SOHR: İdlib ve çevresinde 3 binin üzerinde saldırı düzenlendi

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) İdlib ve çevresinde son 3 günde havadan ve karadan 3 binin üzerinde saldırı düzenlendiği aktardı

İdlib’in Maarratu'n Numan ilçesinde hedef alınan ambulans aracı / Fotoğraf: AFP

Suriye rejim güçleri ile muhalif güçler arasında Hama’nın kuzey kırsalında çatışmalar sürerken, İdlib kentine yönelik hava saldırılarında 8’i çocuk 25 kişi hayatını kaybetti. Bölgede son 3 günde havadan ve karadan 3 binin üzerinde saldırı düzenlendiği aktarıldı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) aktardığına göre, savaş uçakları, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içerisindeki Maaratinuman ilçesi, El Mastume, Hiş, Marrethırme ve El Habit köyleri ile Hama ilinin kuzey kırsalındaki Latamine ilçesi, Arbain beldesi, Cubbeyn ve Tel Meleh köylerine 54 hava saldırısı gerçekleştirdi.

Gözlemevi’nin açıklamasında, 72 saat içerisinde Hama’nın kuzeyi ve İdlib’de havadan ve karadan 3 binin üzerinde saldırı gerçekleştiği belirtilirken, çatışmalar sonucu sivil, rejim ve muhalif güçlerden 205 kişinin öldüğü aktarıldı.

Son çatışmalarla birlikte İdlib’de Gerginliği Azaltma Bölgesi’nin ilan edildiği 30 Nisan’dan bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı bin 869’a yükseldi.

Halihazırda 3 milyona yakın kişinin yaşadığı İdlib ve çevresinde, Rusya ve Türkiye arasında silahsızlandırılmış bölge kurulması noktasında anlaşma sağlansa da bu uygulanamadı. Bölgede son iki aydır şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

SOHR’un açıklamasında, İdlib kentine bağlı Maarratu'n Numan ilçesindeki yaralı bir kadını yakınlardaki hastaneye taşıyan ambulansa düzenlenen saldırı sonucu araç içerisindeki ilk yardım görevlilerinden 3’ünün ve yaralı kadının hayatını kaybettiği bildirildi.

BM verilerine göre İdlib ve çevresinde çatışmaların patlak verdiği Mayıs ayından bu yana 23 hastane saldırılara maruz kalırken, 330 bin kişi yerinden edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Salı günkü açıklamasında, İdlib bölgesinde devam eden çatışmalar konusunda endişelerini dile getirerek, Türkiye ve Rusya’ya, durumu istikrara kavuşturmaları çağrısında bulundu.

Guterres, “Özellikle, (İdlib'de) artan aktörlerin katılımıyla durum tehlikeli bir hal aldı. Bunun korkunç bedelini de yine siviller ödüyor” ifadelerini kullanmıştı.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Halil Erdoğan

DAHA FAZLA HABER OKU