Bahçeli: Cumhur İttifakı’nın günahına da sevabına da ortağız

MHP'nin muhalefet partisi olduğu konudaki söylemleri hakkında konuşan Bahçeli, "Anca beraberiz, kanca beraber olacağız" dedi

Fotoğraf: AA

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin bir muhalefet partisi olduğuna yönelik açıklamasının ardından yaşanan tartışmalara açıklık getirdi ve "Cumhur İttifakı'nın sevabına da günahına da sonuna kadar ortağız. Anca beraberiz, kanca beraber olacağız" dedi.

Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamalarda geçen hafta söylediği “MHP, Cumhur İttifakı’nın bir ortağı olsa da işlevi ve üstlendiği demokratik sorumluluğu muhalefettir, bunun yanı sıra TBMM’de denge ve denetleme göreviyle mesuldür” şeklindeki ifadeleri hakkında konuştu.


"Anca beraber, kanca beraber"

MHP lideri, AK Parti ile kurdukları Cumhur İttifakı'nda bir çatlak olmadığını ifade ederken şunları kaydetti:

Cumhur İttifakı geçmişle gelecek arasındaki köprüdür. Türkiye sevdasının kökleşmesidir. Bizim ittifakımız proje, plan veya pazarlık usulüyle tescillenmiş olmayıp Türk Milleti'nin özlemlerinin tezahürüdür. Geçen hafta dedim ki, MHP, Cumhur İttifakı'nın bir ortağı olsa da demokratik sorumluluğu muhalefettir. Bunun yanı sıra TBMM'de denge görevliyle mesuldür. Bu kanaatimin neresi yanlıştır. Neresinde Cumhur İttifakı'na soğuk bakış hakimdir. Hükümet bellidir, görevinin başındadır. Hükümete bakan vermemiş olsak da Cumhur İttifakı'nın sevabına da günahına da sonuna kadar ortağız. Anca beraberiz, kanca beraber olacağız. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Aramızda gerilim değil muhabbet var"

Konuşmasında Karar gazetesi yazarı Taha Akyol’a “Erdoğan’la Bahçeli arasında sistem gerilimi” başlıklı yazısı dolayısıyla yüklenen Bahçeli, “Erdoğan'la Bahçeli arasında sistem gerilim var yazısı a'dan z'ye yalandır. Bu şahıs kalemini zillet mürekkebine batırmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı ile aramızda gerilim değil, muhabbet vardır” ifadesini kullandı.

Cemil Çiçek'e tepki: Kimlere şirin gözükmek istiyorsun?

Konuşmasında Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek'in “Yüzde 50+1'in hem bugün, hem de gelecekte sıkıntıya sebebiyet vereceğini, Türkiye'yi kaosa sürükleyeceğini söyledim, yine söylüyorum” şeklindeki açıklamasına tepki gösteren MHP lideri, şunları söyledi:

Milletvekili seçmiyoruz, belediye başkanı seçmiyoruz, cumhurbaşkanını seçiyoruz. Yüzde 50+1 oy hesabını eleştirenleri anlayışla karşılamamız abesle iştigaldir. Sayın Cemil Çiçek, 50+1'in bugün ve gelecekte önemli sıkıntılara sebebiyet vereceğini, kaosa sürükleyeceğini iddia ediyor. Tuhaf ve tahrik edici bu sözlerin benzerini Türkiye'nin istikrarsızlığa gömülmesini isteyen çevreler de ileri sürüyor. Sayın Çiçek sizin dilinizin altında sakladığınız bir oran var mıdır? Varsa ne zaman açıklamayı düşünüyorsunuz? Açıkla da bilelim. Kimlere şirin gözükmeye çalışıyorsunuz? Sistemin temeli 50+1'dir. 

“İdam cezası bile tartışmaya açılmalıdır”

İstanbul’da Can Göktuğ Boz isimli erkek tarafından katledilen Başak Cengiz’e değinen Bahçeli, şu ifadeleri kullandı:

Biz konuştukça, bir yerlerde kadınlarımıza saldırı yapılmaktadır. Şiddet selinin önünü almak mecburiyetindeyiz. Kadınlarımız ölüyorsa medeniyetimiz can çekişiyor demektir. Şiddetin ruhsal ve psikolojik yönü analiz edilmeli. Yasal güvenceye kavuşmalı. Evlilik hazırlığındaki insanların ruhsal dengesinin yerinde olup olmadığı tartışması bu çerçevede ele alınmalı. TBMM'ye sunduğumuz ruh sağlığı yasa teklifinin bir an önce görüşülüp yasalaşması arzumuzdur. Çocuk istismarı, kadın cinayetleri, tecavüz suçlarında, kapsayıcı sonuçlar alabilmek için gerekirse idam cezası bile tartışmaya açılmalıdır.

"Hesaplaşmadan helalleşme yok"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme” açıklamasını değerlendiren Bahçeli, “Sayın Kılıçdaroğlu sana güle güle uğurlar olsun, madem bir yolcuğuna çıkıyorsun, biletini tek yönlü alman gönülden temennimdir. Hesaplaşmadan helalleşmemiz söz konusu olmayacaktır” dedi.

EYT çıkışı

MHP lideri emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sorununun TBMM’de çözülerek tamamen gündemden çıkarılması gerektiğini de söyledi:

Emeklilikte yaşa takılan kardeşlerimizin sorunu, bizim sorunumuzdur. Sayıları 6,3 milyonu bulan bu kardeşlerimizin mağduriyetlerinin telafisi bizim amacımızdır.

 EYT konusundaki talepler, AK Parti tarafından tekraren reddedilmişti.

Sadece Cemil Çiçek değil, Erdoğan da söylemişti

Bahçeli'nin grup toplantısında en dikkati çekici kısmı yüzde 50 + 1 sistemine yönelik eleştirileri sebebiyle Cemil Çiçek'e yüklendiği bölüm oldu. Ancak bu eleştiri, sözcü gazetesinden Aytunç Erkin'e konuşan Cemil Çiçek'ten önce bizzat Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilmişti.

Geçen hafta Saadet Partisi lideri Temel Karamolloğlu ile Beştepe'de bir görüşme yapan Erdoğan, “50+1’in mahsurlu olduğunu anladık. 50+1’i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş. Onun farkına vardık” demişti.

Bu ifade, Gazete Duvar'a konuşan Karamollaoğlu tarafından dile getirilmiş, Cumhurbaşkanlığı tarafından herhangi bir yalanlama gelmemişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU