Avrupa'daki kokain ticaretinin kapısı Anvers oldu: "Bir tsunami patlıyor"

"Uyuşturucu ekonomisi, toplumun her katmanına bulaştı"

Avrupa'nın ikinci büyük limanına sahip Antwerp'te yetkililer, uyuşturucu trafiğini durdurmak için yoğun şekilde çalışıyor (Virginie Nguyen / The New York Times)

Kokainin Avrupa'ya girdiği ana yerlerden biri olan Belçika'nın Anvers kentinin yapısı, uyuşturucu ticaretiyle birlikte değişti. 

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'yle Europol'ün ortak hazırladığı bir rapora göre Anvers ve komşu ülke Hollanda'daki Rotterdam, Avrupa'ya uyuşturucu sokulan iki ana bölgeyi oluşturuyor.

Bu yıl Anvers'e Latin Amerika'dan gelen toplamda 88 ton kokaine el kondu. Bu rakam, 2014'tekinden yaklaşık 10 kat daha fazla.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kente gelen kokain miktarı o kadar çok ki, ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (Drug Enforcement Agency -DEA), Anvers'teki kokain piyasasının ABD'dekinden bile daha büyük olabileceğini bildirdi.

DEA'in Avrupa kolunun yardımcı şefi Kevin Daniels, "Bu uyuşturucu ekonomisi. Tıpkı 1980'lerdeki Miami gibi" dedi.

Uyuşturucuların Anvers üzerinden dağıtılması ve gelen muazzam nakit para akışı, kentin ekonomik yapısını da değiştirdi. Yetkililer, özellikle emlak ve işyeri fiyatlarının arttığını bildirdi. 

"Kokain tsunamisi"

Belçika gümrüğünde görevli narkotik birimlerinin Anvers'teki kolunun başındaki Norbet Somers, "Bir kokain tsunamisi patlıyor, Anvers ve tüm Avrupa'ya yayılıyor" dedi.

Günde yüzlerce euro harcayıp araç kiralayan uyuşturucu satıcıları, dağıtım için genelde hızlı nakit para kazanma vaadiyle kandırdığı gençleri kullanıyor. 

Şirketlerse suçluların büyük kayıpları karşılayabilecek paravan firmalarıyla boy ölçüşmeye çalışıyor.
 


Anvers Belediye Başkanı Bart De Wever, uyuşturucu ticaretinin kentin yapısını bozduğunu söyleyerek "Kötü para iyi paranın gitmesine neden oluyor. Dürüst kişilerin peşine düşecekler" dedi.

Federal Adli Polisi Direktörü Yve Driesen, restoranlardan lüks otomobil galerilerine kadar farklı birçok şirketin kara para akladığını söyledi. 

"Toplumun her katmanına bulaştı"

Yetkililer, ayrıca suçluların uyuşturucuları limandan şehre sokabilmek için bazı liman çalışanlarına aylık maaşlarından kat kat daha fazla para verdiğini, bazı gümrük yetkililerinin, polisin ve savcıların da rüşvet aldığını bildirdi. 

Belediye başkanı, "Bu, toplumun her katmanına bulaşmış halde" dedi. 

Polisse yılmadan uyuşturucu satıcılarıyla mücadele etmeye çalışıyor. Kasım 2021'de düzenlenen büyük bir operasyonda gümrük yetkilileri, polis ve bir hastane çalışanı şifrelenmiş uygulamalar üzerinden kokain ticareti ağına bilgi sağladığı gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Fakat Anvers Başsavcısı Franky De Keyzer, bu çabaların sorunu çözmeye yetmediğini söylüyor. 

De Keyzer, "Birkaç aya bunların yerini alacak başka kişiler gelecek. Yine de kazandığımız deneyim yeni stratejiler oluşturmamızı sağlıyor. Bu daima bir kedi ve fare oyunu olacak" ifadelerini kullandı.



Independent Türkçe, Wall Street Journal, New York Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu 

DAHA FAZLA HABER OKU