Çin İletişim Üniversitesi Metaverse'te kampüs açtı

Kripto paraları yasaklayan Çin, Metaverse uygulamalarına büyük yatırım yapıyor

Çinli arama motoru Baidu, yapay zeka teknolojilerine de yatırım yaptığı bilinen büyük şirketlerden (Baidu)

Çin'in önde gelen üniversitelerinden biri, Metaverse'e adım attı. Çin İletişim Üniversitesi, yerli arama motoru Baidu'nun Metaverse platformu XiRang'la ortaklık kurdu ve dijital kampüsünü açtı.

Sanal kampüse gelen öğrenciler veya ziyaretçiler, sanal gerçeklik gözlükleri, mobil cihazlar veya bilgisayarlar aracılığıyla üniversitenin dijital versiyonunu keşfedebiliyor.

Başkent Pekin'deki üniversite, Çin'de Metaverse'e giren ilk akademik kurum oldu. Dünya genelinde de yeni teknolojinin olanaklarından yararlanan ilk kurumlar arasında.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Benzer şekilde ABD'deki Stanford Üniversitesi kasımda uzaktan eğitimi kolaylaştırmak için ilk sanal sınıfını açmıştı. Ayrıca Facebook (yeni adıyla Meta) ABD genelinde 10 dijital üniversite kampüsü açacağını duyurmuştu.

Çinli teknoloji devi Baidu ise, "umut ülkesi" anlamına gelen XiRang adlı Metaverse uygulamasını aralık ayında resmen test etmeye başlamıştı.

Yıl sonunda tüm kullanıcılara açılan uygulamada ülkedeki ilk dijital kampüs dikkatleri çekti. Sanal kampüs 26 Aralık'ta bir ödül törenine ve yıldönümü kutlamalarına ev sahipliği yaptı.

Söz konusu etkinlikler hem fiziksel hem de sanal ortamda gerçekleşti.

Kripto paraları yasaklayan Çin, Metaverse'e yatırım yapıyor

Çinli yetkililer geçen yıl kripto paralar ve türevleriyle yapılan tüm işlemleri yasaklayarak gündeme gelmişti. Çin Merkez Bankası eylülde internet üzerinden yaptığı açıklamada, "Sanal parayla yürütülen iş faaliyetleri yasadışı faaliyetlerdir" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan ülke, yerli blok zinciri BSN ve yerli teknoloji firmaları üzerinden dijital dönüşüme yatırım yapmayı sürdürüyor.

Ülkede Metaverse teknolojisine yatırım yapan şirketlerin sayısının binleri aştığı ifade ediliyor. Aralarında oyun firması Tencent, Huawei ve Alibaba'nın olduğu 1300'den fazla şirket, 2021 sonunda Metaverse'le ticari marka kurmak için başvuruda bulunmuştu.

Şirketlerin yanı sıra ülkenin bazı belediyeleri de Metaverse'te yerini almaya hazırlanıyor. Örneğin, Sars-Cov-2'nin ilk kez tespit edildiği Vuhan'da yönetim, pandemiden olumsuz etkilenen ekonomiyi canlandırmak için Metaverse'ü benimseme planları olduğunu açıkladı.

Yönetimin 2022 çalışma planı Metaverse, blok zinciri, bulut bilişim ve kuantum teknolojisinin ekonomiye entegre edileceğini gösterdi.

Benzer bir hamle yılın ilk gününde 5 yıllık kalkınma planı yayımlayan Şanghay'dan da gelmişti. Planda Metaverse kavramının da yer alması dikkat çekmişti.

Kent yönetimi, Metaverse uygulamalarının kamu hizmetlerinde, satış ofislerinde, endüstriyel üretimde, eğlence hayatında, üretim güvenliğinde ve video oyunlarında kendini göstereceğini ifade etmişti. Ayrıca bunun için teşvik planlarının da uygulanabileceği belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, Investing, Global Times, Coin Kolik, Webtekno, Donanım Haber

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU