Zelenski: Düşman, Kiev'e ancak hepimizi yok etmesi halinde girebilir

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski "Rusya Ukrayna'da eşi görülmemiş kayıp yaşadı. Bu, Rus ordusuna on yıllardır vurulan en büyük darbedir" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski başkanlık ofisinde basın toplantısı düzenledi.

Rus ordusunun Kiev’e girme ihtimalini değerlendiren Zelenski, “Şu anda Rusya mobilize ettiği binlerce askeri ve tankıyla gelirse Kiev’e girecekler. Biz bunu anlıyoruz. Eğer halı bombardımanı yaparak bu bölgenin tüm tarihi hafızasını, Kiev Knezliği ve Avrupa tarihini silmek istiyorlarsa Kiev’e girecekler” diye konuştu.

"Aramızda kesinlikle arkadaş bulamayacaklar"

Zelenski, Rusya’nın bu durumda Ukrayna topraklarında asla bir "dost" bulamayacağına işaret ederek, “Amaç buysa buyursunlar gelsinler. Ancak bu durumda düşmanın bu topraklarda kendi başına, bizsiz yaşaması gerekecek, aramızda kesinlikle arkadaş bulamayacaklar" dedi.

Rus ordusunun Ukrayna'da eşi görülmemiş bir kayıp yaşadığını belirten Zelenski, "Bu, Rus ordusuna on yıllardır vurulan en büyük darbedir" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zelenski savaşın başlamasından bu yana, Rus ordusunun 31 tabur-taktik grubunun etkisiz bırakıldığını da sözlerine ekledi.

Zelenski açıklamasına şöyle devam etti:

Düşman, Kiev'e ancak hepimizi yok etmesi halinde girebilir.

"Rus tarafından gelen mesajları memnuniyetle karşılıyorum"

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın sonlandırılmasına ilişkin görüşmeler olduğunu dile getiren Zelenskiy, şöyle devam etti:

Bu süreci bekliyoruz ve savaşın son bulma süreçleri de görüşülüyor. Genel itibarıyla Rus tarafından gelen mesajları memnuniyetle karşılıyorum. Son iki yıl içinde diyalog olabileceğini hiç duymadım. Bir kere bile duymadım. Halbuki biz defalarca kez bunun için başvurduk. Her şeyi not aldım. Sanırım en azından bir görüşmenin olması için müzakereci ve arabulucu fırsatı verdiğim diğer ülkelerin liderleriyle yüzlerce görüşme yaptım. Bilmenizi isterim ki Rusya’nın görüşme ihtimalini bir defa bile teyit etmediğinden, hayatını kaybeden binlerce insanın sorumluluğu tamamen Rusya’ya ait.

Rusya’nın müzakerelerin başında bazı ültimatomlar olduğunu ve bunların hiçbirini kabul etmediklerini belirten Zelenskiy, "Buraya ölmeye 1 milyon Rusya vatandaşı getirseniz bile Ukraynalıları işgal etmek mümkün değil. Tüm şehirleri ablukaya alabilirsiniz ve Rus askerlerinin cesetleriyle doldurabilirsiniz ama bence bu doğru bir sonuç değil. İnsanlarımızın başını işgal etmek mümkün değil" diye konuştu.

"Ukrayna’nın NATO’ya alınacağı ile ilgili tek bir tutum görmüyorum ve duymuyorum"

Ukrayna’nın NATO’ya alınması ile ilgili Zelenskiy, şunları söyledi:

Ukrayna’nın NATO’ya alınacağı ile ilgili tek bir tutum görmüyorum ve duymuyorum. Hava sahasının kapatılması gibi NATO liderleri için küçük detay ama Ukraynalıların hayatı için son derece önemli bir hususta tek bir tutum yok. Havanın kapatılması ve bazı silahların sevkiyatı gibi meseleleri çözemiyorsak o zaman buna felsefe meselesi diyorum ve maalesef bu cevabı olmayan bir sorudur. Aynı zamanda Ukrayna için birleşme konusunda NATO’ya üye ülkelerin cesaretini görmüyorum. Ve bu ciddi bir sorundur. Felsefe sorunudur.

 

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU