Akit yazarı: Enflasyonda asıl suçlu/suçsuz

“Halkından yöneticisine kadar herkes sıkıntı çekiyor. Halk olarak sabır göstermek görevimiz”

Fotoğraf: AA

Akit yazarı İbrahim Karataş, resmi rakamlarla yüzde 22’ye dayanan enflasyon konusunda bir köşe yazısı kaleme aldı. Herkesin zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Karataş, “halkın görevinin sabretmek olduğu” görüşünü savundu.

Karataş, bugünkü “Enflasyonda asıl suçlu/suçsuz” başlıklı köşe yazısında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının başlangıcında enflasyonun yüzde 11 olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Sorumluları paklamak gibi bir niyetimiz yok"

“2018’de başlayan ekonomik krizin izleri siliniyorken virüs tüm hayatı durdurdu” diyen Akit yazarı, şunları yazdı:

Aslında insanlar çoğunlukla evlerine kapandıkları için bazı ürünler az satıldı ve sonuç olarak fiyatlarda çok artış olmadı.  Ancak geçtiğimiz yaz hayat normale dönüp siparişlerde patlama yaşanınca arz talebi karşılayamadı ve fiyatlar uçuşa geçti. Hayat normale dönse de ekonomi dönmedi. Bilhassa emtia fiyatlarında %600’ü bulan artışlar oldu. Ekonomi, virüsün tekrar yaygınlaşmaması kaydıyla birkaç aya kadar normale döner ama o vakte kadar gerek dolar gerekse de fırsatçıların gayretleriyle sıkıntı yaşamaya devam edeceğiz. 

Bu noktaya gelinmesinde sorumluları paklamak gibi bir niyetimiz yok. Lakin en büyük sorunun korona virüsü olduğunu ihmal ederek suçlamada bulunmak da doğru olmaz. Buna sadece hükümeti değil belediyeleri yöneten muhalefeti de dahil ediyoruz. Onlar da en azından virüsün sebep olduğu zorluklardan dolayı suçlanmamalı ve sadece virüsle mücadeleleri üzerinden vicdanlarda yargılanmalılar. 

“Zor bir dönemden geçiyoruz” diyen Karataş, şu ifadeleri kullandı:

Halkından yöneticisine kadar herkes sıkıntı çekiyor. Halk olarak sabır göstermek görevimizken, hükümet de asgari ücret ve emekli maaşları konusunda cömert davranmalı. Örneğin asgari ücret en az 4000 TL, 1800 TL olan en düşük emekli maaşı da 2500-3000 civarına çıkarılmalı. Bu arada yeni virüs varyantı olan Omicron’un daha az tehlikeli olduğuna dair haberler geliyor. Belki de virüs etkisini kaybedip gidecek. Eğer söylenildiği gibiyse zor günlerin sonu daha erken gelecektir. Hep birlikte az daha sabretmek lazım. 

 

Akit, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU