Hangi anket şirketi ne demişti, sonucu kim bildi?

Kamuoyu araştırması yapan şirketlerin büyük kısmı İmamoğlu'nun seçimi kazanacağını tahmin etti. En yakın oranlara ise Konda ulaştı. Şirket, İmamoğlu'nun 54, Yıldırım'ın ise yüzde 45 oranında oy alacağı öngörüsünde bulunmuştu

Fotoğraf: Reuters

Geride kalan İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimi, anket sonucu açıklayan kamuoyu araştırması şirketleriyle de konuşulacak.

En yakın araştırma sonucu açıklayan şirket Konda oldu.

31 Mart için herhangi bir araştırma sonucu açıklamayan Konda seçime birkaç gün kala 23 Haziran için yaptığı araştırmayı abonelerine duyurmuştu.

Konda'nın tahmini tuttu

Konda, CHP Adayı Ekrem İmamoğlu'nun yüzde 54, AK Parti adayı Binali Yıldırım'ın ise yüzde 45 oranında oy alacağını ön görmüştü.

En yakın sonuç açıklayan şirketlerden biri ise Themis oldu. Themis İmamoğlu'nun seçimde yüzde 53.4 oranında oy alacağını tahmin etmişti.

İsabetli tahmin yapan şirketlerden biri de Aksoy Araştırma'ydı. Araştırma sonucunu paylaşan şirket, CHP adayı İmamoğlu'nun yüzde 54.5 oranında oy almasını beklediklerini açıklamıştı. Şirketin AK Parti adayı Yıldırım'a yönelik tahmini ise yüzde 44.5'ti.

İptal edilen 31 Mart seçiminde Binali Yıldırım'ın yüzde 45 oranında oy alarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olacağını tahmin eden Optimar'ın 23 Haziran tahmini tuttu. Optimar'ın açıkladığı 23 Haziran anketinde Ekrem İmamoğlu'nun yüzde 52 oranında oy alacağı bildiriliyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma şirketleri "İmamoğlu" diyordu

ADA Araştırma'nın 23 Haziran tahmini İmamoğlu'nun yüzde 50.6 oy oranıyla kazanacağı yönündeydi.

Avrasya Araştırma'nın tahmini ise CHP'li İmamoğlu'nun yüzde 53'le başkan olacağı yönündeydi.

MAK Danışmanlık'ın 15-20 Mayıs arasında yapılan anket sonucunda İmamoğlu'nun yüzde 50.3, Yıldırım'ın ise yüzde 48,2 oy alacağı öngörülüyordu.

SONAR'ın verileri de İmamoğlu'nun yüzde 52.3 ile başkan seçileceği yönündeydi.

Sonuç açıklamayanlar da vardı

ORC'nin 23 Haziran tahmini 31 Mart'taki gibi tutmadı. 31 Mart'ta AK Parti adayı Yıldırım'ın yüzde 50.9 oranla başkan olacağını iddia eden ORC'nin 23 Haziran tahmini Binali Yıldırım'ın yüzde 47 ile başkan seçileceği yönündeydi.

ANAR ve GENAR araştırma sonucu vermese de yetkililerinden İmamoğlu'nun 1-2 puan önde olduğpu açıklaması gelmişti

A&G ve Gezici ise herhangi bir oran tahmini duyurmadı.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU