Kabil'de bir intihar saldırganı öldürüldü

Polis Sözcüsü, “Saldırgan kendini havaya uçurmadan önce tespit edildi ve Pasaport Dairesi’nin girişindeki bir kontrol noktasının yakınında öldürüldü” dedi

Fotoğraf: AA

Şarkul Avsat’ın haberine göre yüzlerce Taliban üyesinin pasaport almak için bir araya geldiği Kabil'deki Pasaport Dairesi’ne girmeye çalışan bir intihar bombacısının vurularak öldürüldüğü bildirildi. Kabil Polis Sözcüsü Mubin Khan, AFP'ye yaptığı açıklamada, “Saldırgan kendini havaya uçurmadan önce tespit edildi ve Pasaport Dairesi’nin girişindeki bir kontrol noktasının yakınında öldürüldü” ifadelerini kullandı. Reuters’ın haberine göre ise, Taliban mensubu bir görgü tanığı olayda çok sayıda kişinin yaralandığını ve Taliban güvenlik güçlerinin bölgedeki binayı ve çevredeki sokakları kapattığını aktardı.

Diğer yandan Afganistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, üzerinde bomba bulunan bir saldırganın pasaport işlemlerinin yapıldığı ofise girmeye çalıştığı sırada fark edilerek öldürüldüğü bildirildi. Bakanlığın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada olayda ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taliban pazar gününden bu yana başta Kabil olmak üzere ülkenin birçok şehrinde pasaport vermeye devam ediyor. Bu durum, Afganların yurt dışına seyahat etmelerine olanak sağlayacak belgeyi almak için Pasaport Daireleri’ne akın etmesine yol açtı. Taliban perşembe günü yeni hükümetin çalışanlarına ve ailelerine pasaport tahsis etti. AFP’nin haberine göre sabahın erken saatlerinde yaklaşık 200 Taliban savaşçısı binanın önünde sıraya girdi. Ancak Taliban üyelerinin neden pasaport almak istedikleri bilinmiyor.

Bazı sivillerin pasaport başvurusunda bulunmaya çalışması ve birçoğunun bölgeden uzaklaştırılarak belgelerinin atılması kaosa neden oldu.Savaşçıların kadınları, eşleri ve aile üyeleri ayrı bir bölgede toplandı. Kabil'deki Pasaport Dairesi Sözcüsü Kari Şafiullah Tassal'a göre pasaport hizmetleri öğle saatlerinde kalabalığın akını nedeniyle askıya alındı. Şafiullah açıklamasında birçok kişinin Taliban unsuru olduğunu iddia ettiğini aktardı.

Militanlarınkalesi olan Kandahar'daki Taliban savaşçıları da Pasaport Dairesi önünde sıraya girdi.

Pasaport hizmetleri Taliban’ın geçen Ağustos ayında Afganistan’ın kontrolünü yeniden ele geçirmesinin ardından askıya alınmıştı. Söz konusu hizmet ekim ayında kısa bir süreliğine devam etti ancak taleplerin çokluğu teknik sorunlara neden oldu ve Taliban'ın birkaç gün sonra pasaport hizmetini tekrar durdurmak zorunda kaldı.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU