Ukraynalılar ordu için evlerinde kurşun geçirmez yelek yapıyor

Kurşun geçirmez yelek yapmayı internetten video izleyerek ve fotoğraf inceleyerek öğrenmişler

Ev yapımı kurşun geçirmez yelek üretimi kumaş, ip ve nakit para bağışlarına dayanıyor (CNN International)

Rusya'nın istilası altındaki Ukrayna'da halk, askerler için elleriyle kurşun geçirmez yelek yapıyor.

Ev yapımı kurşun geçirmez yelek fikrinin sahibi, Vitali Golovenko adlı avukat. Golovenko, oğlunun vaftiz babasının cepheye gitmeden önce zırh bulamamasının ardından kayınvalidesinden yardım istediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Golovenko ve Irina Protçenko, ellerinde gerçek kurşun geçirmez yelek olmadığı için internet üzerinden video izleyerek ve fotoğraf inceleyerek çalışmalarına başladı.

Protçenko, ünlü moda markaları için üretim yapan bir fabrikada 50 yıl boyunca çalıştığını ve kısa bir süre önce emekli olduğunu açıkladı.
 

Irina Protçenko
Irina Protçenko, Vinnıtsya'daki evinde çalışmalarını sürdürüyor (CNN International​​​​​​​)


68 yaşındaki kadın, Golovenko'nun talebinden sonra Ukrayna ordusu için kurşun geçirmez yelek ve kar maskesi yapmaya başladı:

Kurşun geçirmez yelek değil, düğünler için smokin dikiyor olmalıydım. Yeleklerin, askerlerin hayatını kurtarması benim için en büyük ödül.

Protçenko, hiç durmadan çalışırsa günde 10 yelek yapabildiğini ifade etti.

Protçenko'nun damadı Evgeny de Ukrayna güvenlik güçlerinin taktığı mavi ve sarı renkteki kol bantlarını hazırlıyor. Evgeny, günde 200 bant yapabildiğini belirtti.

Kurşun geçirmez yelekler için kumaş, cırt cırt ve araba paspası gerekiyor. Ceketlerin içindeki metal plakalarsa, tamirci Oleg Metla'nın hurda araçlardan getirdiği ve mühendis Valery Olretski'nin birbirine kaynak yaptığı parçalardan oluşturuluyor.

Golovenko, ilk denedikleri plakanın 6 milimetre kalınlığında olduğunu ancak keskin nişancı tüfeği veya makineli silah mermileriyle delinebildiğini kaydetti.

Ekip bunun ardından plakları 8 milimetre yapmaya karar verdi. Haberde, bu plakların çok ağır olmamasına rağmen koruma sağladığı vurgulandı.

 

Independent Türkçe, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU