Putin, Ukrayna'da neden gerilimi tırmandırma siyaseti güdüyor?

Muhalif Navalni bile "Ruslar ve Ukraynalılar arasında hiçbir fark görmüyorum" demişti

Rusya, 2014'te Kırım'ı ilhak etmişti (Reuters)

Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri hareketliliğini artırmasıyla iki ülke arasındaki tansiyon yükseldi.

Bölgedeki gerilim, Batılı ülkelerin de devreye girmesiyle kamçılanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sınırına asker yığdığı Ukrayna konusunda neden gerilimi tırmandırma siyaseti uyguluyor? 

ABD merkezli New York Times (NYT) gazetesi bu soruya yanıt aradı.

5 Aralık'ta Moskova Büro Şefi Anton Troianovski imzasıyla yayımlanan haberde, NATO'nun Ukrayna'da askeri gücünü artırmasının Putin'in kırmızı çizgisi olduğu hatırlatıldı. Ayrıca ABD istihbaratının sızdırdığı belgede yer alan Rusya'nın Ukrayna'yı gelecek sene 175 bin askerle işgal edeceği iddiasına da işaret edildi.

Öte yandan makalede "Yıllardır süren çatışma, Putin ve pek çok Rus için sadece jeopolitikle değil; hasar almış ulusal ruhla, düzeltilmesi gereken tarihi bir adaletsizlikle ilgili" ifadesi yer aldı.

Rusya'da yapılan anketler, Ukrayna'ya askeri müdahalenin Putin'e verilen desteğe zararlı olduğunu gösteriyor. Ancak haberde, Putin'in "Ruslarla Ukraynalılar haksız şekilde ve yapay olarak bölündü" görüşünün Devlet Başkanı'na muhalif kesimde de kabul edildiği savunuldu.
 


İki ülke halkı, Sovyetler Birliği'nin etkisiyle çok yakın ilişkilere sahip. Rusça, Ukrayna'da gücünü hâlâ koruyor. Ayrıca bazı ailelerin karşı tarafta yakınları bulunuyor.

Haberde hapisteki muhalif Aleksey Navalni örneği verildi. Navalni'nin, babasının doğum yeri olan Ukrayna'ya küçükken sık sık gittiği belirtildi.

NYT, Navalni'nin 2014'teki bir sözüne de yer verdi. Navalni o dönem, Ruslardan farklı olduklarını söyleyen Ukraynalılara katılmadığını vurgulamıştı:

Ruslar ve Ukraynalılar arasında hiçbir fark görmüyorum. Hem de hiç yok.

Putin iktidarının ilk 12 yılında politik danışman olarak görev alan Gleb Pavlovsky da Kremlin'in Ukrayna'ya dair görüşünü "travma içinde travma" diye nitelemişti.

"Geçmişimizi çaldılar. Şimdi de geleceğimizi çalmaya çalışıyorlar"

Öte yandan pek çok Ukraynalı, Putin'in "tek millet" çağrısını, ülkelerinin mirasına el koyma ve toprak emelini haklı çıkarma girişimi olarak görüyor.

Batı yanlısı düşünce kuruluşu New Europa Center'ın (Yeni Avrupa Merkezi) direktörü Alyona Getmanchuk, "Geçmişimizi çaldılar. Şimdi de geleceğimizi çalmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

Ancak Putin'in düşünceleri arasında sadece duygusallık yok. Rusya, Ukrayna'nın Batı'nın yanında yer almasını kendisine yönelik bir güvenlik tehdidi olarak görüyor.

Devlet destekli Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi'nden İvan Timofeev, Baltık bölgesinde ve Kuzey Kutbu'ndaki Rusya sınırında NATO'nun olduğunu ancak Ukrayna'nın farklı bir anlam ifade ettiğini söyledi:

NATO, Ukrayna'da da olursa muhtemel askeri harekat bölgesi çok büyür. Ön cephe ne kadar uzun olursa, saldırının nereden geleceği o kadar belirsizleşir.

Putin, Rusların ve Ukraynalıların "tek millet" olduğunu söylediği bir makaleyi temmuzda yayımlamıştı. Ukrayna'da Ukraynacanın kullanımının teşvik edildiğini ve Batı ülkelerinin ordularla işbirliği yapıldığını belirten Putin, şöyle yazmıştı:

Rusya'ya karşı saf etnik yapıya sahip Ukrayna devletinin oluşumu, sonuçları açısından bize karşı kitle imla silahının kullanımıyla karşılaştırılabilir.

NYT, bu makalenin ardından ülkede Ukrayna'yı olumsuz görenlerin oranının yüzde 49'a yükseldiğini bildirdi. Bu oran şubatta yüzde 31'di.

New Europa Center Direktörü Getmanchuk ise Ukraynalıları Rusya'ya karşı olmasının arkasındaki çoğu sebebin Putin'in politikaları olduğunu savundu.

 

Independent Türkçe, New York Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU