2020'den beri İran'da tutuklu olan Fransız Brière açlık grevine başladı

36 yaşındaki Brière casusluk ve siyasi rejime karşı propaganda yapmakla suçlanıyor

Benjamin Brière'in tutukluluk süresi 570 günü geçti (AFP)

İran'da Mayıs 2020'den bu yana tutuklu bulunan Fransız Benjamin Brière, 25 Aralık'ta açlık grevine başladı.

36 yaşındaki Brière, görüntülemenin yasak olduğu çöl bölgelerinin fotoğraflarını çektikten ve sosyal medyada başörtüsü hakkında paylaşımlar yaptıktan sonra tutuklanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Brière, bu yılın martında casusluk ve siyasi rejime karşı propaganda yapmakla suçlanmıştı.

Brière'in kardeşi Blandine Brière, ABD merkezli AP haber ajansına dün yaptığı açıklamada kardeşinin, Noel günü ailesini aramasına izin verilmediğini ve açlık grevi kararını bu yüzden aldığını söyledi:

Protesto etmek istiyor. İşlerin ilerlemesi için sağlığını riske atıyor. Şu anda herhangi bir ilerleme görmüyoruz. Değişiklik ve özgürlük umudumuz yok.

Blandine, gardiyanların Brière'e telefon görüşmesi sözü verdiğini ancak daha sonra izin vermeyerek psikolojik işkence yaptığını savundu:

Fiziksel olarak şimdiye kadar iyiydi. Ancak morali gerçekten çökmeye başladı.

Brière'in Fransa'daki avukatı Philippe Valent, "Terk edilmişlik ve endişe hissi, Brière'in İran ve Fransız makamlarını tutukluluğunun absürtlüğü konusunda uyarmak için açlık grevine başlamasına yol açtı" diye konuştu. Valnet, müvekkilinin henüz hakim hiç karşısına çıkmadığını ve duruşma tarihinin belirlenmediğine dikkat çekti:

O bir casus veya suçlu değil, seyahati İran hapishanelerinde anormal ve adaletsiz bir şekilde devam eden bir turist.

Fransa Dışişleri Bakanlığı ise dün yaptığı açıklamada durumun yakından izlendiğini, 21 Aralık'ta Brière'nin ziyaretine gidildiğini ve dün tekrar temasa geçildiğini bildirdi.

İnsan hakları örgütleri, İran'ı yabancı tutukluları Batılı devletlerle müzakerede kullanmakla suçluyor. Tahran ise bu iddiaları reddediyor.

 

Independent Türkçe, AP, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU