Çavuşoğlu: Her iki tarafta da yakınlaşma var

"Özellikle ilk dört maddede hemen hemen anlaştıklarını görüyoruz. Bazı konularda kararın liderler düzeyinde verilmesi gerekiyor"

Fotoğraf: AA

Savaş halinde olan Rusya ve Ukrayna ile temasları devam eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Her iki tarafta da yakınlaşma var" dedi.

Çavuşoğlu Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı. Bakan, "Önemli konularda, kritik konularda her iki tarafın pozisyonlarında da bir yakınlaşma var. Özellikle ilk dört maddede hemen hemen anlaştıklarını görüyoruz. Bazı konularda kararın liderler düzeyinde verilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çavuşoğlu'nun açıklamaları özetle şöyle:

Acil bir ateşkes kararı beklemeli miyiz?

Eğer taraflar mevcut pozisyonlarından geri adım atmazlarsa ateşkes için umutlu olduğumuzu söyleyebiliriz. Liderler arasında açık kanallar var. Bu artık biliniyor.

Putin ve Zelenski bir araya gelir mi?

Barış olacaksa, anlaşma olacaksa mutlaka bir araya gelecekler. Bu olasılığı dışlamıyorlar. Bir araya gelmeleri konusunda olumsuz bir tutumları yok.

İlk 4 madde 

Çavuşoğlu'nun tarafların anlaştığını söylediği dört madde şöyle:

  • Ukrayna’nın tarafsızlığı. (NATO üyeliğinden vazgeçilmesi)
  • Silahsızlanma ve karşılıklı güvenlik güvencelerinin verilmesi.
  • Rus tarafının “Nazilikten arındırma” talebi.
  • Ukrayna’da Rusçanın yaygın kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılması.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, masada altı madde olduğunu ifade etmişti. Kalın'ın açıklamalarına göre kalan iki madde ise Kırım ve Donbas'ın statüsünü içeriyor.

 

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU