Esrarengiz galakside karanlık madde "kesinlikle" bulunamadı

(Javier Román & Pavel Mancera Piña)

Yeni bir makalenin yazarları, esrarengiz bir galaksinin karanlık maddeden kesinlikle yoksun olduğunu söylüyor.

Araştırmanın ardındaki bilim insanları bulguları ilk kez bildirdiklerinde kendilerine daha fazla araştırma yapmaları gerektiğinin söylendiğini dile getirdi. Söylenene göre daha iyi inceleme, araştırdıkları galaksinin etrafında karanlık madde olduğunu ortaya koyacaktı.

Ancak o ileri araştırma, aslında karanlık maddenin orada olmadığını yalnızca daha ayrıntılı şekilde ortaya koydu. Bu durum galaksilerin karanlık maddesiz de var olabileceğine ve bunun aksini iddia eden teorik çerçevede yanlış bir şeyler olabileceğine işaret ediyor.

Yeni makalenin araştırmacılardan Pavel Mancera Piña "Düşündüğümüz ve umduğumuz şey tabii ki buydu çünkü önceki ölçümlerimizi doğruluyor" dedi.

Fakat sorun devam ediyor. Çünkü teori AGC 114905'de karanlık madde olması gerektiğini öngörüyor. Bizim gözlemlerimizse olmadığını söylüyor. Aslına bakılırsa teoriyle gözlem arasındaki fark yalnızca daha da büyüyor.

Araştırma, 250 milyon ışık yılı uzaklıktaki, AGC 114905 diye bilinen galaksiye odaklandı. Samanyolu'muzun boyutunda, ancak bin kat daha az yıldıza sahip bu galaksi ultra dağınık. Bu nedenle cüce galaksi diye biliniyor ama aslında küçük olmaktan ziyade loş.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu detaylı gözlemlerle galaksideki gaz incelendi, bu gazın galaksinin merkezinden ne kadar uzakta olduğuna ve nasıl döndüğüne bakıldı. Bu, karanlık maddenin varlığını ortaya çıkarmanın bir yolu. Fakat gaz tamamen normal maddeyle açıklanabilecek şekilde hareket ediyor.

Araştırmacılar, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society adlı hakemli dergide yeni yayımlanan makalede galaksinin karanlık maddeden arındırılmış olmasının da net bir sebebi olmadığını yazıyor. Yazarlar, bu galaksinin yakınlardaki galaksiler tarafından karanlık maddeden arındırılmış olabileceğini ifade ediyor.

Mancera Piña "Ama böyle hiçbir galaksi yok" diyor.

Ve galaksilerin oluşumuna dair en çok kabul gören çerçeve olan, soğuk karanlık madde denen modelde,  olağan aralığın çok ötesinde, aşırı parametre değerlerini dahil etmemiz gerekecekti. Soğuk karanlık maddeye alternatif bir teori sunan değiştirilmiş Newton dinamikleriyle de galaksideki gazın hareketini yeniden oluşturamayız.

Galaksinin araştırmacıların düşündüğünden daha ekstrem bir açıyla gözlemleniyor olması mümkün. Fakat araştırmacılar, karanlık maddenin gerekli olması için bu açıların son derece yanlış olması gerektiğini söylüyor.

Dahası, araştırmacılar karanlık maddesi olmayan galaksilerin başka bir örneği olarak işlev görebilecek bir diğer ultra dağınık cüce galaksiyi inceliyor. Bu da böylesine beklenmedik bir şeyin var olabileceğini daha güçlü bir şekilde öne sürüyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU