Beyaz Saray, "Artık biz bu savaşın içindeyiz" diyor

Gazeteci Alex Raufoğlu, ABD'nin Rusya'ya uyguladığı yaptırımların Washington'da nasıl görüldüğünü değerlendirdi

Merhabalar, ben Alex Raufoğlu, şu anda Beyaz Saray'ın önündeki Lafa Yata Parkı'ndan sizlere sesleniyorum.

Burada Beyaz Saray'ın önünde toplanan yaklaşık bin 500 civarında protestocu var. Amerikalılar ve Ukraynalıların yanı sıra, Türkiye'den, Kafkaslar'dan, Balkanlar'dan katılımcılar da burada. 

Son birkaç gündür Beyaz Saray'ın önündeki protestolar sürüyor. Ama artık protestocuların taleplerinde değişiklik söz konusu.

Bundan birkaç gün önce burada toplanan protestocuların talepleri yaptırımlar konusundaydı; fakat Beyaz Saray artık yaptırımlar konusunda
adım atmış durumda. Bu sebeple şu anda buradan yükselen talepler, Ukrayna için daha büyük destek sağlanması şekilde.

Beyaz Saray'ın önündeki insanların talepleri artık, bu savaşın durdurması, Rusya'nın Ukrayna'dan çıkarılması yönünde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'ya karşı yeni bir "ekonomik soğuk savaş"

Yaptırımlar konusunda Beyaz Saray, yaptırımlarını ilan etti. Aynı şekilde Japonya da yaptırımlara katıldı. Artık devletler, yaptırımlar konusunda somut adımlarını atmış durumda. 

Peki, bu yaptırımların Rusya'ya etkileri ne olabilir? 

Beyaz Saray'ın beklentisi nedir?

Beyaz Saray açısından durum, son yaptırımlarla Rusya'ya karşı yeni bir "ekonomik soğuk savaş" açıldığı şeklinde değerlendiriliyor.

"Bu ekonomik savaş, Ukrayna'daki durumu ne kadar etkileyecek ?" sorusuna karşılık Beyaz Saray, "Putin'in tanklarını derhal Ukrayna'dan çıkarmayabilir; ama bu yaptırımlar Putin'i durdurabilir" diye düşünüyor. 

Rusya'ya karşı uyguladıkları ekonomik ve siyasi yaptırımların aniden sonuç vermesini beklemiyor, bu yaptırımların etkilerinin uzun vadede görüleceğini belirtiyorlar.


Önümüzdeki günlerde birkaç yeni yaptırım da görebiliriz

Şu anda Putin'in, oligarklarla beraber -Rusya'nın adına- Batı bankalarında 600 milyar dolar civarında parası var. Yaptırımlarla bu paralar dondurulmuş durumda. 

Ve şimdi Beyaz Saray yaptırımlar konusunda son adımlarını atmakta. Önümüzdeki günlerde birkaç yeni yaptırım da görebiliriz. 

Rusya Merkezi Bankası şu anda yüzde 50 civarında yaptırımlara maruz kalmış durumda. Bu durumda ise tahminlere göre, Rusya'da ekonomik durumun kötüleşmesiyle birlikte Rusya'dan bir mülteci akını bekleniyor. Tabi bu durum bir baskı yapacaktır Putin'e. 


Birkaç gün sonra Rusya'nın Ukrayna'daki konumu şu andaki gibi olmayabilir

Diğer bir konu da, Rus askerlerinin durumu.

Ukrayna'da mevcut Rus askerlerinin aha fazla dayanamayacağı belirtiliyor. Görüşlerine başvurduğum askeri uzmanlara göre, Rus askerleri, iki üç günlük tedarikle Ukrayna'ya gönderildi.

Elbette Rusya, Ukrayna'ya yeni askerler göndermekte ama ilk gönderilen birliklerin tedarikleri artık bitmek üzere. Askeri anlamda Rusya'nın Ukrayna'daki durumu, birkaç gün içerisinde bugünkü gibi olmayacaktır.

Yaptırımlar ile birlikte, Rus askerlerin Ukrayna'daki durumu açısından bakıldığında, Rusya için durum farklılaşıyor. Bir iki gün içinde artık Rus askerler, iyice bu zorluğu hissedecekler. Zira birkaç gün sonra Rusya'nın Ukrayna'daki konumu şu andaki gibi olmayabilir. 


Putin'in durdurulması için yaptırım silahı: "Artık biz bu savaşın içindeyiz"

Rusya'nın içinden insanlar da artık yaptırımların etkisiyle, ekonomik zorluklarla karşılaştıkça taleplerini Kremlin'e yöneltmeye başlayacaktır. Elbette bu, bir beklenti… Yaptırımların etkisiyle Putin'e içeriden bir "dur" diyen bulunabilir. 

Uluslararası durumda, önümüzdeki günlerde Biden, Türkiye dahil birkaç ülkeyle görüşecek. Balkanlar ve diğerleri de bu konuda kendi tepkilerini bildirmek zorunda. Putin artık tek başına. Putin'in yanında kimse kalmadı. 

Washington'dan beklenti ise şu: "Putin maksimalist bir seçim yaptı artık. Şimdi buradan geri dönüş yok" 

Ve Beyaz Saray, Putin'in durdurulması için bu yaptırımların önemli bir silah olduğunu düşünüyor. Böylece bu yaptırımların bir "ekonomik soğuk savaş" olduğunun altını çizmek istiyorum. 

Beyaz Saray, "Artık biz bu savaşın içindeyiz" diyor. Yaptırımları bu şekilde değerlendirebiliriz. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU