Tanal: YSK kararı, seçimi manipüle etmeye yönelik

CHP’li vekil Mahmut Tanal, tutuklulara seçim engelini YSK’dan sonra KDK ve İHEK’e taşıdı


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, cezaevlerindeki bir kısım tutukluların oy kullanamayacağını öngören YSK’nın 1133 numaralı kararını Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) ile İnsan Hakları Eşitlik Kurumu’na (İHEK) taşıdı. Anayasa’nın 67. Maddesi’nin, seçimlerin eşit şartlarda yargı yönetimi ve denetimi altında yapılacağını öngördüğünü hatırlatan Tanal, hak ihlali tavsiye kararı verilmesini talep etti.

YSK’nın 1133 numaralı kararını daha önce YSK’ya şikayet eden milletvekili Mahmut Tanal, İHEK ve KDK’ya yaptığı başvurularda her iki kurumun vatandaşı gözeten tavsiye kararlar almasını gerektiğini belirterek özetle şu iddialarda bulundu:

“Anayasanın Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakları başlıklı 67. Maddesi ikinci fıkrası der ki; ‘Seçimler ve halkoylaması serbest, eşit…..esaslarına göre, yargı yönetim ve denetimi altında yapılır….’ YSK eşitlik ibaresini zedelemiştir. Eşitsizlik ruhu demokrasiyi, aristokrasi veya tek kişinin egemenliğine dönüştürür. 

Bu sebeple YSK, kararından geri dönmelidir. Bu eşitsizlik kuralı demokrasiyi yozlaştırır ve çökertir. Seçimin eşitlik ve demokratik ilkelerine aykırılık teşkil etmektedir. Oy kullanmak Anayasal bir haktır. YSK’nın 1133 numaralı kararı, Anayasanın Eşitlik ilkesi başlıklı 10. Maddesini ihlal etmektedir. 

Tanal: “Hak ihlali tavsiye kararı verilsin”

Aynı suçu işleyen ve aynı koşullardaki biri, kendi seçim bölgesindeki cezaevinde oy kullanabilecek, farklı seçim bölgesindeki bir cezaevinde ise oy kullanamayacak. Bu karar Anayasaya aykırıdır. Özellikle İHEK’in kararı önem arz etmektedir. Kurumun eşitsizliği giderecek, vatandaşı gözeten bir karar vermesi, seçimin demokratik ve eşit şartlarda geçebilmesi için önemlidir. 

Seçim çevresinde cezaevinin bulunmaması vatandaşın kusur değildir ve oy kullanma hakkı bu sebepten dolayı elinden alınamaz. YSK’nın bu kararı, iktidarın haksız yere cezaevine attığı kişilerden oy alamama korkusu yaşadığını, cezaevlerinin bulunduğu il ve ilçe seçim sonuçlarını etkisiz kılmayı amaçladığını akla getirmektedir. Bu şüphe dahi, kararı hukuki değil siyasi kılmaya yetmektedir. YSK kararı seçim sonuçlarını manipüle etmeye yönelik bir karardır.”

Tanal, YSK’nin 1133 sayılı kararının kişilerin eşit muamele görme, hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden yararlanma haklarının ihlal edildiğine ve YSK’nın bu işlemi kaldırılması gerektiği tavsiye kararı vermesini talep etti.
 

DAHA FAZLA HABER OKU