Dünya yıldızlarından Rusya-Ukrayna savaşı yorumları

Prens Harry'den Angelina Jolie'ye birçok ünlü "Ukrayna halkının yanında olduklarını" açıkladı

Sanat ve magazin dünyasının etkili isimleri Rusya'nın saldırılarını eleştirdi ve dayanışma çağrısı yaptı (Fotoğraflar: AP)

Rusya'nın Ukrayna topraklarına askeri operasyon başlatmasının ardından popüler kültürün birçok ünlü siması savaşa karşı olduğunu ve saldırılardan etkilenenler için endişe duyduğunu açıkladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Angelina Jolie'den Ryan Reynolds'a, Prens Harry'den Cardi B'ye birçok ünlü Ukrayna halkına destek verdiklerini belirtti. 

Düşüncelerini sosyal medyada paylaşan müzisyenlerden biri olan Britanyalı şarkıcı Elton John, 26 Şubat'ta Instagram'da Ukrayna bayrağı paylaşarak saldırıdan etkilenenlere destek verdiğini açıkladı.

John, "Bu çatışmanın ortaya çıktığını görmekten ötürü üzgün ve dehşete kapılmış durumdayız. Kalbimiz bu kabusu yaşamayı hak etmeyen Ukrayna halkıyla birlikte" ifadelerini kullandı.

 

 

Hollywood'un ünlü çifti Blake Lively ve Ryan Reynolds da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'yle işbirliği yaparak Ukrayna savaşından kaçan sığınmacılar için 26 Şubat'ta bağış kampanyası başlattı. Oyuncu çift 1 milyon dolara kadar yapılan bağışlara aynı miktarda katkı koyacaklarını söyledi. 

 

 

Saldırıdan hemen sonra yaptığı açıklamada aktris ve model AnnaLynne McCord ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e hitaben, "Eğer anneniz ben olsaydım çok sevilirdiniz ve neşe huzmesiyle sarmalanırdınız" demişti. Saldırıları Putin'in sevgiyle büyütülmemesi ve kötü kalpli olmasıyla ilişkilendiren modelin videosu 30 milyondan fazla kez izlendi. 

 

 

Amerikalı aktris Angelina Jolie de Instagram'da 25 Şubat'ta paylaştığı gönderide, "Ukrayna halkı için dua ediyorum" dedi. Saldırılar nedeniyle evlerinden olan kişilere verilecek yardımlara odaklandığını ifade eden Jolie, Birleşmiş Milletler'deki partnerleriyle birlikte hakeret ettiğini söyledi. Jolie, 2012'den bu yanan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Özel Temsilcisi. 

 

 

Prens William ve eşi Kate Middleton da 26 Şubat'ta Twitter'da yaptıkları açıklamada Ukrayna'ya destek vererek, "Bugün gelecek için cesurca savaşan Ukrayna Devlet Başkanı ve Ukrayna halkının yanındayız" ifadelerini kullandı. 

 

 

Prens Harry ve Meghan Markle da 24 Şubat tarihli açıklamada saldırıların "uluslararası hukuku ihlal ettiğini" ve "Ukrayna halkının yanında olduklarını" belirtti. 

Amerikalı şarkıcı ve oyuncu Miley Cyrıs ise 25 Şubat'ta Twitter'dan şunları dile getirdi:

Yerel kaynaklar şimdiye kadar en az 40 Ukraynalı'nın öldürüldüğünü bildiriyor ve bu çatışma çok daha fazla sayıda kişinin hayatını kaybetmesine, birçoğunun evini terk etmek zorunda kaldığı başka bir mülteci krizine ve daha fazlasına yol açabilir.

Cyrus saldırıdan etkilenenlerle dayanışma içinde olduğunu söyledi.

 

 

Marvel Sinematik Evreni'nde canlandırdığı Hulk'la bilinen Mark Ruffalo, 24 Şubat'ta "bu üzücü ve yıpratıcı şiddet ve yıkıma" maruz kalan "Ukrayna, Rusya ve Avrupa'nın tüm masum halklarına" sevgi ve dualarını iletmişti. 

 

Korku türünün yaşayan efsanesi Amerikalı yazar Stephen King ise 23 Şubat'ta yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

Çoğumuz çocukken oyun parkında şunu öğrenmişizdir: Büyük bir çocuk, küçük bir çocuğu döverken beklemezsiniz. Büyük çocuğu durdurmak için bir, iki yumruk yiyebilirsiniz ama yapılacak doğru şey budur.

 

 

Ünlü rapçi Cardi B, 22 Şubat'ta "Keşke bu dünya liderleri güç takıntısını bırakıp gerçekten [kimin] etkilendiğini (yurttaşlar) düşünse, hem tüm dünya bir kriz içinde" demişti. 

Öte yandan dünyanın önde gelen sanat kurumlarından New York'taki Metropolitan Operası, Moskova'ya destek veren sanatçılarla ya da diğer kurumlarla çalışmayacağını açıkladı. Metropolitan Operası'nın genel menajeri Peter Gelb, 27 Şubat'taki açıklamasında, "Artık Putin'i destekleyen veya onun desteklediği sanatçılarla veya kurumlarla ilişki kuramayız" dedi. 

 

Independent Türkçe, NME, CNN, USA Today, Complex, Vanity Fair, We Got This Covered, The New York Times

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU