Dünyanın muhtemel sonu ilk kez görüntülendi

Ölü bir gezegen ölü bir yıldızla çarpışırsa neler olur?

Araştırmada analiz edilen G29-38 adlı yıldız, 45 ışık yılı uzaklıkta (Mark Garlick/Warwick Üniversitesi)

Bilim insanları ölü bir gezegenin kalıntılarının "beyaz cüce" denen ölü bir yıldızla çarpışmasını ilk kez gözlemledi.

Yapılan çalışmayla bu konuda daha önce dolaylı yoldan elde edilen kanıtlar doğrulandı. Bulgular, yaklaşık 5,4 milyar yıl sonra Güneş ve Dünya'yı bekleyen muhtemel sona da ışık tutuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ortalama büyüklükteki yıldızların yakıtını tüketip dış katmanlarını kaybetmesiyle geride kalan soluk ve genellikle Dünya boyutundaki ölü yıldız çekirdeklerine beyaz cüce ismi veriliyor.

Uzmanlar, Güneş'in de yıldızların yüzde 97'si gibi bir gün beyaz cüceye dönüşeceğini söylüyor. Samanyolu Galaksisi'nde 300 binden fazla beyaz cüce keşfedildi.

Bu yıldızların birçoğunun, bir zamanlarda yörüngelerinde dönen gezegenlerden ve diğer nesnelerden gelen kalıntıları biriktirdiği düşünülüyordu.

Gökbilimciler bir beyaz cücenin yüzeyindeki elementleri analiz etmek için spektroskopi yönteminden yararlanarak optik ve morötesi dalgaboylarını kullanmıştı. Böylece beyaz cücelerin kalıntıları biriktirdiği dolaylı yoldan kanıtlansa da şimdiye kadar kalıntılar yıldıza çekilirken gözlemlenmemişti.

Kalıntılar bir yıldızın yüzeyine çarpınca plazma meydana geliyor. Bu plazma daha sonra X-ışınları yayıyor.

Hakemli bilimsel dergi Nature'da 9 Şubat'ta yayımlanan çalışmada araştırma ekibi, Chandra X-Işını Uzay Teleskobu'nu kullanarak bir beyaz cüceden gelen X-ışınlarını görüntüleyerek dolaylı yoldan elde edilen kanıtları doğruladı.

Gökbilimciler ayrıca yıldızın yüzeyindeki plazmanın sıcaklığının 1 milyon santigrat derecenin üzerinde olduğunu hesapladı.

Uzmanlar bu gözlemlerin, beyaz cücelerin bir zamanlar yörüngelerinde dönen gezegenlerin kalıntılarını yuttuğunu gösterdiğini söyledi.

Makalenin başyazarı olan astrofizikçi Tim Cunningham da çalışmalarında sayesinde Güneş Sistemi'nin yanı sıra diğer sistemlerin muhtemel sonunun incelenebileceği yeni bir teknik geliştirdiklerini ifade etti.

 

Independent Türkçe, Live Science, EurekAlert

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU