İş makinesiyle ATM soydular

Soyguncuların geride iz bırakmamak için iş makinelerinin bazılarını ateşe verdiği ortaya çıktı

İngiltere’de kepçeyle ATM’leri yıkıp 500 bin sterlinden (yaklaşık 3 milyon 680 bin TL) fazla para çalan çete hapis cezası aldı.

Polis, dükkan ve evlerdeyse 900 bin sterlinlik (6 milyon 600 bin TL) maddi kayıp olduğunu açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jimmy Shea, Jason Mobey ve Les Keet, çalıntı iş makineleri kullanarak Temmuz-Kasım 2018’de geceleri ATM soygunları gerçekleştirdi. Çete, soygunların ardından geride iz bırakmamak için iş makinelerinin bazılarını ateşe verdi.

Polis, soygunların mağazaların kapanmasına ve insanların işinden olmasına yol açtığını ve ATM tedarikçisi Cardtronics'e “büyük zarar” verdiğini ifade etti.

Mobey ve Keet daha sonraları Eric Summerfield ve Melvyn Beech adlı diğer iki kişiyle birlikte Surrey’de bir ev soydu.

 

 

Geçen sene 20 Aralık’ta yapılan şafak baskınıyla tutuklanan 5 erkek, 17 Nisan'da çıkarıldıkları mahkemede suçlarını kabul etti. Mahkeme kararıyla çarşamba günü çeteye 3 yıl 4 aydan, 10 yıl 8 aya kadar hapis cezası verildi.

Hırsızların Sussex, Surrey ve Hampshire'da bulunan bir dizi mağaza ve bankanın yanı sıra iki benzin istasyonunu hedef aldığı ortaya çıktı.

Savcılıktan Libby Clark yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

Bu soygunlar hafife alınamaz. Sadece çaldıkları para sebebiyle değil. Bazı bankamatiklerin üzerinde evler vardı ve binalarda büyük çapta hasarlar meydana geldi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Cardtronics sözcüsü şunları söyledi:

Hırsızlar işledikleri bu suçun kimseyi mağdur etmediğini düşünüyor olabilir. Ama yanılıyorlar. İşletmelere verdikleri hasar sonucunda çalışanlar işlerini kaybedebilir. Şunu güvenle söyleyebilirim ki ATM'lerimiz çalındığında zarar gören tek şey halkın özgürlüğü değil. ATM’lerin bulunduğu mağazaların neredeyse tamamı zarar gördü, bazılarıysa iflas etti.

Hırsızlıkların sakinleri ve işletme sahiplerini sıkıntıya soktuğunu söyleyen komiser Gary Smith, “Bu hırsızlıklar yalnızca maddi zarara yol açmakla ve insanları işlerinden etmekle kalmadı, aynı zamanda insanları para çekmek için çok daha uzak mesafelere gitmek zorunda bıraktı. (...) İş makinesi sahipleri, araçlarını korumak için gece iş makinelerini gizlemek ve mülke girişi engellemek gibi yöntemleri göz önünde bulundurmalıdır” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/crime

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU