wight, Tim McMullan, Mark Bagnall, Mike Shepherd, Paul Biddiss, Katy Owen, Paul Hunter, Celeste Dodwell, Celeste Dring, Bettrys Jones, Nandi Bhebhe, Colin Mace, Lucas Peters, Leo Rait, Kyla Goodey, Beverly Rudd, Giles King, Carl Grose, Sarah Wright, John Locke / Süre: 124 dakika
 

 

Uğruna öleceğim bir şey gerek bana, şiirler yazıp ağlayacağım ve hiç utanmayacağım…


Bu hafta sinemalarda gösterime giren Cyrano adlı bu yapım ile sık sık uyarlanan klasik hikâye bu defa iyi oynanmış bir müzikal tür ile beyaz perdeye dönüş yapıyor.

Ödüllü yönetmen Joe Wright, Cyrano ile sinemaseverleri müzik, romantizm ve güzellikle dolu bir duygu senfonisi içinde sarıyor ve yürek burkan bir aşk üçgeninin zamansız hikâyesini yeniden canlandırıyor.

Cyrano; Roxanne'in, ona duyduğu aşka karşılık vermeyeceğine dair kendini ikna eden ve kelimeleri bir kılıç edasıyla ustaca kullanabilen Cyrano de Bergerac'in, Roxanne'in sevgisini kazanmaya çalışan genç Christian'a yardım etmesini konu ediniyor.

Zamanının ötesinde bir adam olan Cyrano de Bergerac, hem sözlü dövüş savaşında acımasız kelime oyunlarıyla hem de bir düelloda mükemmel kılıç oyunlarıyla büyüler, ancak sadık bir arkadaş olan ve ışıldayan Roxanne'nin görünüşü yüzünden kendisini sevgisine layık görmediğinden emin olan Cyrano, ona karşı duygularını bir türlü açıklayamaz.

Bu sırada Roxanne ise, ilk görüşte Christian'a âşık olmuştur.

Cyrano'nun şimdiye kadar görebileceğiniz hem en hüzünlü hem de en seksi yorumu olarak nitelendirilen bu film, Erica Schmidt'in yazdığı ve 2019'da Peter Dinklage'ın başrolünü üstlenerek prömiyerini yaptığı tiyatro oyununa dayanmaktadır.

Filmin başrollerinde yer alan Peter Dinklage ve Haley Bennett, böylelikle bu film için, 2019'un sonlarında New York'ta sınırlı sayıda Broadway dışı gösterimi olan 2018 Connecticut merkezli Goodspeed Musicals prodüksiyonundaki rollerini yeniden canlandırmaktadır.

Peter Dinklage'ın Cyrano'nun çekiciliğini ve kendinden nefret etme duygusunu ustalıkla verdiği görülmeye değer bu muhteşem performansı övgülerle karşılanmıştır.


Dil Dersleri

Yönetmen: Natalie Morales / Oyuncular: Mark Duplass, Natalie Morales, Desean Terry, Christine Quesada / Süre: 91 dakika
 

 

Dostluğun anlamı ve platonik aşkın keşfi…


beIN CONNECT'in Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren Language Lessons adlı bu film; beklenmedik bir arkadaşlık kuran bir İspanyolca öğretmeniyle öğrencisinin hikayesi anlatıyor.

Variety dergisinin tarif ettiği gibi, pandemi filmlerinden bıkanlar için bir pandemi filmi olan Dil Dersleri; "Creep", "Room 104", "Blue Jay", "Baghead" gibi film ve dizilerden tanıdığımız Mark Duplass ile Kübalı-Amerikalı oyuncu-yönetmen Natalie Morales'in ortak yaratımı, üstelik ikisi de filmin başrollerini paylaşıyor.

Filme adını veren İspanyolca dil derslerini Adam alıyor, yaşadığı acı bir kayba rağmen çevrim içi derslerini sürdürmeye karar veriyor.

Bu süreçte, öğretmeni Cariño ile aralarında tam adlandıramadıkları bir yakınlık gelişiyor, ama yakınlık, karşındakini tanımak anlamına gelir mi, işte bunu hiç kimse bilmiyor.


En Soğuk Düşman

Yönetmen: Peter Flinth / Oyuncular: Nikolaj Coster-Waldau, Joe Cole, Heida Reed, Þorsteinn Bachmann, Charles Dance, Lin Gallagher, Gísli Örn Garðarsson, Haukur M. Hrafnsson, Nick Jameson, Árni Lárusson, Diarmaid Murtagh, Sam Redford, Guðmundur Karl Sigurdórsson, Ed Speleers, Frankie Wilson / Süre: 102 dakika
 

 

Dostluk, sevgi ve yol arkadaşlığının hayranlık uyandıran gücüne dair gerçek bir hikâye…


1909'daki bir kutup keşif gezisinin gerçek öyküsünü kadrajına alarak Netflix'in Danimarka Yapımı Gerçek Hayattan Uyarlanan Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren Against The Ice adlı bu dönem filminde; Grönland'ın uçsuz bucaksız topraklarında kayıp bir haritayı arayan iki adam hayatta kalma savaşı verir.

1909 yılında Danimarka'nın Kaptan Ejnar Mikkelsen önderliğinde gerçekleştirdiği Kuzey Kutbu Keşif Gezisi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kuzeydoğu Grönland üzerindeki hak iddialarını çürütmeyi amaçlıyordu.

Amerika'nın bu iddiası, Grönland'ın iki farklı kara parçasına ayrılmış olduğu varsayımına dayanıyordu.

Gemisiyle birlikte mürettebatının çoğunu da geride bırakan Mikkelsen, deneyimsiz mürettebat görevlisi Iver Iversen ile birlikte buz üzerinde bir yolculuğa çıkar.

Bu ikili Grönland'ın tek kara parçasından oluşan bir ada olduğuna dair kanıtları bulmayı başarsa da gemilerine geri dönmek beklediklerinden çok daha uzun ve zorlu bir süreç olacaktır.

Aşırı açlık, yorgunluk ve bir kutup ayısı saldırısıyla mücadele ettikten sonra nihayet geri döndüklerinde, gemilerini buzun içinde enkaza dönüşmüş, kamplarını ise terk edilmiş hâlde bulurlar.

Bir yandan kurtarılmayı umut ederken bir yandan da hayatta kalmak için mücadele etmeleri gerekecektir.

Günler günleri kovalarken gerçekle bağları giderek zayıflayınca güvensizlik ve paranoya kaçınılmaz hâle gelir.

Bu da sürdürdükleri ölüm-kalım mücadelesi için çok tehlikeli bir ikilidir.


Fabrika

Yönetmen: COSM / Oyuncular: Muhammet Kınık, Tolga Bengü, Hakan Alagöz, Özcan Yiğit, Seçil Gülen Komi, Mehmet Demir / Süre: 72 dakika
 

 

Ölüm herkesi aynı iştahla yutar…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Fabrika adlı bu film; çalıştığı fabrikada çıraklık yaptığı ustalar tarafından alaya alınan Doğuş'un bu döngüyü kırmaya karar vermesinden sonra gelişenleri konu ediniyor.

Bir fabrikanın gece vardiyasında çalışan Doğuş, üç ustaya çıraklık yapmaktadır.

Gece vardiyasındaki ustalar her gece Doğuş'un erkekliği ile dalga geçip eğlenirler.

Doğuş ilk başlarda bu duruma aldırış etmese de bir süre sonra bu aşağılanmaya daha fazla dayanamaz ve kendini fabrikanın içindeki yaşamın seyrini değiştirecek olayların içinde bulur.


Gizli Gerçek

Yönetmen: Aneesh Chaganty / Oyuncular: Sarah Paulson, Kiera Allen, Sara Sohn, Pat Healy, Erik Athavale, BJ Harrison, Sharon Bajer, Onalee Ames, Joanne Rodriguez, Ernie Foort, Bradley Sawatzky, Cory Wojcik, Tony Revolori, Carter Heintz, Conan Hodgkinson, Erica Jenkins, Emma Jonnz, Steve Pacaud, Derek James Trapp, Clark Webster / Süre: 90 dakika
 

 

Bir annenin sevgisinden asla kaçamazsın…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Run adlı bu nefes kesen gerilim filmi; rahatsızlığı sebebiyle evde eğitim gören ve bu izole hayattan çıkma arzusu içinde olan bir genç kızın, annesinin kendisinden bir şeyler sakladığından şüphelenmesiyle birlikte gelişen olayları konu ediniyor.

Kontrolcü ve baskıcı bir anne ile kızı arasında yaşanan sıra dışı olayları konu alarak gerilim türüne yeni bir soluk getiren film farklı senaryosuyla da dikkat çekiyor.

Dünyadan izole bir şekilde büyümüş olan Chloe'nin sıradan yaşamı, annesi Diane'nin sakladığı korkunç bir sırrı öğrenmesiyle bir anda değişir.

Annesinin ondan sakladığı gerçekleri öğrenmeye başladıkça ürpertici ve garip olaylar yaşanmaya başlar.

Özgürlüğüne kavuşmak için evden kaçma planları yapmaya başlayan Chloe için hiçbir şey kolay olmayacaktır.


Kaçamak

Yönetmen: Kim Farrant / Oyuncular: Leighton Meester, Christina Wolfe, Ziad Bakri, Luke Norris, Amar Bukvic, Iva Mihalic, Adrian Pezdirc, Marko Braic, Lujo Kuncevic, Parth Thakerar, Sinisa Novkovic, Maro Drobnic, Giobbe Araya, Bojan Ban, Dragan Balic, Kyla Mae Ibero, Ivana Krizmanic, Nenad Srdelic, Luka Mikulicic, Toma Mikulicic / Süre: 89 dakika
 

 

Bazen gözümüzün önünde olan şeyleri bile fark etmeyiz, çünkü görmek istemediğimiz bir şeyi asla görmeyiz…


Sarah Alderson'ın romanından uyarlanan ve Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Gerilim Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren The Weekend Away adlı bu sürükleyici filmde; kız kıza seyahat ettikleri Hırvatistan'da en iyi dostu ortadan kaybolan Beth, neler olduğunu anlamaya çalışır, ama her ipucu yeni bir aldatmacayı beraberinde getirir.

Çok yakın arkadaş olan iki genç kadının Hırvatistan'daki tatili, kadınlardan birinin ortadan kaybolmasıyla, diğerinin ise arkadaşının katili olarak suçlanmasıyla kâbusa dönüşür.

Beth evinden çok uzakta nereye sığınacağını, kime güeveneceğini bilemezken bir bir ortaya çıkan gerçekler ve sırlar her şeyi daha da karmaşık hâle getirecektir.


Kasa

Yönetmen: Jaume Balagueró / Oyuncular: Freddie Highmore, Astrid Bergès-Frisbey, Sam Riley, Liam Cunningham, Jose Coronado, Luis Tosar, Emilio Gutiérrez Caba, Axel Stein, Daniel Holguín, Famke Janssen, James Giblin, Frank Feys, Fernando Martín, Vicente Gil, Bill Dixon, Reg Wilson, Julius Cotter, Craig Stevenson, Eric Goode, Chen Lu, Hunter Tremayne, Del Mar Richardson, David Chevers, Jacobo Dicenta, Ignacio Duran, Juan Capilla, Tomás del Estal, Julio Vélez, Fernando Moraleda, Pino Montesdeoca, Silvia de Pé, Joaquín Molla, Phillip Rogers, Ramón Robles, Josan Grau, Mario Mayo, Robert Crumpton, Juan Dávila, Simon Cohen, Ferran Terraza, Pepe Carrasco, Juan Pedro Roldán, Josean Guerrero, Ángel López Soto, Javier Garrido García / Süre: 118 dakika
 

 

Bu kasanın şifresi şimdiye kadar hiç kimse tarafından çözülemedi…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Way Down (The Vault) adlı bu suç gerilimi; soyulamaz olarak bakılan İspanya Merkez Bankası'nın kasasını boşaltmayı planlayan bir grup soyguncunun hikâyesini anlatıyor.

İspanya, milli futbol takımının tarihi bir Dünya Kupası zaferi elde etmesini izlemek için dururken, çok yetenekli bir soyguncu çetesi dünyanın en güvenli banka kasasını kırmaya çalışır.

Liam Cunningham kasa çalma uzmanıdır, eski bir İspanyol hazinesini tuttuğu söylenen, yasal olarak güvenli bir kasa olan Madrid'deki İspanya Merkez Bankası'nın altın odasına girmeyi planlamaktadır ki bu zamana kadar kimse bu bankayı soyamamıştır.

Üstelik yüzyıldan fazla bir süre önce inşa edilen kasa için ne tür bir mühendislik kullanıldığına dair hiçbir plan yoktur, hatta duvarları kırılırsa güvenli odayı sular altında bırakacak bir yer altı nehrini içeren bir güvenlik sistemi vardır.

Ancak bu gizem, mekâna erişmenin sırrını keşfetmek için işe alnın genç mühendis Thomas'a göre bir çocuk oyuncağıdır.

Efsanevi bir hazine on gün boyunca bankanın kasasında duracaktır ve Thomas bu süre zarfında kasanın sırrını keşfedip, bir plan hazırlayıp saldırıya geçmek zorundadır.


Korsanlar 2: Kayıp Hazinenin Peşinde

Yönetmen: Jeong-hoon Kim / Oyuncular: Jennifer Sun Bell, Kang Ha-neul, Jason Her, Han Hyo-joo, Kim Ki-doo, Kwang-Soo Lee, Dylan J. Locke, Se-hun Oh, Ji-hwan Park, Kwon Sang-woo, Steven Song, Chae Soo-bin, Dong-il Sung, Kim Sung-oh, Harrison Xu / Süre: 126 dakika
 

 

Aksiyon, komedi ve aşk…


2014 yapımı gişe rekortmeni "Korsanlar" adlı filmin devamı olan ve Netflix'in Asya Yapımı Aksiyon Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren The Pirates: The Last Royal Treasure adlı bu Kore yapımında; Joseon döneminde korsanlar ve haydutlardan oluşan cesur bir ekip, denizde kaybolan kraliyet altınını ararken fırtınalar, karmaşık ipuçları ve düşmanlarla mücadele eder.


Lietli: Cin Kabilesi

Yönetmen: Cemal Akın Alpçetin, Can Yelkenciler / Oyuncular: Beril Eş, Hasan Çitil, Tuğba Akman, Nurullah Pulat, Zülfü Hamit Altın, Mehmet Altundağ, Cemal Aşkın Alpçetin, Elif Özkan, Kemal Koksa, Nazlı Akdenizli, Fadime Yıldız, Elif Gökçe Hayden, Ahmet Uğurlu, Hakim Solmaz, Elvan Yapucu, Yasemin Alptekin / Süre: 78 dakika
 

 

Geçmişin karanlığında aydınlık bir çıkış yol arayanlar…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Lietli: Cin Kabilesi adlı bu film; bir grup insanın gittikleri köye musallat olmuş bir cin kabilesiyle karşı karşıya gelmesini konu ediniyor.

Tolga kız arkadaşı Merve ile birlikte Merve'nin vefat eden ninesinin köyüne gitmeye karar verirler.

Yanlarına yakın dostları Vural ve Sibel'i de alırlar.

Köye vardıkları andan itibaren garip olaylar olmaya başlar ve gördükleri garip rüyaların etkisinde kalırlar.

Tolga durumu çözmek için araştırma yaparken köyde yaşayan metafizik uzmanı Harun'dan da yardım alır.

Bu araştırma sonunda köyün, Lietli adı verilen Cin Kabilesi tarafından tehdit altında olduğu ve Lietli Cin Kabilesi'nin köydeki tüm erkekleri ele geçirmek istediği ortaya çıkar.


Mutlu Canavar Ailesi 2

Yönetmen: Holger Tappe / Oyuncular: Emily Carey, Jason Isaacs, Rainer Fritzsche, Bernhard Völger, Marius Claren, Ethan Rouse, Nick Frost, Emily Watson, Rebecca Kamp, Emma Tate, Ewan Bailey, Catherine Tate, Matt Roberts, Daniel Ben Zenou, Oliver Kalkofe, Tilo Schmitz, Jessica Brown Findlay, Jan Makino, Dirk Stollberg, Masoud Tosifyan / Süre: 103 dakika
 

 

Gündelik hayatın sizi dünyaya geri getirme konusunda kötü bir eğilimi vardır…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Happy Family 2 (Monster Family 2) adlı bu animasyon; dünyayı kurtardıktan sonra kendi hayatlarına dönen mutlu canavar ailesinin onları bu gündelik yaşamlarından kurtaracak yeni bir serüvene yelken açmalarını konu ediniyor.

Yakın zamanda dünyayı kurtaran ve bunun bir ömür boyu kendilerine mutluluk vereceğini düşünen Wishbone Ailesi bu filmde eksiklikleri ile mücadele eder:

Oğlumuz Max, sekizinci sınıftaki en küçük çocuktur ve onunla dalga geçerler; kızımız Fay, kendisi hariç tüm arkadaşları en az bir konuda yeteneklidir; anne Emma, çocuklarına yardım etmeye çalışır ancak tavsiyeleri her defasında göz ardı edilir ve tabii ki bir de yeni işindeki mutluluğu ve daha rahat yaşam tarzına rağmen etrafındaki ailesini çok mutsuz görünce mahvolan baba Frank vardır.

Ailenin manevi büyükannesi Cadı Baba Yaga ve Kambur Uşak Renfield'ın gerçekleşen düğünü tüm aileyi biraraya getirecektir.


Sadece Bir Gece

Yönetmen: Sinan Biçici / Oyuncular: Tuba Ünsal, Cemal Hünal, Gürgen Öz, Jerfi Benveniste, Duygu Şen Benveniste, Bengi İdil Uras, Anıl Altınöz / Süre: 108 dakika
 

 

Aşk, sadakat ve güven...


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Sadece Bir Gece adlı bu film; eşi Tamer tarafından aldatılan Begüm'ün evliliğe devam etmek için kocasına sunduğu şartın ardından gelişen çeşitli olayları ve her iki tarafın yaşadığı duygusal travmaları konu alıyor.

Modern ve şehirli bir çiftin evlilikleri üzerinden; günümüz insanının aşka, tutkuya, sadakate ve karşılıklı güvene olan bakış açısını gözler önüne seren film diğer taraftan empatinin ve birbirimize hoşgörü göstermenin, anlamanın gerekli önemine vurgu yapıyor.

Bir aldatma sonucu evliliklerinde bir dönüm noktasına gelen Tamer ve Begüm beyaz yakalı çalışan, modern, şehirli evli bir çifttir.

Tamer, arkadaşlarıyla dışarı çıktığı bir gece barda tanıştığı bir kadınla birlikte olur.

Kadını bir daha ne arar ne de görüşür ancak Tamer'in davranışlarından kuşkulanan Begüm onu sıkıştırır ve Tamer itiraf etmek zorunda kalır.

Sadece bir gece, alkolün de etkisiyle şeytana uymuştur, yalvar yakar af diler Begüm'den.

Begüm bu olayı bir türlü içine sindiremez ve Tamer'i evden kovar.

Tamer, af dileyince Begüm bir şart öne sürer; aynı şeyi Begüm de yapacaktır, yine sadece bir gece.


Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2021 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün, izleyicilerine diledikleri zaman arzu ettikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT, baharın başlangıcıyla birlikte mart ayında birbirinden güzel filmleri evinize getiriyor.

Platformun zengin kütüphanesinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Annemin Listesi (Mum's List, 2016)
  • Artist (The Artist, 2011)
  • Bilim Kurgu Bölüm 1: Son Savaşçı (Science Fiction Volume One: The Osiris Child, 2016)
  • Kahraman Ördek (Quackerz, 2016)
  • Kalan (Remainder, 2015)
  • Kartal Göz (Eagle Eye, 2008)
  • Knuckledust: Dövüş Kulübü (Knuckledust, 2020)
  • Mainstream (2020)
  • Sahne Işıkları (Limelight, 1952)
  • Sıfırın Altında: Dağdaki Mucize (6 Below: Miracle on the Mountain, 2017)

Filmbox

6 kıtada, 69 ülkede milyonlarca kişiye hizmet veren SPI International'ın, FilmBox+ streaming platformu, Kadınlar Günü'nü kutladığımız bu mart ayında dünyanın en tanınmış kadın yıldızlarının sürüklediği birbirinden güzel öyküleri izleyicilere sunuyor.

Uluslararası medya kuruluşu SPI International'ın, yeni ve gelişmiş özelliklere sahip izleyici odaklı yeni nesil streaming platformu FilmBox+, tercihi yayın akışının keyfini çıkarmak ya da seç-izle seçeneğinin sunduğu esneklikten faydalanmak olan kullanıcılarına, farklı tercihlere hitap eden bir çözüm sunuyor.

Kullanıcısına internet bağlantısının olduğu her yerde, dilediği içeriği dilediği cihazdan kesintisiz izleme olanağı sunan ve "seç-izle" seçeneklerinin yanı sıra, sürekli yayın yapan FilmBox kanalıyla da dikkat çeken FilmBox+, tematik film seçkileriyle izleyicilerin hayatını renklendiriyor.

Ayrıca etkileyici öyküleri, dünya yıldızları ile buluşturan sinema filmleriyle ekranlara heyecan ve eğlence katan FilmBox da üç farklı aşk öyküsünü ele alan üç güzel romantik filmi, mart ayında yeniden ekranlarına taşıyor.

FilmBox ve Filmbox+'ın gişe rekortmeni Hollywood filmlerinden, bağımsız sinemaya ve uluslararası festivallerde beğeni toplayan Türk filmlerine uzanan bir yelpazede, kadın başrol oyuncularının sürüklediği filmlerden oluşan zengin seçkisinde öne çıkan filmlerden bazıları şunlar:

  • Anne (Tully, 2018)
  • Aşk ve Arkadaşlık (Love & Friendship, 2016)
  • Aşk ve Mary (Love and Mary, 2006)
  • Aşk ve Mutluluk (A Tale of Love and Darkness, 2015)
  • Aşka Yükseliş (Tres metros sobre el cielo / 3 Meters Above The Sky, 2010)
  • Duvak (The Painted Veil, 2006)
  • Düşlerin Terzisi (The Dressmaker, 2015)
  • Kız Kardeşler (2019)
  • Lütfen Beklemede Kal (Please Stand By, 2017)
  • Milyoner (Slumdog Millionaire, 2008)
  • Model (The Model, 2016)
  • Muhteşem Grace (Amazing Grace, 2006)
  • Mutluluk (Euphoria, 2017)
  • Mutluluğun Ardından (Après moi le bonheur / After I'm Gone, 2016)
  • Sarışın Bomba (Atomic Blonde, 2017)
  • Savaş Çiçekleri (War Flowers, 2012)
  • Unutma Beni (Still Alice, 2014)

MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin, dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • American Honey (2016)
  • Araf (2012)
  • Bir Daha Gece Olmayacak (Il n'y aura plus de nuit / There Will Be No More Night, 2020)
  • Bir Fırtına Yaklaşıyordu (Anunciaron tormenta / A Storm Was Coming, 2020)
  • Fait Vivir (2019)
  • Jim'le Tanışmak (Meeting Jim, 2018)
  • Mutlu Son (Happy End, 2017)
  • Yaban Arısı (Wasp, 2003)

Netflix

190'dan fazla ülkede 222 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in bu hafta kütüphanesinde öne çıkan filmler şöyle:

  • 21 (2008)
  • 21 Köprü (21 Bridges, 2019)
  • Akbabanın Üç Günü (Three Days of the Condor, 1975)
  • Arkadaşım Canavar (Where the Wild Things Are, 2009)
  • Aşk (Her, 2013)
  • Aşka Yolculuk (Leap Year, 2010)
  • Ateşten Kalbe Akıldan Dumana (Lock, Stock and Two Smoking Barrels, 1998)
  • Ayı Teddy (Ted, 2012)
  • Ayı Yogi (Yogi Bear, 2010)
  • Bizim Dansımız (Save the Last Dance, 2001)
  • Bridget Jones'un Günlüğü (Bridget Jones's Diary, 2001)
  • Compton'dan Kurtulan Kız (Girl from Compton / Surviving Compton: Dre, Suge & Michel'le, 2016)
  • Cehennem Üçlüsü (3 from Hell, 2019)
  • Cennet Gibi (Just Like Heaven, 2005)
  • Christine (2016)
  • Çılgın Joe (Hummingbird / Redemption, 2013)
  • Dağ Evi (Chalet Girl, 2011)
  • Devlet Oyunları (State of Play, 2009)
  • Dick ve Jane İşbaşında (Fun with Dick and Jane, 2005)
  • Dünya Ticaret Merkezi (World Trade Center, 2006)
  • Dürüst Oyun (Fair Game, 2010)
  • Elm Sokağı Kabusu (A Nightmare on Elm Street, 1984)
  • Elm Sokağı Kabusu (A Nightmare on Elm Street, 2010)
  • En İyi Arkadaşım Evleniyor (My Best Friend's Wedding, 1997)
  • Esaretin Bedeli (The Shawshank Redemption, 1994)
  • Frankenstein: Ölümsüzlerin Savaşı (I, Frankenstein, 2014)
  • Freddy Jason'a Karşı (Freddy vs. Jason, 2003)
  • Gattaca (1997)
  • Geçmişten Gelen (The Gift, 2015)
  • Git Başımdan! (Due Date, 2010)
  • Halk Düşmanları (Public Enemies, 2009)
  • Hayalperest (Dreamer: Inspired by a True Story, 2005)
  • Her Şey İçin Teşekkürler (Merci pour tout / Thanks for Everything, 2019)
  • Hurdalık Köpek (Dog Pound, 2010)
  • İçerideki Adam (Inside Man, 2006)
  • İnci Küpeli Kız (Girl with a Pearl Earring, 2003)
  • İntikam Benim (Dead Man Down, 2013)
  • İşte Böyle Bir Kız (She's All That, 1999)
  • Kahvaltı Kulübü (The Breakfast Club, 1985)
  • Kimliksiz (Unknown, 2011)
  • Kujo (Cujo, 1983)
  • Lanetli Ev 2 (The Haunting in Connecticut 2: Ghosts of Georgia, 2013)
  • Mezarına Tüküreceğim 2 (I Spit on Your Grave 2, 2013)
  • Morganlar Nerede? (Did You Hear About the Morgans?, 2009)
  • Oyunun Sonu (Margin Call, 2011)
  • Örümcek-Adam 2 (Spider-Man 2, 2004)
  • Palm Beach (2019)
  • Patron (The Boss, 2016)
  • Rahatsız Ettiğim İçin Özür Dilerim (Sorry to Bother You, 2018)
  • Richie Rich (Ri¢hie Ri¢h, 1994)
  • Salgın (Contagion, 2011)
  • Savaş Gemisi: Hedef Dünya (Battleship, 2012)
  • Sekreter (Secretary, 2002)
  • Sınırdaki Cehennem (Hell on the Border, 2019)
  • Sıra Dışı (Premonition, 2007)
  • Sibirya (Siberia, 2018)
  • Şrek (Shrek, 2001)
  • Şrek 2 (Shrek 2, 2004)
  • Teksas Katliamı (Texas Chainsaw 3D, 2013)
  • Tetikçi (Shooter, 2007)
  • Tibet'te Yedi Yıl (Seven Years in Tibet, 1997)
  • Top Gun (1986)
  • United (2011)
  • Usta (The Master, 2012)
  • V for Vendetta (2005)
  • Vahşiler (Savages, 2012)
  • Vegas'ta Korku ve nefret (Fear and Loathing in Las Vegas, 1998)
  • Yalancı Yalancı (Liar Liar, 1997)
  • Yaşam Şifresi (Source Code, 2011)
  • Yaşamak İçin (Alive, 1993)
  • Yedek Oyuncular (The Replacements, 2000)
  • Yeşil Yol (The Green Mile, 1999)
  • Yetenekli Eller Ben Carson Hikayesi (Gifted Hands: The Ben Carson Story, 2009)
  • Yıldız Gemisi Askerleri (Starship Troopers, 1997)
  • Zırtapoz (Zoolander, 2001)

PuhuTV

Doğuş Holding çatısı altında kurulan ve "Sen Nasıl İzlersen" sloganıyla faaliyetlerini sürdüren PuhuTV; bilgisayar, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar üzerinden erişilebilen uygulama yayınlarının yanı sıra film, dizi, çocuk türlerinde yerli ve yabancı içerikler sunmaya devam ediyor.

İnternet üzerinden hizmet veren bir medya sağlayıcısı olan PuhuTV'nin yabancı filmler kategorisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • 11. Saat (I Am Here / The 11th Hour, 2014)
  • Unutulan Topraklar (Land of Oblivion / La terre outragée, 2011)

Tivibu

Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu, mart ayında Kadınlar Günü'ne özel, güçlü kadın kahramanların yer aldığı dopdolu içerikleri izleyicisiyle buluşturuyor.

İzleyiciler, mart ayı boyunca kadın başrollerin bulunduğu özenle seçilmiş birbirinden farklı bu filmlere 'Kadın İsterse' klasöründen ulaşabiliyor.

Avustralyalı yazar Rosalie Ham'in aynı isimle çıkardığı gotik romanından uyarlanan, 1950'lerde kasabasına geri dönen bir kadını ve bu kadının yaşadığı zorlukları anlatan "Düşlerin Terzisi", DC Comics başyapıtlarından aksiyon-macera türündeki "Wonder Woman" ve "Wonder Woman 1984", kült filmler arasında bulunan bir yol hikayesi "Thelma & Louise", yerli komedi filmlerinden, başrollerinde Meltem Cumbul, Filiz Ahmet, Özge Ulusoy ve Esra Dermancıoğlu'nun bulunduğu "Kadın İşi: Banka Soygunu" filmleri Tivibu Kadın İsterse klasöründe ilgiyle karşılanacak yapımlar arasında bulunuyor.

Mart ayının bir diğer heyecanı Oscar ödülleri de unutulmadı; Tivibu, 15 Mart'tan itibaren Oscar'lı Filmler klasöründe ödüllü filmleri ekrana getirirken, 10 dalda Oscar'a aday gösterilen "Dune: Çöl Gezegeni" Kirala Satın Al Klasörü'nde izlenebiliyor.

Türk Telekom'un zengin film arşiviyle dikkat çeken dijital televizyon platformu Tivibu, 28 Mart'ta düzenlenecek Oscar Ödül Töreni öncesinde abonelerine özel birbirinden farklı içeriği 'Tivibu Vitrin/Oscarlı Filmler' klasöründe yayınlıyor.

Tivibu aboneleri "Yıldızlararası", "Yüzüklerin Efendisi" serisi, "Suyun Sesi", "Wall-E", "Başlangıç", "Yerçekimi", "Mad Max: Fury Road"un aralarında bulunduğu Oscar ödüllü birçok yapımı Tivibu ekranlarından takip edebiliyor.

Tivibu, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Asabiyim (Anger Management, 2003)
  • Bu Ben Değilim (The Way We Weren't, 2019)
  • Çılgın Futbol Takımı 6 (Die Wilden Kerle 6: Die Legende lebt / The Wild Soccer Bunch 6, 2016)
  • Çılgınlar Şehri (Asura: City of Madness, 2016)
  • Değişen Hayatlar (Le goût des merveilles / The Sense of Wonder, 2015)
  • Efsane Beşli 4 (Fünf Freunde 4 / The Famous Five 4, 2015)
  • Eve Yolculuk (Evge, 2019)
  • Gece Tarifesi (Night Fare, 2015)
  • Işığa Doğru (I Saw the Light, 2015)
  • John'un Ölümü (John Dies at the End, 2012)
  • Kaplan Pençesi (1976)
  • Karateci Çocuk 4: Yeni Nesil (The Next Karate Kid, 1994)
  • Kayıp Ruhlar (Dark Awakening, 2014)
  • Kırılgan (Breakable You, 2017)
  • Kuru Beyaz Bir Mevsim (A Dry White Season, 1989)
  • Lağım (Maen-hol / Manhole, 2014)
  • Nocturama: Paris Yanıyor (Nocturama, 2016)
  • Sahil Güvenlik (Baywatch, 2017)
  • Satıcı (Dealer, 2014)
  • Siccîn (2014)
  • Siccîn 2 (2015)
  • Tutku (L'odeur de la mandarine / The Scent of Mandarin, 2015)
  • Vampirle Görüşme (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, 1994)
  • Yarış Köpekleri (Kiwi Flyer / Derby Dogs, 2012)

TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin bu hafta yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle:

  • Ağustos Böcekleri ve Karıncalar (2016)
  • Büyük Balık (Big Fish, 2003)
  • Frekans (Frequency, 2000)
  • İğne İplik (Sui Dhaaga: Made in India, 2018)
  • Kardeşim İçin Der'a (Daraa, 2018)
  • Nane ile Limon: Kayıp Zaman Yolcusu (2017)

Festival ajandası

Akbank Kısa Film Festivali

Sinemaseverlerin buluşma noktası haline gelen Akbank Kısa Film Festivali, sinema sanatı için kısa filmin öncü rolünün bilinciyle, bu alanda bir platform oluşturmak üzere 21-31 Mart tarihleri arasında 18'inci kez düzenlenecek.

Festivalde tüm etkinlikler çevrim içi olarak düzenlenecek.

68 ülkeden toplam 2.081 kısa filmin başvurduğu Akbank Kısa Film Festivali, "Festival Kısaları", "Dünyadan Kısalar", "Kısadan Uzuna", "Deneyimler", "Belgesel Sinema", "Perspektif", "Özel Gösterim", "Forum" ve "Genç Bakışlar" bölümlerinden oluşuyor.

Dünya festivallerinde yer almış birçok filmin yanı sıra çok sayıda Türkiye prömiyeri yapacak yeni filmin yer aldığı, 33 ülkeden 81 kısa ve 3 uzun metraj film festivalde seyirciyle buluşacak.
 

 

Festival'in "Deneyimler" bölümünün konuğu sinemamızın önemli yönetmenlerinden Seren Yüce.

Yönetmenle yapılacak bir söyleşi ve Venedik Film Festivali'nden ödüllü ilk uzun metraj filmi "Çoğunluk" festival programında yer alıyor.

"Kısadan Uzuna"da bu yıl dikkat çekici filmlere imza atan, başarılı genç yönetmen Jacqueline Lentzou var.

Yönetmenin söyleşisi, Berlin Film Festivali'nde ilk gösterimini yapan uzun metraj filmi "Moon, 66 Questions", ödüllü kısa filmleri Hiwa, Hector Malot: The Last Day of the Year ve The End of Suffering (a Proposal) festival programında.

"Belgesel Sinema" bölümünün konuğu ise Slovenya'dan Matjaž Ivanišin.

Yönetmen "Playing Men" belgesel filmini ve ardındaki çalışma prensiplerini yapacağı söyleşi ile festival takipçileriyle paylaşacak.

"Forum" bölümünde ise kısa filmlerin fikir aşamasından itibaren desteklenmesi amacıyla düzenlenen Kısa Film Senaryo Yarışması" yer alıyor.

Bu yıl 692 senaryonun başvurduğu yarışmada finale kalan 8 senaryo arasından en iyi senaryo festivalde belirlenecek.

Bölüm kapsamında senarist Nuran Evren Şit bir senaryo atölyesi, yapımcı Yamaç Okur proje geliştirme atölyesi gerçekleştirecek.

Bu yıl ilk kez gerçekleşecek olan 20 yaş altı yönetmenlere yönelik açılan "Genç Bakışlar" yarışma bölümünde ise 13 film finalist olarak belirlendi.

Bu yıl festivalin "Özel Gösterim" bölümü Fransa'dan kısa filmlere ayrıldı.

Atölye söyleşi programı da bu yıl hayli zengin; yönetmen Ezel Akay, oyuncu Nihan Okutucu gibi birçok sanatçı deneyimlerini festival takipçileriyle paylaşacak.

18'inci Akbank Kısa Film Festivali kapsamında düzenlecek olan Ulusal ve Uluslararası Kısa Film Yarışmaları'nın finalist filmleri belli oldu.

Türkiye'de kısa film alanında etkin bir platform oluşturan ve bu yıl 21-31 Mart tarihleri arasında online olarak düzenlenecek olan festivalin yarışma bölümlerine 68 ülkeden toplam 2.081 kısa film başvurdu.

Ulusal Yarışma Festival Kısaları Bölümü'ne katılan eserler arasından 14 film ve Uluslararası Yarışma Dünyadan Kısalar Bölümü başvuruları arasından seçilen 14 film "En İyi Film Ödülü" için yarışmaya hak kazandı.

Ayrıca bu yıl ilk kez gerçekleşecek olan 20 yaş altı yönetmenlere yönelik açılan "Genç Bakışlar" yarışma bölümünde ise 13 film finalist olarak belirlendi.

Ulusal Yarışma Festival Kısaları ana jüri üyeleri; oyuncu Büşra Develi, yönetmen Nisan Dağ, oyuncu Okan Bayülgen, görüntü yönetmeni Cevahir Şahin ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı'dan oluşuyor.

Uluslararası Yarışma Dünyadan Kısalar ana jüri üyeleri ise; yönetmen Jacqueline Lentzou, yapımcı Nicolas Celis, belgesel yönetmeni Matjaz Ivanisin, yapımcı Anna Maria Aslanoğlu ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı olarak belirlendi.

Genç Bakışlar bölümünün jüri üyelerinde ise oyuncu Özge Gürel, yönetmen Ahu Öztürk, şair ve yayıncı Dündar Hızal bulunuyor.

"En İyi Film" olarak seçilecek eserlerin yönetmenleri Akbank Sanat tarafından; Ulusal kategoride 40 bin TL, uluslararası kategoride 5 bin Dolar; Forum bölümünde ise en başarılı senaryo 5 bin TL ile, Genç Bakışlar bölümünün kazanan yönetmeni ise 10 bin TL ile ödüllendirilecek.

10 gün boyunca yurt içi ve yurt dışından geniş katılımlı atölye çalışmaları ve söyleşileriyle sinemaseverlere keyifle izleyecekleri bir program sunacak olan 18'inci Akbank Kısa Film Festivali hakkında detaylı bilgi için: akbankkisafilmfestivali.com ve akbanksanat.com adreslerini ziyaret edebilirsiniz.
 

 

18. Akbank Kısa Film Festivali ön eleme sonuçları

Uluslararası Yarışma Dünyadan Kısalar Bölümü aday filmler:

  • August Sky (Yönetmen: Jasmin Tenucci, Brezilya)
  • Bestia (Yönetmen: Hugo Covarrubias, Şili)
  • Dad's Sneakers (Yönetmen: Olha Zhurba, Ukrayna)
  • Flowing Home (Yönetmen: Sandra Desmazières, Fransa/Kanada)
  • In the Soil (Yönetmen: Casper Kjeldsen, Danimarka)
  • Motorcyclist's Happiness Won't Fit Into His Suit (Yönetmen: Gabriel Herrera, Meksika)
  • Noir-Soleil (Yönetmen: Marie Larrivé, Fransa)
  • North Pole (Yönetmen: Marija Apcevska, Makedonya/Sırbistan)
  • Safe (Yönetmen: Ian Barling, Amerika)
  • Sideral (Yönetmen: Carlos Segundo, Brezilya/Fransa)
  • The Beauty (Yönetmen: Beata Gårdeler, İsveç/Danimarka)
  • The Right Words (Yönetmen: Adrian Moyse Dullin, Fransa)
  • Trumpets in the Sky (Yönetmen: Rakan Mayasi, Fislistin/Lübnan/Fransa/Belçi̇ka)
  • What We Don't Know About Mariam (Yönetmen: Morad Mostafa, Mısır)

Ulusal Yarışma Festival Kısaları Bölümü aday filmler:

  • 4 Gün 3 Gece (Yönetmen: Enes Yurdaün)
  • Akıntı (Yönetmen: Arda Ekşigil)
  • Benden Korkmana Gerek Yok (Yönetmen: Recep Bozgöz)
  • Buz İçin Çığlık (Yönetmen: Emir Aytemür)
  • Cemile (Yönetmen: Belkıs Bayrak)
  • Fahriyem (Yönetmen: Barış Özcan)
  • Göl Kenarı (Yönetmen: Aziz Alaca)
  • İkinci Gece (Yönetmen: Ali Tansu Turhan)
  • Kıyamette İyi Görünmeliyim (Yönetmen: Ayçe Kartal)
  • Plastik Rüya (Yönetmen: Merve Bozcu)
  • Siz Biraz Uzak Kaldınız (Yönetmen: Elif Refiğ)
  • Soğuk (Yönetmen: Adar Baran Değer)
  • Stiletto (Yönetmen: Can Merdan Doğan)
  • Susam (Yönetmen: Sami Morhayim)
  • Genç Bakışlar Bölümü aday filmler:
  • Benlik/Ego (Yönetmen: Didem Kalaycı)
  • Çeşme (Yönetmen: İlayda İşeri)
  • Elveda Şekspir! (Yönetmen: Ahmed Said Ağaoğlu)
  • Gün Işığı (Yönetmen: Baturay Tunçat)
  • Hayalperest (Yönetmen: İpek Karan)
  • Hayat Neden Biter? (Yönetmen: Furkan Arslantaş)
  • Hiç (Yönetmen: Yunus Emre Arıcı)
  • Nasılsın? (Yönetmen: Görkem Sönmez)
  • Semper Eadem (Yönetmen: Demir Demirbağ)
  • Sessizlik (Yönetmen: Yunus Emre Akkuş)
  • Şah Mat (Yönetmen: Enes Akpınar)
  • Umut (Yönetmen: Selin Aytar)
  • Yansılar (Yönetmen: Muhammet Yusuf Tüten)
     

 

Akbank Kısa Film Forum Senaryo Yarışması finalistleri belirlendi

18'inci Akbank Kısa Film Festivali kapsamında 24-25 Mart 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek Akbank Kısa Film Forum bünyesinde düzenlenen Akbank Kısa Film Forum Senaryo Yarışması finalistleri belirlendi.

Yarışmaya başvuran 692 senaryo arasından ön seçici kurul değerlendirmeleri sonucunda seçilen 8 senaryo, festivalde ana jüri tarafından değerlendirmeye alınacak.

Bu değerlendirmenin ardından seçilen proje, Akbank Kısa Film Forum En İyi Senaryo Ödülü'nün sahibi olacak.

Bölüm kapsamında çevrim içi olarak atölye çalışmaları ve eğitimler gerçekleşecek.

Akbank Kısa Film Forum Senaryo Yarışması jüri üyeleri arasında yazar ve senarist Ayfer Tunç, yönetmen Selman Nacar, yapımcı Bulut Reyhanoğlu yer alıyor.

Finale Kalan Senaryolar

  • Duvar Duvar (Yusuf Ölmez)
  • Kımıldak (Ali Baran Baz)
  • Leyla (Zehra Derya Koç)
  • Nizam (Miray Palaz Cansu)
  • Oyunbozan (İlayda İşeri)
  • Sema, Suzan ve Berk (Melis Balcı)
  • Umut (Mehmet Akif Güler)
  • Yas (Oğuzhan Akalın)

Pera Film

Pera Film, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü #SusmaBitsin iş birliğiyle hazırladığı Birlikte Güçlü programı ile kutluyor.

Birlikte mücadele etmenin, kadınların birbirleriyle kurduğu bağların getirdiği kazanımların, arkadaşlığın, birlikte yürümenin ve dayanışmanın önemine odaklanan beş filmin yer aldığı program 8 Nisan tarihine kadar Pera Müzesi Oditoryumu'nda ücretsiz izlenebilir.

Pera Müzesi Film ve Video Programları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel gösterim programlarına bir yenisini ekledi.

Bir grup kadın sinemacının setlerdeki cinsel taciz ve ayrımcılıkla mücadele etmek üzere kurduğu #SusmaBitsin platformu iş birliğiyle hazırlanan Birlikte Güçlü isimli program, geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden, bugüne dek birçok film festivali ve kültür sanat kurumunda görev almış sinema emekçisi Nihan Katipoğlu anısına gerçekleştiriliyor.

İlhamını arkadaşlıktan seçilmiş aileye uzanan birlikteliklerden ve yan yana geldikçe büyüyen mücadelelerden alan Birlikte Güçlü, dünyanın her yanında hakları için mücadele eden ve bir araya gelen kadınlara ithafla izleyiciyle buluşuyor.
 

 

Gerçekle yüzleşme ve mücadele hikâyeleri

ABD'li yönetmen Kitty Green'in ilk uzun metrajlı kurmaca filmi Asistan, sonu #MeToo hareketine çıkan bir tacizin içyüzünü odağına alıyor.

Julia Garner filmde, 2018 yılında tecavüz suçundan tutuklanan ünlü yapımcı Harvey Weinstein'dan esinlenilen bir iş adamının asistanı rolünü üstleniyor.

Yapımcı olma hevesini nüfuzlu bir iş adamının asistanı olmak suretiyle rafa kaldıran Jane, hayatına sinsice sızan taciz ve istismar döngüsü kırmak adına harekete geçiyor.

Fazlasıyla hassas bir konu olan kürtajı odağına alan Asla Nadiren Bazen Her Zaman, istenmeyen gebeliğini sonlandırmaya çalışan bir genç kızın, kürtajın yasa dışı olduğu Pensilvanya'dan New York'a yolculuğunu dokunaklı ve özgün bir dille anlatıyor.

Eliza Hittman'ın hayalperest bir atmosferi can alıcı bir gerçeklikle birleştirdiği film, feminist sinemada bir mihenk taşı olarak nitelendiriliyor.

Berlin Film Festivali'nde Gümüş Ayı ödülüne değer görülen Asla Nadiren Bazen Her Zaman 2020'nin en çok konuşulan filmleri arasında yer almıştı.
Özgürlüğe ve farkındalığa yolculuk

Petra Volpe'nin Tribeca Film Festivali'nde En İyi Kurmaca Film Seyirci Ödülü'nü kazanan filmi İlahi Düzen, 60'lı yılların toplumsal çalkantılarına rağmen kadınlarınb oy kullanma hakkının hâlâ reddedildiği 1971 İsviçresi'nde geçiyor.

Yarı zamanlı bir işte çalışması kocası tarafından yasaklanan itaatkâr ev kadını Nora, yaşadığı hayal kırıklığıyla kasabasında yeni bir kadın hareketine öncülük eder.

Şöhretle birlikte tehditlere ve aşağılanmalara maruz kalan Nora'nın evliliği de tehdit altındadır.

Geri adım atmayı reddeden Nora, köydeki kadınları greve ikna etmeye çalışırken bir yandan kendi özgürlüğüne dair farkındalıklar da yaşar.

Sürükleyici, neşeli ve albenili bir film olan İlahi Düzen, izleyiciyi tam da ihtiyacı olan bir anda geçmişe götüren bir zaman kapsülü gibi.

Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi ile geniş kitlelerce tanınan Céline Sciamma, programda Kızlar Çetesi adlı filmiyle yer alıyor.

Yönetmenin üçüncü uzun metraj filmi olan Kızlar Çetesi, Paris banliyölerinde yaşayan bir grup siyah lise öğrencisinin hayatını ham, boğuk fakat şefkatli bir anlatıyla beyazperdeye taşıyor.

Akran baskısının ve sınırlarını sürekli zorlama ihtiyacının etkisiyle tehlikeli sularda gezinmeye başlayan Marieme, kısa bir süre sonra kişiliğini güçlendirmenin ve kendi sesini duyulur kılmanın bir yolunu buluyor.

Marieme ve arkadaşlarının, Rihanna'nın Diamonds şarkısını söyledikleri klasikleşmiş sahnesiyle kadınlar arasındaki güçlü bağı seyirciye sunan Kızlar Çetesi, Sciamma'nın kariyerinde ileriye doğru attığı büyük bir adım olarak değerlendiriliyor.

Marleen Gorris'in Hollanda-Belçika ortak yapımı kült filmi Antonia'nın Yazgısı, feminist bir peri masalı olarak nitelendiriliyor.

Film, Hollanda kırsalındaki sessiz bir çiftlik evinde yaşayan 90 yaşındaki Antonia'nın hayatının son gününe gözlerini açmasıyla başlıyor.

İkinci Dünya Savaşı'ndan kısa bir süre sonra, dünyaya geldiği köye döndüğü günü hatırlayan Antonina ile birlikte izleyici de bu köyde geçen 50 seneye ve çalkantılı günlere tanıklık ediyor.

Antonia'nın hikâyesine kızı Danielle, torunu Theresa ve torununun kızı Sarah'nın yanı sıra seneler boyu bu yazgıyı oluşturan herkesin hikâyeleri eşlik ediyor.

Pera Film ve #SusmaBitsin iş birliğiyle gerçekleşen Birlikte Güçlü film programı 8 Nisan'a kadar Pera Müzesi Oditoryumu'nda ücretsiz izlenebilir.

Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm gösterimler 18+ uygulamasına tabidir.


#SusmaBitsin hakkında:

Türkiye'de sinema, televizyon ve tiyatro alanında, kamera önünde ve arkasında çalışan kadınların bir araya gelmesiyle Kasım 2018'de kurulan #SusmaBitsin, kadın dayanışmasının kısa sürede ne kadar umut verici bir birliktelik yaratabileceğini kanıtladı.

Kadınların ve LGBTI+'ların güvenli bir çalışma alanında, tacizden ve mobbingden uzak var olabilmeleri için çaba sarf eden #SusmaBitsin, sosyal medyadan örgütlenen, fiziksel ve online toplantılarla bir araya gelen yaklaşık 300 kadından oluşan bir dayanışma ağı.


Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri

TRT tarafından; amatör ve profesyonel belgesel filmcileri desteklemek, belgesel türünün gelişmesi ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmak ve çeşitli ülkelerden belgesel filmlerin seyirciyle buluşmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilen Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri'ne başvurular başladı.

Uzun vadede dünyanın dört bir yanından belgeselcilerin bir araya gelerek düşünce alışverişinde bulunacağı bir zemin oluşturmayı amaçlayan 13'üncü Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri, 1 Nisan 2022 tarihine kadar trtbelgesel.com adresi üzerinden başvuruları kabul edecek.
 

 

Belgesel film ve projeler başvuru yapabilecek

Bu yıl 13'üncüsü gerçekleştirilecek olan Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri, yarışmaya başvuru koşullarını taşıyan bütün belgesel filmlere ve yapımına henüz başlanmamış fikir ve öykü aşamasındaki projelere açık olacak.

1 Ocak 2020 tarihi ve sonrasında yapılmış tüm belgesel film ve projeler, 13'üncü Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri için başvurabilecek.

Geçen sene başvuru yapan belgesel film ve projelerin 13'üncü Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri'ne başvuruları kabul edilmeyecek.

Yarışma koşulları ve takvimi, ödüller, başvuru şartnamesi ve detaylı bilgiye trtbelgesel.com adresinden ulaşılabilecek.


Ulusal ve uluslararası kategorilerde toplam 12 ödül

Katılımın ücretsiz olduğu yarışmada ödüller, ulusal ve uluslararası yarışma olmak üzere iki ayrı kategoride sahiplerini bulacak.

Ulusal yarışma kategorisi kapsamında "Öğrenci Filmleri" ve "Profesyonel" alt kategorilerinde toplam 6 ayrı projeye ödül verilecek.

Uluslararası yarışmada ise "En İyi Film" ödülü başta olmak üzere toplam üç projeye ödül verilecek, ayrıca "Proje Geliştirme Destek" kategorisinde de üç projeye destek verilecek.


Başvuru ve yarışma takvimi

Başvuruların ön eleme için en geç 1 Nisan 2022 saat 18.00'e kadar TRT'ye iletilmiş olması gerekiyor.

25 Nisan 2022'de ilan edilecek ön eleme sonuçlarının ardından seçici kurulların finalist filmleri izleme ve değerlendirmeleri 2-5 Haziran 2022 tarihleri arasında İstanbul'da yapılacak.

Kazananlar 6 Haziran 2022 Pazartesi günü yönetmenler, sektör temsilcileri, basın mensupları ve festival konuklarının katılımıyla düzenlenecek ödül töreninde açıklanacak.


12. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri kaldığı yerden devam edecek

Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri'nin 12'ncisi tüm dünya ile birlikte ülkemizi de etkisi altına alan Kovid-19 salgını dolayısıyla iptal edilmişti.

Bu yüzden 12'nci Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri kapsamında başvuruları alınan ancak ön eleme süreci durdurulan film ve projelerin değerlendirme süreci kaldığı yerden devam edecek.

Söz konusu film ve projelerin yeniden değerlendirilme süreci 13'üncü Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri ile eş zamanlı yürütülecek.

12. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri'ne 1714 proje başvurdu

2020 yılında düzenlenmesi planlanan ama pandemi sebebiyle iptal edilen 12'nci Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri'ne uluslararası yarışma, ulusal yarışma ve proje desteği kategorilerine toplamda 1714 film ve proje başvuru yapmıştı.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU