İstanbul’da Onur Yürüyüşü'ne polis müdahalesi

30 Haziran Pazar günü Taksim’de yapılması planlanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne İstanbul Valiliği izin vermemesinin yankıları sürüyor

İstanbul'da LGBTİ+ destekçileri basın açıklaması için Taksim Mis Sokak'ta toplandı. Fotoğraf: AFP

İstanbul Valiliği'nin Taksim ve Bakırköy meydanlarında gerçekleşmesi planlanan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne izin vermemesinin ardından, İstanbul LGBTİ+, Onur Haftası’nı Onur Yürüyüşü ile sonlandırmak için tüm LGBTİ+ destekçilerini dün saat 17:00’da Taksim Fransız Kültür Merkezi önüne davet etti.

Yürüyüş yasağı nedeniyle Taksim Meydanı'na çıkan tüm sokaklarda güvenlik önlemi alındı. Göstericiler basın açıklaması Mis Sokak’ta toplandı. 

Polis, açıklama sonrası kutlamalara devam LGBTİ+ gruplarına plastik mermi ve biber gazıyla müdahale etti.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Eskişehir Büyükşehir, Edirne ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yürüyüşe destek verirken, AK Partili Esenler, Çekmeköy ve Sancaktepe Belediyeleri tepki gösterdi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, sosyal medya hesabından “Hür doğup, hür yaşayanlara selamla…” paylaşımında bulundu.


Eskişehir Büyükşehir Belediyesi resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Nefret suçlarına, tacize, ayrımcılığa ve saldırganlığa karşı özgürlüğü hep beraber savunacağız.” İfadelerini kullandı.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise “Önümüzdeki senelerde birlikte yürümek dileğiyle. LGBTİ+ Onur Haftası kutlu olsun.” İfadelerini paylaştı.


AK Partili Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da aile kavramına vurgu yaparak yürüyüşe tepki gösterdi. Göksu, “Ailelerimizi yaşatmadan ne devletimizi ne de milletimizi yaşatabiliriz. Ailelerimiz toplumumuzun kilit taşı, mayasıdır. Güçlü bir ülke, güçlü bir millet ve huzurlu bir toplum için iyi bir aile yapısına sahip olmamız gerekir” yorumunda bulundu.


Çekmeköy Beldiyesi ise Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin bir dizesiyle yürüyüşe tepki gösterdi: Bozuk olunca maya, ne ar tanır ne de haya.


Yürüyüşe tepki gösteren bir diğer AK Partili belediye ise Sancaktepe’ydi. Belediye, “İlim mecIisine girdim, kıIdım taIep, İIim ta geriIerde kaIdı, iIIa edep iIIa edep” paylaşımıyla yürüyüşe tepki gösterdi.


 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU