Diyarbakır 'ciğersiz' kaldı: Meşhur ciğer kebabı karaborsaya düştü

Diyarbakır'ın olmazsa olmazlarından olan kuzu ciğeri artık etten daha pahalı. Son aylarda 3 kez zamlanan kuzu ciğerinin fiyatı eti solladı. Fiyat artışına rağmen ciğer karaborsaya düştü

Kolaj: Independent Türkçe

Kuraklık, yem fiyatlarındaki artış ve küçükbaş hayvan sayısının azlığı Diyarbakır'ın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan ciğer kebabını da vurdu.

Son aylarda 3 kez zamlanan kuzu ciğerinin fiyatı eti solladı. Fiyat artışına rağmen ciğer karaborsaya düştü. Bazı esnalar, çareyi çevre illerden ciğer siparişi vermekte buldu.

Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, günde 5 ton ciğer kebabının tüketildiği Diyarbakır'da bu oranın son dönemlerde 2,5 ile 3 tona kadar gerilediğini söyledi.
 

Halim Eliş (3).jpeg
Fotoğraf: İlyas Akengin/Independent Türkçe

 

Binlerce yıllık tarih ve kültür varlığına sahip Diyarbakır, bünyesinde barındırdığı farklı kültürler sayesinde zengin mutfağıyla vatandaşların büyük beğenisini topluyor.

Bu lezzetlerden biri de Diyarbakır'ın geleneksel yemekleri arasında önemli bir yere sahip olan ciğer kebabı.

Kentin olmazsa olmazlarından olan kuzu ciğeri artık etten daha pahalı. Kemikli et fiyatının 67 TL olduğu kentte, ciğerin kilosu 90 TL'ye kadar çıktı.

Önceki yıl günde 5 ton tüketilen ciğer kebabı son zamanlarda artan artıştan dolayı kebapçılar kuzu ciğeri bulmakta zorlanıyor.

Esnaf, çareyi çevre illerden ciğer siparişi vermekte buluyor. 
 

Halim Eliş (4).jpeg
Diyarbakır'ın ilk ciğer kebapçılarından Halim Eliş / Fotoğraf: İlyas Akengin/Independent Türkçe

 

"Kuzu ciğerinin kilosu 100 TL'ye dayandı"

Diyarbakır'da yaklaşık 50 yıldır ciğer kebabı satan 65 yaşındaki Halim Eliş Independent Türkçe'ye konuştu.

Uzun yıllar tezgahlarda ciğer kebabı sattığını belirten Eliş, Sur İlçesi'nde açtığı restoranda müşterilerine hizmet veriyor. 

Zamlardan yakınan Eliş, şunları söyledi:

Diyarbakır'ın ilk ciğer kebapçılarından biriyim. 15 yaşımdan beri bu işi yapıyorum. Ciğer kebabı daha önce yoksul yemeğiydi. Ancak son dönemlerde ciğer kebabının namı yayılınca büyük bir talep oldu. Önceki yıllarda 40-50 kilo arasında ciğer alıp satıyorduk. Ancak her kaleme olduğu gibi kuzu ciğeri de zam üstüne zamlandı. Kentte, etin kilosu 65-67 arasında satılırken, kuzu ciğerinin kilosu 100 TL'ye dayandı. 30-40 Tl'ye aldığımız ciğer zamlanınca bizde mecbur olarak fiyatları yansıtıyoruz. Geçen yıl 2 TL'den aldığımız kömürün fiyatı 7 TL'ye çıktı. Sur İlçesi'nde en ucuz ciğer kebabı yapan yerlerden biriyim. Zamlardan dolayı işlerde düşüş oldu.
 

Halim Eliş (2).jpeg
Fotoğraf: İlyas Akengin/Independent Türkçe

 

"Kuzu ciğeri bulmakta zorlanıyoruz"

Sur İlçesi'nde 20 yıldır ciğer kebabı satan Ramazan Barakaçı ise, zamlardan müşterilerin de şikayetçi olduğunu belirterek, "Kuraklık nedeniyle eskisi gibi küçük baş hayvan kesilmiyor. Durum böyle olunca kuzu ciğeri bulmakta zorlanıyoruz. Bazı esnaflar bulamayınca dana ciğeri kullanmak zorunda kalıyor" şeklinde konuştu. 
 

(4).jpeg
Ramazan Barakaçı / Fotoğraf: İlyas Akengin/Independent Türkçe​​​​​​​

 

Yeni zamlar kapıda

Diyarbakır'ın geleneksel yemekleri arasına bulunan ciğer kebabının önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, kentte bulunan yüzlerce ciğercinin her gün binlerce kişiye hizmet verdiğini dile getirdi. 


6 tondan, 3 tona geriledi

Bölgede yaşanan kuraklık, artan yem fiyatları ve küçük baş hayvan sayısındaki düşüş ile birlikte birçok kaleme zam geldiğini hatırlatan Atlı, "Küçükbaş hayvan sayısındaki düşüş, yem fiyatlarındaki artışa bu yıl kuraklık da eklenince ciğer fiyatları zamlandı. Geçen yıl 30-40 TL'ye kadar bulunabilen ciğer, bu yıl 90 Tl'ye kadar çıktı. Önceki yıllarda sadece Diyarbakır'da günde 5-6 ton ciğer satılıyordu. Hatta hafta sonu bu oran 6-7 tona kadar çıkıyordu. Talep karşılanmadığı için çevre illerden 2 ton veya 3 ton kuzu ciğeri geliyordu. Ancak birçok yerde şuan kesimler azaldı. Kente eskisi gibi kuzu ciğeri gelmiyor. 6-7 tondan 2,5 ile 3 tona kadar bir düşüşün olduğunu tahmin ediyorum" dedi.
 

Hacı Atlı.jpeg
Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı / Fotoğraf: İlyas Akengin/Independent Türkçe

 

"Besicilere destek verilmeli"

Bölgede yaşanan kuraklıktan ötürü besicilerin ciddi bir şekilde zarar gördüğünü dile getiren Atlı, üretime destek verilmemesi durumunda yeni zamların kapıda olduğunu söyledi.

Atlı, son olarak şunları söyledi:

Üretim olmazsa ve çiftçi desteklenmezse sıkıntını günler bizi bekliyor. Bu nedenle hükümetin besicilere destek vermezi lazım. Özellikle arpa ve aşı konusunda destekler önemli. Bu destekler verilmezse bunun yansıması hepimize olacak. Her kalemde dışarıya bağımlı hale geldik. İthal çözüm değil, ancak üretime destek ile bu sorunları çözebiliriz.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU