Samanyolu Galaksisi'nin dışında gizlenen bir karadelik bulundu

Bu sanatçı çiziminde, Güneş'in ve etrafında dönen 5 Güneş kütleli yıldızın 11 katı büyüklüğündeki kompakt bir karadelik gösteriliyor (ESO / M. Kornmesser)

Galaksimizin hemen dışında saklanan bir kara delik bulan bilim insanları, bunun bulunmayı bekleyen nice karadelikten ilki olabileceğini söyledi.

Bilim insanları küçük karadeliğin yakındaki bir yıldızın hareketini etkileme şekline bakılarak keşfedildiğini belirtti.

Keşfin ardındaki bilim insanları, aynı tekniğin Samanyolumuzda ve başka galaksilerde saklanan diğer gizli karadelikleri bulmakta kilit bir rol oynayabileceğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık'taki Liverpool John Moores Üniversitesi Astrofizik Araştırma Enstitüsü'nden araştırmayı yöneten Sara Saracino, "Sherlock Holmes'ün bir suç çetesini attıkları yanlış adımları takip ederek yakalaması gibi, biz de bir elimizde büyüteçle bu kümedeki her bir yıldıza bakarak, onları doğrudan görmesek de karadeliklerin varlığına dair bazı kanıtlar bulmaya çalışıyoruz" dedi.

Burada gösterilen sonuç, aranan suçlulardan sadece birini temsil ediyor fakat birini bulduğunuzda, farklı kümelerdeki diğer pek çok kara deliği de keşfetme yolunda epey ilerlemiş olursunuz.

Yeni keşfedilen karadeliğin geride bıraktığı ipucu, karadeliğin yakınında bulunan ve Güneş'imizin yaklaşık 5 katı büyüklüğündeki bir yıldızın hareketini etkiliyormuş gibi görünme şekliydi.

Buna benzer küçük karadelikler, maddeyi emdikleri sırada ortaya çıkan X-ışınlarına veya başka karadeliklerle çarpıştıklarında oluşan kütleçekimsel dalgalara bakılarak daha önce de bulunmuştu. Fakat çoğu karadelik ikisini de yapmıyor ve bu yüzden de evrenin her yerinde saklı haldeler.

Almanya'daki Göttingen Üniversitesi'nden ekibin üyesi olan Stefan Dreizler, "Karadeliklerin büyük çoğunluğu sadece dinamik olarak ortaya çıkarılabilir" dedi.

Bir yıldızla sistem oluşturduklarında, yıldızın hareketini hemen göze çarpmayan ama tespit edilebilir bir şekilde etkilerler. Biz de böylece gelişmiş aygıtlarla onları bulabiliriz.

Bilim insanları, bu tarz daha fazla karadelik bularak daha genç ve küçük olanları, daha büyük ve daha olgun olan kardeşleriyle karşılaştırabilmeyi umuyor. Bu, karadeliklerin zamanla nasıl gelişip büyüdüğünü göstermeyi sağlayabilir.

Avrupa Güney Gözlemevi'nin Çok Büyük Teleskopu'yla yapılan gözlemlerden elde edilen bulguları açıklayan bir makale, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society adlı bilimsel dergide yayımlanmak üzere kabul edildi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU