Hollanda Kralı Willem-Alexander'dan altın fayton yasağı

"Geçmişi tekrar yazamayız"

Kral Willem-Alexander, "Hollanda'da yaşayan ve gündelik olarak ayrımcılığa maruz kalan kişiler oldukça, geçmiş yaşadığımız zamana gölge düşürecektir" dedi (AP)

Hollanda Kralı Willem-Alexander, ülkesindeki sömürgecilik tartışmaları sürerken kraliyet ailesine ait tarihi faytonu kaldırdı.

Willem-Alexander, Altın Fayton'un kullanımdan kaldırılmasına ilişkin açıklamasında "Yaşadığımız zamanın penceresinden bakarak geçmişte yaşananları kınamanın ya da menetmenin bir anlamı yok. Tarihsel nesne ve sembolleri yasaklamak da bir çözüm değil. Bizi ayırmak yerine birleştirmeyi amaçlayarak daha derinlikli ve daha fazla zaman alacak bir çalışma gerekli" dedi.

Öte yandan Kral, "Geçmişi tekrar yazamayız. Ama birlikte kabul etmeye çalışabiliriz. Bu sömürgeci geçmiş için de geçerli. Altın Fayton sadece Hollanda hazır olduğunda kullanılabilir. Şu anda böyle bir durum söz konusu değil" ifadelerini kullanarak faytonun ileride yeniden kullanılabileceği sinyalini verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak başkent Amsterdam'daki Siyahiler Arşivi'nin (The Black Archives) kurucu ortağı Mitchell Esajas, Kral'ın şimdiki zamanın penceresinden geçmişi değerlendirmenin doğru olmadığına dair yorumunu eleştirerek "Bu bence bir hata çünkü tarihsel bağlamda da kölelik bir şiddet sistemi ve insanlık suçu olarak görülebilir" ifadelerini kullandı.

Hollanda'da son yıllarda ülkenin geçmişte köle ticaretinde oynadığı rol eleştiriliyor. Ülke 17. yüzyılda şu anda Endonezya, Güney Afrika, Yeni Gine ve Curaçao toprakları olan bölgeleri fethetmiş ve Atlantik Okyanusu hattında gerçekleştirilen köle ticaretinde önemli rol oynamıştı.

Kraliyet ailesinin kullandığı ve üzerinde köle ticaretiyle ilgili farklı figürlerin bulunduğu faytondaki "Kolonilere Saygı" adlı resim de tepki toplamıştı.

altın fayton.jpg

Amsterdam Müzesi'nde şubatta sona erecek sömürgecilik tarihi sergisinde yer alan tarihi fayton, Kral'ın açıklamasından sonra bir süre daha kullanılmayacak (AP)​​​​


Dekoratif resimde diz çökmüş siyahi bir halk, kakao ve şeker kamışı gibi ürünleri beyaz efendilerine verirken resmediliyor. Tahtta oturan beyaz kadın figürü Hollanda'yı temsil ederken, bu figürün yanındaki beyaz erkekse genç bir siyahi çocuğa bir kitap uzatırken görülüyor.

Faytonun üzerinde bugün tartışma yaratan dekoratif resimleri 1896'da tasarlayan Hollandalı sanatçı Nicolaas van der Waay, bu kitabın medeniyeti temsil ettiğini söylemişti.

2015'ten beri kullanılmayan fayton, restorasyon çalışmalarından sonra geçen yıl geçici olarak Amsterdam Müzesi'ne kaldırılmıştı.



Independent Türkçe, Guardian, BBC, Telegraph

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU