Cezaevinde gardiyanlar kumar oynatıp uyuşturucu satıyor iddiası

Alanya'da cezaevinden tahliye edilen bir tutuklu cezaevinde yaşananları CİMER'e yazdı ancak cevap alamadı. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği de iddialarla ilgili Adalet Bakanlığı’na başvurdu

Fotoğraf: AA

Alanya L Tipi Cezaevi’nden tahliye edilen M.Y. cezaevinde kumar oynatıldığını söyleyerek Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na (CİMER) başvurdu. M.Y., ceza infaz kurumu memurlarının tutuklulara kumar oynattığını söyleyerek cezaevinde yaşananların incelenmesini istedi. M.Y., "Aileler boğazlarından kısıp para gönderiyor, gardiyanlar mahpuslara kumar oynatıyor" dedi. Ayrıca aynı cezaevinden tutuklular ve aileleri Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’ne de çok sayıda şikayette bulundu. Şikayetler arasında, memurların tutuklulara uyuşturucu etkisi bulunan ilaç sattığı iddiası da yer alıyor.

Başgardiyandan tehdit

Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre; M.Y., ceza infaz koruma memuru olan S. adındaki görevlinin tutuklulara yüklü miktarda bedellerle kumar oynattığını öne sürdü. İçerde kağıt oyunlarıyla yüzlerce karton sigara karşılığında kumar oynatıldığını belirten M.Y., buna karşı çıkan tutukluların da tehdit edildiğini ifade etti. M.Y. kantinden çıkışı yapılan yüzlerce karton sigaranın da kayıtlara da düşülmediğini söyledi. M.Y. şöyle konuştu:

Cezaevinde para dönmediği için yüzlerce karton sigara ya da buna benzer maliyeti yüksek ürünler için kumar oynatılıyor. Kumara karşı çıkanları da baş gardiyan, ‘Sizi bitiririm!’ diye tehdit ediyor. Mahpuslara gözdağı veriliyor. Buradaki mahpusların çoğu psikolojik baskı altında.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"‘Birbirinizi yiyin’ diyerek gönderdi"

M.Y., kumar oynatan memurlarla aralarında yaşanan tartışmalar için de şöyle konuştu:

Kumara izin vermeyeceğiz dedik. Çünkü ailelerimiz boğazlarından kesip bize para gönderiyordu. Bizzat gidip baş gardiyanla bu durumu konuştum. Bana, 'Birbirinizi yiyin' diyerek gönderdi. Kavga ettik. Sesimiz cezaevi çıkışına kadar çıktı. Kumara karşı çıktığım için koğuş koğuş sürükledi beni. Ben kurtuldum… Ama içerde kurtulamayan arkadaşlarım var. Yetkililere sesleniyorum: Arkadaşlarımı kurtarın. Cezaevindeki kumara son verilmesi için elimden geleni yapacağım.

M.Y. cezaevinde yaşananları CİMER’e de yazdı. Ancak konuyla ilgili başvurusuna henüz bir yanıt verilmedi.

Aynı cezaevinden 4 tutuklu kumarla ilgili sorunlarını Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’ne bildirdi. Tutuklular ve aileleri yaptıkları ihbarlarda kumar oynatıldığını, görevlilerin uyuşturucu madde etkisi olan ilaçları sattığını söyledi.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, bu iddialarla ilgili Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Dernek kendilerine bildirilen şikayetlerle ilgili bakanlığın girişimlerde bulunmasını ve bu konudaki girişimlerin kendilerine bildirilmesini talep etti.

Tutukluların şikayetleri şöyle:

- Dilekçe hakkımız engelleniyor.

- Hasımlarımız ile aynı koğuşa veriliyoruz.

- Kurum infaz memuru koğuşlarda kumar oynatıyor.

- Uyuşturucu madde etkisi gösteren ilaçlar memurlar tarafından satılıyor.

- Kumar ve ilaç satımına tepki gösteren mahpusların zorunlu olarak yerleri değiştirilip başka kurumlara sevk ediliyorlar.

- Kurum personelleri, mahpusların yazdıkları dilekçelerin kaybolduğunu ya da yazmadıklarını iddia ediyor.

- Kurumda görev yapan personel S.Ç. hakkında çok fazla sayıda şikayet var.

 

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU