Eylemlerini sürdüren Migros'un depo çalışanları: Hakkımızı alana kadar bırakmayacağız

Haftalardır farklı şirketlerden kuryelerin gerçekleştirdiği iş bırakmaların ardından bu kez de depo işçileri eylemde. Net 5 bin 800 TL maaş ve prim sisteminde değişiklik talep eden Migros işçileri, bugün kararlarını vereceklerini söylüyor

Trendyol, Yemeksepeti, Banabi, Scotty ve Hepsijet kuryelerinin ardından Migros depo çalışanları da eylem yapıyor.

Şirketin İstanbul Esenyurt ve Bayrampaşa'daki deposundaki işçiler, 3 gündür iş bırakmış durumda.

Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası'na (DGD-SEN) üye olan çalışanların eylem yapmadaki gerekçeleri, düşük maaş ve "haksız" prim sistemi.

Migros'un taşeron firması Us Grup tarafından yapılan açıklamada maaşların düşük olmadığı ve yapılan zammın yüzde 54'ü bulduğu iddia edilmişti.

Ancak şirketin depo çalışanlarının Independent Türkçe'ye aktardığına göre bu açıklama gerçeği yansıtmıyor.

Dün akşam saatlerinde depo yöneticileri, çalışanlara, ücretlerin yeniden düzenlendiği ve prim sisteminin güncellendiği açıklamasını yaptı. Ancak detaylar işçilerle paylaşılmadı.

"Talebimiz net 5 bin 800 lira ve prim sisteminin değiştirilmesi"

Eylem yapan işçilerin taleplerini, Migros depo çalışanlarının sözcülüğünü üstlenen Azad Erdinç'le konuştuk.

Asgari ücret düzeyinde maaş kabul etmeyeceklerini vurgulayan Erdinç, taleplerinin net 5 bin 800 lira olduğunu söyledi.

Mevcut prim sisteminin de değişmesini istediklerini belirten Azad Erdinç, "İş kazası yapıyorsun, primin kesiliyor. Hastasın, raporlusun primin kesiliyor. Maaş dışındaki durumlarla yan haklarla ilgili de sıkıntımız var" dedi.

"Migros'un bize değer verdiğini görmek istiyoruz, samimi olunmasını bekliyoruz"

Sadece maddi taleplerinin bulunmadığını, manevi açıdan da yara aldıklarını öne süren Erdinç, "Migros'un bize değer verdiğini görmek istiyoruz, samimi olunmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Azad Erdinç, iş bırakma eyleminde bulunan işçilerden hiçbirinin görevine son verilmemesini şart koştuklarını da söyledi. 

"Hakkımızı alana kadar bırakmayacağız, farklı bir direnişle gelebiliriz"

Eylemin gidişatı ve çalışanların farklı bir planının olup olmadığını da merak konusu.

B planlarının bulunduğunu belirten Erdinç'e göre er ya da geç zafer çalışanların olacak. 

"Direnişle kazanacağımızı biliyoruz. Hakkımızı alana kadar bırakmayacağız" diyen Erdinç, "Bugün arkadaşlarımızla meclisimizde toplanıp kararımızı vereceğiz. Farklı bir direnişle gelebiliriz" diye konuştu. 

Erdinç'e, Migros'taki diğer bölümlerden işçilerin de eyleme katılıp katılmayacağını sorduk. Erdinç, detay vermek istemese de bu soruyu, "Başka bölümler de eklenebilir" diyerek yanıtladı.

 

Migros depo işçileri eylemde Migros çalışanları.jpg
Migros'ta DGD-SEN üyesi işçiler, iki gündür eylem yapıyor. Dün Esenyurt'taki eylem sırasında alana TOMA girmesi dikkat çekmişti / Fotoğraf: Migros çalışanları

 

"Migros depo çalışanlarına ağırlıklı yüzde 4 zam yapıldı, yüzde 54 diyerek kamuoyunu yanlış yönlendiriyorlar"

Migros depo çalışanlarının eylemini Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) Genel Başkanı Neslihan Acar ve Sendika Uzmanı Özgür Öztürk'le de konuştuk.

DGD-SEN Genel Başkanı Acar, Migros depo çalışanlarına ağırlıklı yüzde 4 zam yapıldığını, yalnızca bir grubun ücretlerinde yüzde 8'lik artış olduğunu belirterek, Us Grup'un kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini savundu.

"Asgari ücretle yaşamak istemiyoruz"

Neslihan Acar, grup tarafından Migros depo çalışanlarının brüt ücretlerinde yapıldığı öne sürülen yüzde 54'lük zamma ilişkin ise, "Sonuç olarak sadece yüzde 0-8 zam yapıldı. Açıklamada bahsettikleri artış, aslında asgari ücrete yapılan artış. 2 bin 800 TL olan maaşın yeni asgari ücret olan 4 bin 253 TL'ye çıkarılması. Primlerle beraber zam yapıldığı söylenen ücreti, işçi temmuz ayında alacak, şu an değil. İşçilerin talebi maaşların minimum 5 bin 500 TL'ye çıkarılması. Asgari ücretle yaşamak istemiyoruz" yorumunu yaptı.

"İşçi Meclisi kararını 2 gün içinde verecek"

Sendika Uzmanı Özgür Öztürk de benzer görüşleri savundu.

Şubat başında maaşların belli olduğunu, bölümlere göre değişmekle beraber ortalama 200, 300 TL'lik zam yapıldığının görüldüğünü, bunun da hiçbir anlam ifade etmediğini savunan Öztürk, işçi meclisinin son kararı hafta sonunda vereceğini dile getirdi.

İşçiyi tehditle işlerin yürümeyeceğini belirten Öztürk, akşam vardiyası çıkışında depo müdürünün yaptığı açıklama sonrası orta yolun bulunabileceğine dair umudun oluştuğunu öne sürdü.

Müdürün "Sizlere açıklanan rakamlar yanlış anlaşılmıştır" dediğini dile getiren Öztürk, maaşların bölümlere göre 8-10-12 bin TL brüt olarak değiştiğini, net rakamı herkesin bordrosunda göreceğini, bunun da hafta sonunda ya da en geç pazartesi gerçekleşeceğini ifade etti. Brüt rakamın içinde primler de bulunduğundan net rakamı kendilerinin de bilmediğini kaydeden Öztürk, depo çalışanlarının işçi meclisinin net rakamı görmeden değerlendirme yapmayacağını dile getirdi.

Özgür Öztürk sözlerini, "Depo yönetimi işçileri 2 gündür muhatap almamıştı ama akşam yapılan açıklamayla taleplerin karşılanma emaresi görüldü. Yapıcı tavır sürerse iş bırakma olmaz. Talepler karşılanmalı" şeklinde konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Us Grup: Prim gelirleri ile beraber tüm çalışanların toplam brüt gelirleri ortalama yüzde 54 artmıştır

Migros'taki depo işçilerinin maaşlarına yönelik Us Grup dün yapılan açıklamada "İstanbul Esenyurt'ta yer alan Us Grup olarak tarafımızdan işletilen Migros Avrupa Dağıtım Merkezi'nde yıllık yüzde 8 olduğu iddia edilen ücret artışı tamamen yanlış ve spekülasyona yöneliktir. Söz konusu iş yerinde toplam çalışanların içinde sadece yüzde 15'i asgari ücretli olup geri kalan tüm çalışanların ücreti asgari ücretin üzerindedir. Çalışanların 2021 yılı brüt ücretlerine, minimum 2022 asgari ücret seviyesinde olmak üzere, ortalamada yüzde 39 artış gerçekleşmiş, prim gelirleri ile beraber tüm çalışanların toplam brüt gelirleri ortalama yüzde 54 artmıştır. Tesiste çalışan tüm çalışanlarımızın ayrıca yasal ve sosyal hakları verilmektedir" ifadeleri yer almıştı.

Açıklamada ayrıca, işçilerin eylemlerinin 'hukuk dışı' olduğu ileri sürüldü ve şöyle denildi:

"İlgili işyerinde hukuk dışı eylemlerin devam etmesi, işyerinin işgal edilmesi, operasyonun durdurulması ve zarara uğratılması anlamına geldiğinden, son verilmemesi durumunda yasal süreci başlatacağımızı bildiririz. Çalışanlarımızı bu ve benzer spekülasyonlara itibar etmeyerek kanun dışı bir eylem içinde yer almamaya ve sağduyu ile hareket etmeye davet ediyoruz."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU