CHP Taksim'deki ÖSO bayrağına TBMM araştırması istedi

CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz: Suriye rejimi karşıtı faaliyetlere neden izin verildi?

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Taksim Meydanı'ndaki kutlamaya ilişkin TBMM'ye iki önerge verdi. 

Çeviköz, önergede "Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca milli kutlamalara, toplumsal olaylara ev sahipliği yapmış, uluslararası bilinirliği olan Taksim Meydanı’nda, Suriye rejimine muhalif kişiler tarafından “Özgür Suriye Ordusuna” ait bayrağın açılması vesilesiyle Suriye rejimi karşıtı faaliyetlere izin verilmiştir. AKP iktidarları döneminde, inandırıcılığını ve güvenilirliğini yitiren dış politikamız, bu tür olaylarla daha da kötüye gidecektir" dedi. 

"ÖSO'nun işkence suçları BM raporuna girdi"

BM İnsan Hakları Konseyi'ne giren ÖSO Raporunu hatırlatan Çeviköz "Afrin’de ÖSO mensuplarının yağma, talan, gasp, hırsızlık, fidye için adam kaçırma, gelişi güzel hapsetme, işkence gibi suçlarının bir kısmı BM İnsan Hakları Konseyi’nin raporuna girmiştir. Tek adam rejimi ÖSO ile yan yana gelerek, TSK’nın ve Türkiye’nin itibarına gölge düşürmektedir" ifadelerini kullandı. 

Çeviköz önergesinde Taksim'deki olayı şöyle değerlendirdi:

Taksim’de yaşanan bu olay, Türkiye’nin Astana’da üstlendiği görevi ve Türkiye tarafından da desteklenen Suriye’de yeni Anayasa hazırlama sürecini tehlikeye atmaktadır. Tek adam rejimi, Suriye üzerindeki yayılmacı politikalarını Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) diye adlandırılan, Suriye’nin mevcut rejimine muhalif unsurlar ile ortak yürütmektedir. İktidarın ÖSO ile kurduğu işbirliğinin gerekçesi anlaşılamamaktadır. Daha önce de bu unsurlar tarafından Türk lirasının, Suriye poundu karşısındaki değer kaybı nedeniyle maaşlarını TL olarak almak istemedikleri bilgisi kamuoyunda yer almıştır. Tek adam rejiminin Cumhurbaşkanı tarafından paralı ve silahlı bir gruba “Kuvayı Milliye” benzetmesi yapılmıştır."

 

Ünal Çeviköz Taksim'deki yılbaşı kutlamalarına ilişkin iki önergesinde TBMM'de araştırma komisyonu kurulmasını istedi. 

DAHA FAZLA HABER OKU