Diyarbakır kayyumu "ucube" davasını kaybetti

Mahkeme, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyumunun yaptırdığı karpuz içindeki çocuk heykeli ilgili CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca hakkında açılan davayı ilk celsede reddetti

Fotoğraf: Twitter

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu tarafından yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı ve daha sonra tepkiler üzerine kaldırılan karpuz içindeki çocuk heykeli ile ilgili tartışmalar devam ediyor.

1 Temmuz 2021 tarihinde Diyarbakır'a gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, söz konusu heykeli "ucube" olarak nitelendirerek, "Diyarbakırlı gençlere iş olanağı sağlayacak yatırımlara harcamak yerine; 4,5 milyon TL'yi, 3-5 ucube heykele yatıran sonra da 'pardon' diyerek heykelleri kaldıran kayyuma sesleniyorum: Diyarbakırlı gençlerin, kadınların, çocukların, yurttaşlarımızın üzerinden elinizi çekin" ifadelerini kullanmıştı.

Gülizar Biçer Karaca.jpg
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca / Fotoğraf: AA

 

Tazminat davası açıldı

Açıklamanın "hakaret" içerdiği ve "karalama" amacı taşıdığını öne süren Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı, konuyu yargıya taşıdı. Dilekçeyi işleme koyan savcılık, 27 Temmuz 2021 tarihinde CHP'li Karaca hakkında 4 bin 500 TL'lik manevi tazminat davası açtı. 

Diyarbakır 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada, mahkeme davayı reddetti. 27 Ekim'de yapılan duruşmada Büyükşehir Belediyesi adına savunma yapan Avukat Şefik Çelik, CHP Genel Başkan Yardımcısı Biçer'in yaptığı açıklama ile Büyükşehir Belediyesi ve kurumu temsil edilen Başkan Vekili Münir Karaloğlu'nun kişilik haklarının zedelendiğini ifade etti.

Av. Çelik, "Dört buçuk trilyonla heykel yapıldığı iddia edilmiş ise de böyle bir durum söz konusu değildir. İlimizin gözde yerlerinden olan havaalanı güzergahında bulunan 170 dekarlık alanın toplam maliyeti bu bedel olmamasına rağmen sanki bu bedelin cadde ve sokaklardaki heykellere harcanmış şekilde açıklamalarda bulunulmuştur. Başkan vekilinin göreve başladığından beri bir tek heykel dahi dikilmemiştir. Anılan alanda karpuz baklava ve oyun havalarını temsil eden imalatlar mevcuttur. Bunun da değeri açıklandığı şekilde değildir. Yapılan açıklama spontane bir açıklama değildir, basın açıklaması ve yazılı bir metnin okunması şeklindedir. Sunduğumuz Hukuk Genel Kurulu kararı da açıkça tazminatın hükmedilmesini gerektirdiğini belirtmiştir. Tüm bu açıklama çerçevesinde davamızın kabulüne karar verilmesini talep ederiz" dedi.
 

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu.jpg
Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu / Fotoğraf: Twitter - @dtiosb​​​​​​​​​​​​

 

Mahkemeden ret kararı

CHP'li Karaca'nın vekili Avukat Abdullah Şuayp Alyamaç ise açıklamaların düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesini talep ederek, davanın reddini istedi. 

Mahkeme heyeti, tarafları dinledikten sonra istinaf yolu açık olmak üzere davanın reddine karar verdi. 
 

Avukat Abdullah Şuayp Alyamaç.jpg
Avukat Abdullah Şuayp Alyamaç / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Mahkeme doğru karar verdi; bürokratlar eleştiriye açık olmalı"

Independent Türkçe'ye konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca'nın avukatı Abdullah Şuayp Alyamaç, mahkemenin doğru bir karar verdiğini ifade ederek, "Söz konusu olay yerel ve ulusal basında gündem olmuş, çeşitli sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler konu hakkında açıklama yapmış, tepkiler üzerine söz konusu heykel bulunduğu yerden kaldırılmıştır. Müvekkilim de eleştirilerini ifade özgürlüğü kapsamında dile getirmiştir. Mahkeme doğru bir karar vermiştir. Bu konuda Yargıtay'ın ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin emsal kararları vardır. Siyasiler ve bürokratlar bu tarz eleştirilere açık olmalıdır" dedi.
 

gülizar biçer karaca 1 temmuzda Diyarbakır'da basın toplantısı düzenlemişti.jpg
Gülizar Biçer Karaca, 1 Temmuz'da Diyarbakır'da basın toplantısı düzenlemişti / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Karaca: Vali sözlerime alınmış

CHP'li Karaca, daha önce yapmış olduğu açıklamada davayı eleştirerek, "Toplumsal tepkinin giderek büyümesi nedeni ile kaldırılan bir karpuz heykeli vardı hatırlarsanız. Ben bunu eleştirmiştim. Dedim ki Diyarbakırlı genç arkadaşlarımız işsiz. Diyarbakırlı genç arkadaşlarımız aşsız. Akşam evine ekmek götürmek istiyor, iş aş sahibi olmak istiyor, bu gençlerimizin alın terini, bu gençlerimizin iş aş için yapılacak yatırımların bedelini o heykellere, o düzenlemelere yatırdı. Diyarbakırlı gençler sizden bunun hesabını soracak demiştim. Bunun üzerine Diyarbakır'ın kayyum valisi bu sözlerimden dolayı kendisi üzülmüş, benim hakkımda manevi tazminat davası açmış" ifadesini kullanmıştı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU