Çiğdem Toker: “Manda”cılar kim ola?

“Böyle bir dönemde, yıllardır yazdığımız Kamu Özel İşbirliği sözleşmelerine, taptaze bir perspektiften bakmamızı sağlayacak manda tartışmasının açılması hayırlı olmuştur”

Fotoğraf: AA

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ülkemizi mandacı iktisatçıların arzuladığı şekilde küçültecek, insanlarımızı açlığa yoksulluğa mahkum edecek politikaları reddediyoruz” şeklindeki ifadesi hakkında yazdı.

Toker, bugünkü köşe yazısında “Böyle bir dönemde, yıllardır yazdığımız Kamu Özel İşbirliği sözleşmelerine, taptaze bir perspektiften bakmamızı sağlayacak manda tartışmasının açılması hayırlı olmuştur” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Toker, “mandacı” ifadesi hakkında döviz garantili projeleri hatırlatarak şunları yazdı:

Cumhurbaşkanı, “mandacı iktisatçı” derken, halktan gizlenen Kamu Özel İşbirliği sözleşmelerini hazırlayanları, dolar, Euro üzerinden yolcu ve araç geçiş garantisi verenleri ve verdirenleri, kanunlarda “yabancı tahkim yetkili olsun” diye değişiklik yapanları ve yaptırtanları mı kastediyor acaba?

Eğer onları kastetse, herhalde “iktisatçı” demezdi. Çünkü yukarıda saydığım durumların aktörleri sadece iktisatçılar değil.

Dövizli garantileri veren, gizli Yap İşlet Devret sözleşmelerini hazırlayıp hazırlatıp imza atanlar, yabancı tahkimi kabul ettirtenler aşağı yukarı belli. İsimlerini hepimizin bildiği ve sayıları beşin çok üzerinde olan müteahhitlik şirketleri, o şirketlerle kamu adına, devlet adına,  vatandaş adına masaya oturup imza atan kamu görevlileri, şehir hastanesini finanse edecek yabancı bankerlerin çıkarlarını kollayacak kanun değişikliklerini Meclis’e getirenler ve savunanlar…

 

Sözcü, Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU