Hindistan’ın en büyük şehirlerinden Chennai susuz kaldı

Muson sezonunun gecikmesi, su kaynakları tükenme noktasına gelen milyonlarca kişinin içinde bulunduğu durumu daha da güçleştiriyor

Haziran 2018 ve Haziran 2019'a ait uydu görüntüleri Puzhal Gölü'ndeki çekilmenin boyutunu gösteriyor / Fotoğraf: AP

Hindistan’ın en büyük şehirleri arasında yer alan Chennai, 5 milyon kişinin yaşadığı kentin can damarı Puzhal Gölü’nün kuruması nedeniyle susuzlukla karşı karşıya. 

Haziran 2019'a ait uydu görüntüleri, Chennai’nin yağmur sularıyla beslenen ana rezervinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaşanan azalışı gözler önüne seriyor. 

Şehrin dört büyük rezervinin neredeyse kurumasının ardından yaklaşık 4 milyon kişinin hayatı derme çatma kuyulardan çekilen içilemez sulara bağlı hale geldi. Ayrıca Chennai Büyükşehir Su İdaresi şehre sağladıkları suyun yüzde 40’ını kesti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birkaç haftadır su kıtlığı yaşanmasına rağmen hükümetin harekete geçmek yerine muson yağmurlarına bel bağlamış olması sert eleştirilere yol açıyor. Dahası, beklenen yağmur sezonunda ne kadar su tedarik edileceği bilinmezken, bu durumda son yıllarda yağışlardaki gecikmeyi de hesaba katmak gerekiyor. 

Yüzlerce kişinin aşırı sıcak yüzünden hayatını kaybettiği ülkede muson yağmurlarının gecikmesi milyonlarca kişinin susuzluk karşısında verdiği mücadeleyi daha da zorlaştırıyor. 

Diğer taraftan Chennai’de kentsel kalkınmada yetersizlik, suyun dönüştürülememesi ve yağmur sularının toplanmaması anlamına geliyor. 
 


Bu ayın başlarında Rajasthan eyaletinin Churu kentinde termometreler 50 dereceyi gösterirken, açıklama yapan sağlık bakanlığı halka öğle saatlerinde güneş ışığından uzak durma ve alkol, çay ya da kahve tüketmeme tavsiyesinde bulunmuştu. 

Aşırı sıcakların bir gelenek haline geldiği Hindistan’da halk 1901’den bu yana tutulan ulusal kayıtlara göre geçen yıl 6. en yüksek sıcak hava dalgasıyla mücadele etmişti. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU