Rusya - Ukrayna savaşı, Neo-Nazileri ikiye böldü

Kimisi Kiev adına savaşa katılırken kimisi de Putin'i övüyor

Almanya uzun süredir artan ırkçılık ve Neo-Nazi gruplarla mücadele ediyor (AFP)

Rusya - Ukrayna savaşı, Almanya'da yetkililerin radikal sağla mücadelesinin hız kazanmasını sağladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşta yabancı ülkelerden gönüllüler de Ukrayna'daki direnişe katılıyor.

27 Şubat'ta Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus birliklerine karşı savaşmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarının başvurularını kabul edeceklerini söylemişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin emriyle Ukrayna Bölgesel Savunma Uluslararası Lejyonu adıyla oluşturulan birliğe şu ana dek katılan toplam kişi sayısı tam bilinmezken, Birleşik Krallık merkezli Kraliyet Birlik Hizmet Enstitüsü'nden (Royal United Services Institute -RUSI)  Ed Arnold, "Yuvarlak rakamla 20 bin kişinin birliğe katıldığı düşünülüyor. Bunların çoğunluğu Avrupa ve Kuzey Amerika'dan geliyor. 500 kişi Belarus'tan katılırken, Japonya'dan gönüllü olanlar da var" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir süredir ülkedeki Neo-Nazi gruplarla ve radikal sağcılarla mücadele eden Almanya'daysa bu grupların Ukrayna'da savaşmaya gittiğine dair haberler çıkmıştı.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Maximilian Kall, geçen haftaki açıklamasında "katılanların 10 kişiyi geçmediğini ve güvenlik güçlerinin meseleyi yakından takip ettiğini" söylemişti.

Neo-Nazilerin sosyal medya uygulamalarındaki sohbet odalarında Ukrayna'ya gitmek için planlar yaptığına dair haberler üzerine Almanya'nın İç İstihbarat Servisi olarak hizmet veren Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Thomas Haldenwang, 16 Mart'taki açıklamasında "bunun gereğinden fazla büyütülmemesi gereken bir durum" olduğunu söylemişti.

Haldenwang, BfV'nin Ukrayna'ya savaşmaya gitmek isteyen radikal sağcıları pasaportlarını iptal ederek durduklarını, giden çok az sayıda kişininse "herhangi bir savaş operasyonunda yer aldığının düşünülmediğini" ifade etmişti.

Almanya'daki bazı radikal sağcıların, savaşla birlikte yeniden gündeme gelen Ukrayna'daki Neo-Nazi Azov Taburu'yla da bağlantıları var.

Yaklaşık 1000 üyesi olduğu düşünülen Azov Taburu, 2014'te ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinde yaşanan çatışmalarda ortaya çıkmıştı.

Azov Taburu, 2014'te Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve Rusya tarafından tanınan Donetsk Halk Cumhuriyeti'yle Luhansk Halk Cumhuriyeti birliklerinin Kiev güçleriyle çatışmalarında yer almıştı. Tabur daha sonra Ukrayna ordusunun komutasına girdi. Azov Taburu'na 2014'teki savaştan beri Almanya'dan, Avrupa'nın diğer ülkelerinden ve ABD'den Neo-Naziler de katılmıştı.

Almanya'da bazı radikal sağcılarsa Putin'e destek veriyor. Özgür Türingiyalılar (Free Thuringians) adlı radikal sağcı grubun Telegram'daki sohbet grubunda "Putin kontrolü ele geçirdiğinde herkes yeniden insan gibi yaşayacak. Elektrik ve akaryakıt ucuzlayacak, İslamlaşma sone erecek, tüm yeşiller ve solcular hapse atılacak" mesajları paylaşılmıştı.
 


Resmi istihbarat rakamlarına göre Almanya'da en az 13 bin 300 kişi şiddet içerikli eylemlerde bulunma potansiyeli olan aşırılıkçı ve radikal sağcı olarak sınıflandırılıyor.

16 Mart'taki açıklamasında Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, "Sağcı aşırılıkçılıkla bütün olarak ve erken bir aşamada mücadele etmek istiyoruz. Radikal sağcılar her krizi istismar ediyor. Halkı birbirine düşürmeye ve toplumu istikrarsızlaştırmaya çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz" demişti.

Birleşik Krallık'ta (BK) da yetkililer çok daha fazla gencin radikal sağ örgütlere katıldığını belirtti.

Londra Emniyet Müdür Yardımcısı Matt Jukes, perşembe günkü açıklamasında radikal sağ örgütlere katılan gençlerin yaş ortalamasının azaldığına dikkat çekerek "14 ve 15 yaşındaki erkek çocuklardan bahsediyoruz. Bu, geçmişte gördüğümüzden çok daha genç bir grup" dedi.

BK'de resmi rakamlara göre 2021'de terörizmle ilgili 186 tutuklamanın yüzde 40'tan fazlası radikal sağcı gruplarla ilişkiliydi. Yakalanan 20 çocuktan 19'uysa radikal sağ ideolojilerin savunulduğu gruplara üyeydi.

Savaşta direnişe katılmak için BK'deki radikal sağcıların da Ukrayna'ya gittiğine dair haberlere de değinen Jukes, hükümet Kiev'e destek verdiği için terörle mücadele ekiplerinin bu meseleye etkin şekilde müdahale edemeyebileceğini söyledi. Jukes, "Halkı kesinlikle Ukrayna'yı başka yollardan desteklemeye teşvik ediyoruz" dedi.



Independent Türkçe, Guardian, DW, Swiss Info

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU