Ocaktan: Cehaletin çölünde kilitli kaldık

“Müslüman dünyada iktidar hevesleri dizginlenemeyen sultanların yönetiminde de insanları ve düşünceleri biçen derin engizisyon uygulamaları yaşanmıştır”

Fotoğraf: AA

Karar yazarı Mehmet Ocaktan, sanatçı Sezen Aksu’nun beş yıl önceki şarkısında Âdem ve Havva kısmının geçtiği cümlede bir bakıma metafor yaparak söylediği "cahil" kelimesi üzerinden başlayan tartışmaları yazdı.

Ocaktan, bugünkü köşe yazısında Türkiye’de “ağır bir cehalet ortamında” yaşandığını belirtti. Bu ortamın herkese bedeller ödetme tehlikesi bulunduğuna dikkati çeken Ocaktan, şunları yazdı:

Maalesef dini ideolojiye indirgediğimiz için kucaklayıcı değil, öfkeli bir din dili oluşturduk. Dini değerleri siyasi kavgaya alet ettik ve en vahim olanı da dini adeta kavganın tarafı haline dönüştürdük. Eğer sırf bir siyasal kazanç adına dini siyasallaştırıp öfkeleri tetiklerseniz, hem kutuplaşmayı derinleştirir hem de dine ağır bir yük yüklersiniz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İtiraf edelim ki bugün dindarların iktidarında muhatap olduğumuz uygulamalar, Müslüman bireyler olarak hepimizi derinden yaralamakta, geleceğimize ilişkin bütün umutlarımızı yerle bir etmektedir” ifadesini kullanan Ocaktan, şöyle yazdı:

Unutmayalım iktidar kaybetmek dünyanın sonu değildir, eğer dine bu kadar haksızlık etmeye devam edersek hem dinle olan bağlarımızı, hem de bu topraklarda kardeşçe yaşama umutlarımızı hepten kaybedeceğiz…

Tarih şahittir ki sadece Batı’nın Ortaçağ’ında değil, Müslüman dünyada iktidar hevesleri dizginlenemeyen sultanların yönetiminde de insanları ve düşünceleri biçen derin engizisyon uygulamaları yaşanmıştır. Dolayısıyla tarih bugün de hepimiz için bir uyarı ve tecrübeler arşivi olmak durumundadır. Aksi taktirde tarih tekerrür etmeye devam eder ki herhalde bunu hiçbirimiz istemeyiz…

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU