Elon Musk'ın SpaceX roketine bilet kazanan kişi "6 ayda 36 kilo veremem" deyip hakkından vazgeçti

Havayolu pilotu Kyle Hippchen kilo gereksinimlerini karşılamadığını fark edince biletini üniversiteden oda arkadaşı Chris Sembroski'ye vermiş

(AFP)

SpaceX'in Inspiration4 roketi için çekiliş biletini Chris Sembroski'ye veren kişi, kendisi seyahat etmek için zorunlu kilo gereksinimlerini karşılayamadığından bunu yapmak zorunda kalmış.

Bileti geçen yıl kazanan havayolu pilotu Kyle Hippchen, 1,80 santimetrelik boyu ve yaklaşık 150 kilogramlık ağırlığıyla 113 kilogram civarındaki kilo sınırını aşmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hippchen bileti üniversiteden oda arkadaşı Sembroski'ye verdi. Hippchen "Delicesine hayal kırıklığına uğradım. Ama yapacak bir şey yok" dedi. Hippchen, bu bilgileri NASA'nın Kennedy Uzay Merkezi'ne yaptığı ziyaret sırasında açıkladı.

Tahminlerine göre haber çıkmadan önce 72 bin kişiyi yenerek çekilişi kazandığını 50'den az kişi biliyordu.

Hippchen, 600 dolar değerinde çekilişe giriş hakkı satın alırken, arkadaşının hediyesi için "sonsuza dek minnettar olduğunu" söyleyen Sembroski ise sadece 50 dolar ödemişti.

Daily Mail'ın haberine göre Hippchen, "6 ayda nasıl 36 kilo verebileceğimi çözmeye çalışıyordum. Yani, bu mümkün ama dünyadaki en sağlıklı şey de değil" ifadelerini kullandı.

Geziyi finanse eden milyarder Jacob Isaacman, "Kyle'ın koltuğunu Chris'e hediye etmeyi istemesi inanılmaz derecede cömert bir davranıştı" dedi.
 

space x1.jpg
(AP)


Gezide Sembroski ve Isaacman'e yerbilimci Sian Proctor ve kemik kanserini atlatan Hayley Arceneaux eşlik etti.

SpaceX'in tam otomatik Dragon kapsülü kalkışın ardından alışılmadık bir şekilde 585 kilometre yüksekliğe ulaşarak Uluslararası Uzay İstasyonu'nu 160 kilometre geçmişti.

Fakat Hippchen'in seyahate katılmaması kendisi için muhtemelen hayırlı olmuştu. Fırlatmanın ardından arızalı bir tuvaletin yolculuğun ortasında endişeye neden olduğuna dair haberler ortaya çıkmıştı.

Eskiden NASA için çalışan SpaceX Başkan Yardımcısı William Gerstenmaier'e göre daha sonra bir tüpün yapıştırıldığı yerden çıkarak fanların üzerine ve zeminin altına idrar dökülmesine yol açtığı keşfedilmişti.
 

space x.jpg
(AP)


Gerstenmaier mürettebatın görünüşe göre bunun "farkına bile varmadığını" söylemiş fakat bu yöndeki iddialar "nahoş detayları" anlatmayı hiç istemediğini söyleyen Jacob Isaacman'in daha önceki açıklamalarıyla çelişmişti.

İdrar, uzayda amonyağı ortadan kaldırmak amacıyla aşındırıcı bir bileşik olan oksonla karıştırıldığı için böyle bir sızıntı sağlık sorununa yol açabilirdi.

Gerstenmaier, "Şans eseri ya da bilerek aşındırmaya karşı hayli dayanıklı alüminyum bir alaşım seçmiştik" demişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU