Akif Beki: Erdoğan’ın adaylığına itiraz

"Sonuç doğurmayacak bir çabayla CHP, yine yargıya başvursa daha mı iyi ederdi yani?"

Fotoğraf: AA

Karar yazarı Akif Beki, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir kez daha Cumhurbaşkanlığı için yarışıp yarışamayacağına yönelik tartışmalar hakkında yazdı.

Beki, bugünkü köşe yazısında “Erdoğan’ın adaylığı” tartışmasının neden çıktığını şöyle aktardı:

Anayasa 101’e göre, bir kimse en fazla iki kere Cumhurbaşkanı seçilebiliyor. 116’ya göre de ikinci dönem bitmeden Meclis seçimi yenilerse, üçüncü kez aday olabiliyor”  Erdoğan’ın, erken seçim dışında Cumhurbaşkanlığına tekrar aday olup olamayacağı tartışması buradan çıkıyor.

“Yeni sistemde ilk dönemi, Erdoğan’ın ikinci kez adaylığına mani yok” diyenler bir tarafta... “Anayasa açık, bundan sonrası için geçerlidir diye bir milat belirtilmiyor, eski dönem de sayılır” diyenler diğer tarafta...

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun tartışmayı anlamlı bulmadığını hatırlatan Beki, şöyle devam etti:

Çözüm için sandığı işaret etti. “İsteyen tartışsın, biz tartışmayacağız” dediği için eleştiriliyor. CHP olarak Erdoğan’ın adaylığına itiraz edip etmeyecekleri sorulunca şöyle dedi: “Yok hayır. Net; aday olmak istiyorsa buyursun gelsin, millet herkesin boyunun ölçüsünü verecektir. Özel bir tartışma yapmayacağız. Bu tartışmalar artık geride kalmalı.”

Aynı görüşte olmayan ateşli muhalifleri kızdırdı bu sözler. Ne demekmiş, Anayasa’ya aykırı bile olsa itiraz etmeyeceğini nasıl söylermiş ana muhalefet lideri! Kılıçdaroğlu, Anayasa’yı bir kenara bırakmakla, hukuku hiçe saymakla suçlanıyor. Kurallara uymayan, hukuku üstün tutmayan kanun uygulayıcı, ana muhalefet sanki. Beğenmediği mahkeme kararlarını fiilen tanımama hakkını kendinde gören Kılıçdaroğlu olsa...

Anayasa’nın ‘bağlar’ dediği AYM, AİHM kararlarının bizi bağlamadığını söyleyen Kılıçdaroğlu olsa... Hadi neyse, tepkilere hak verirsiniz de... Fiili durum oluşturma, gerekirse yasaların, Anayasa’nın üstünde davranma gücünü kimin kullandığı ortada. İddia makamı olan savcılıkla hakimlik yetkisi fiilen aynı elde toplandıysa mahkeme kurup kimi, kime şikayet edeceksiniz?

Bugüne kadar CHP’nin çıkardığı sistem krizlerinin AK Parti ve Erdoğan’a yaradığını ifade eden Beki, şunları kaydetti:

Şimdi ise CHP, Erdoğan’ın önüne hukuki engel çıkarmamaktan yana. O alışkanlığı, refleksi ya da ne derseniz, bırakıyor. Siyaseti hukuk çıkmazına sürükleyen taraf, hep CHP olurdu. AK Parti de yargının karşısına millet iradesini çıkarırdı. İlk kez tersi oluyor. Çözümü sandığa, milletin hakemliğine havale eden CHP. Sonuç doğurmayacak bir çabayla CHP, yine yargıya başvursa daha mı iyi ederdi yani?

Erdoğan, sandıkta yenilemediği için yine yargıda engellenmek isteniyor mu görünseydi?‘Güçleri yetse hakkını elinden alacaklar, bir defa daha mağdur edecekler’  propagandasıyla mı seçime girseydi? Belli ki CHP, “biz tüzüklerle çarpışarak büyüdük kardeşim, velhasıl onlar vurdu biz büyüdük kardeşim” dizeleriyle yarışmaya doydu. Ne yani, doymasa mıydı

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU