ABD, Myanmar'ın Arakanlılara karşı eylemlerini soykırım olarak tanımladı

Blinken, "Bugün ise Myanmar ordusunun Arakanlılara karşı işlediği soykırımı ve insanlığa karşı suçları da 8'inci soykırım olarak tanımladık" dedi

Tekneleri Bangladeş’e ulaşmadan ölen bebeğini kucaklayan Arakanlı bir kadın / Fotoğraf: Reuters

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara karşı eylemlerini "soykırım" olarak tanıdıklarını açıkladı.

Washington'da bulunan Holokost Müzesi'nde Arakan'da Myanmar ordusunun Müslümanlara karşı işlediği suçlara ilişkin açıklamalarda bulunan Blinken, ABD'nin şu ana kadar Holokost'un yanı sıra 7 olayı daha soykırım olarak tanıdığını belirtti.

Blinken, "Bugün ise Myanmar ordusunun Arakanlılara karşı işlediği soykırımı ve insanlığa karşı suçları da 8'inci soykırım olarak tanımladık"  dedi

Blinken, bu karara, geniş çaplı uluslararası örgüt ve sivil toplumun belge ve değerlendirmelerinin yanı sıra ABD Dışişleri Bakanlığının hazırladığı kapsamlı değerlendirmedeki yasal analizine dayanarak vardıklarını kaydetti.

Nüfusun büyük çoğunluğunun Budist olduğu Myanmar’da, 2017 yılında Müslüman Arakanlılara karşı askeri bir baskı başlatıldı.

Toplu katliam ve tecavüzden kaçan yaklaşık 850 bin Arakanlı Bangladeş’teki kamplara sığınırken, 600 bin Arakanlı hala Myanmar’ın güneybatısındaki Rakhine eyaletinde yaşıyor.

Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırım suçlamasıyla 2019’da Uluslararası Adalet Divanı’nda açılan dava, geçen yıl Aung San Suu Çii’nin sivil hükümetini deviren askeri darbe yüzünden karmaşık bir hal aldı.

 

Independent Türkçe, AA, Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU