Buldan: Yeter ki umutlu olalım, inanın ki bugünler 'geççek'

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Halktan fedakarlık isteyeceğinize, beşli çetenize para pompalamayı durdurun. Sarayınızın israfını kesin" diye konuştu

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında konuştu.

Konuşmasında 21 Şuabt Dünya Anadil Günü'nü anımsatan Buldan, "Anadil mücadelesi vazgeçilmezdir. Yüzyıllık inkar politikalarının hala devam ettirilmesinden kaynaklı bugün birçok dil kaybolma tehlikesi ile karşı karşıyaya. Dilleri, çoğulculuğu, anadilde eğitimi teminata alma mücadelesine devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bir toplumu ve ülkeyi çökertmenin ilk yolunun "umudu çökertmek" olduğunu kaydeden Buldan şöyle devam etti:

AKP ve MHP iktidarının tüm politikaları halkın umudunu hedef almak. Cezaevlerinde ölüme terk etme politikasıyla insanların umut haklarını yok ediyorlar. Cezaevinde tutulan hasta tutsakların ölüm haberleri geliyor. İçeriden sağ çıkma umudu ağır saldırı altında. 

Tecritle, çözümsüzlük ve çatışma siyaseti ile barış umudunu saldırı altında tuttuklarını da görüyoruz. Hak ve özgürlükleri hedef alarak demokrasi umudunu söndürmek istiyorlar. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Gülistan Doku 780 gündür nerede?"

780 gündür kayıp olan Gülistan Doku'nun ailesinin izleyiciler arasında olduğunu belirten Buldan, "Gülistan Doku 780 gündür nerede? Parlamentoyu göreve davet ediyorum. Bu ailenin çığlığına kayıtsız kalmayın, ortak olmayın. Arkadaşlarımız yarın araştırma önergesi vererek araştırılmasını isteyecek. Bu araştırma önergesini destekleyin, Gülistan Doku bulunsun" ifadelerini kullandı.

"Suç örgütlerine dokunulmazken HDP'yi hedef alanlar suçlular ittifakının ortağıdır"

Geçen hafta HDP Adana Merkez Yüreğir İlçe Örgütü binasına silahlı saldırıda bulunulduğunu anımsatan Buldan şunları kaydetti:

Bu İzmir saldırısının bir devamıdır. Bahçelievler'deki silahlı ve bıçaklı saldırı gibi 2015'ten beri belli odakların yürürlüğe koyduğu sistematik saldırıların bir parçasıdır. 

Saldırın amacı korkutma, susturma, iktidarın korku politikalarına boyun eğdirmektir. İktidarın talimatıyla hukuğu çiğneyerek baskın düzenleyenler iktidarın siyasi militanlarıdır ve AKP adına seçim çalışması yürütenlerdir.  Böylesi baskın ve operasyonların yapıldığını görmedik. Suç örgütlerine dokunulmazken HDP'yi hedef alanlar suçlular ittifakının ortağıdır.

"Halktan fedakarlık isteyeceğinize, beşli çetenize para pompalamayı durdurun"

Ekonomide yaşanan sıkıntılara da değinen Buldan, Karanlıktan zulümden, hukuksuzluktan beslenen bir yönetim anlayışının ekonomiyi iyi yönetmesi beklenemez. Yüksek zamlarla insanları beslenmeyle ısınma arasında tercihe zorlayan böylesi bir talan düzeni tarihte görülmedi. Halka her gün, acı reçete içirirken kendileri haksız zenginleşmeyle, israfla, yolsuzlukla kamu kaynaklarını hortumlamaya devam ediyorlar. Yarına dair bir güven, inanç bırakmadılar. Pandemiden zaten büyük bir gelir ve iş kaybıyla çıkan halkın sırtına tarihin en büyük zamlarını, faturalarını, vergilerini yüklediler. Solunum cihazına bağlı bir ekonomi yarattılar" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın "Ülkenin kazancından birlikte faydalandığımıza göre, külfeti de beraber omuzlayacağız" dediğini hatırlatan Buldan şu ifadelerle devam etti:

Cefayı çeken; emekçi, yoksul halktır ama sefasını yaşayan saray iktidarıdır. Sefalarının faturasını halka ödetme sinsiliği peşindeler. Hayır, ülkenin kazancından da kaynaklarından da yararlanan kesinlikle halkımız değil, emekçiler, yoksullar, gençler, kadınlar değildir; sadece siz, sarayınız ve yandaşlarınız, beşli çeteniz, Suriye savaşında desteklediğiniz maaşa bağladığınız çeteleriniz faydalanmaktadır. Bu ülkenin başındaki en büyük külfet sizsiniz, sizin zulüm iktidarınızdır. Halk sizi bir külfet olarak taşımak zorunda değildir, taşımayacaktır da. 

Kredi kartı borcunu ödeyemediği için takibe düşenlerin sayısı 4 milyonu aşmış durumda. Bu insanlar ülkenin kazancından yararlandığı için mi borç takibindeler? Son 2 haftada açılan yeni icra dosyası sayısı 401 bindir. Toplam dosya sayısı 22 milyonun üzerindedir. Bu rakam her haneye bir icra dosyası demektir. Milyonlarca insan kazançtan yararlandığı için mi hacizlik oldu? AKP Genel Başkanı'nın itirafıyla açıklanan rakam ise; elektriğini ödeyemeyen hane sayısıdır, bu da 4 milyonun üzerindedir. 5 haneden biri karanlıktadır. Son 1 yılda doğalgazını ödeyemeyen hane sayısı 3 milyonun üzerindedir.  

Halktan fedakarlık isteyeceğinize, beşli çetenize para pompalamayı durdurun. Sarayınızın israfını kesin. Eş dosta dağıttığınız kamu ihalelerini durdurun. Müteahhitlere geçilmeyen yollar için yaptığınız ödemeleri durdurun. Savaşa kaynak harcamayı sonlandırın. Bunları yaparsanız halk biraz da olsa rahat nefes alır. 

Her gün bir KDV'de indirim yaptık diyorlar; suda elektrikte indirim yaptık diyorlar fiyatlar artmaya devam ediyor. Seçimlerde en büyük indirimi halkımız yapacak, sizi iktidardan indirecek! Sizi o koltuklarınızdan indirecek ve alaşağı edecektir. Yalanınıza da haramınıza da son verecektir. Sömürdüğünüz umutlar gidişinizle gerçeğe dönüşecek.  Sarayın sesi değil, halkın sesidir en güçlü olan. Bir avuç mutlu azınlık değil, ezilen yoksul milyonların iradesidir en güçlü olan. 

"Bugünler "geççek"

Buldan sözlerini "Kazanacağımız günler yakındır, bu yolun sonunda halklarımızın özlediği bir demokrasi ülkesini birlikte yaratacağız. Yeter ki umutlu olalım, inanın ki bugünler 'geççek'" ifadesiyle bitirdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU