Deniz Zeyrek: İnsanlar sonuca bakıyor Mahir Bey

"Ülkede son dönemde derinleşen yoksulluk da işsizlik de hayat pahalılığı da 20 yıl boyunca yapılan yanlışlıkların, alınan yanlış kararların sonucu"

Fotoğraf: AA

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın “Öyle bir hava oluşturuyorlar ki sanki biz Türkiye'de bunca yıl hiçbir şey yapmamışız” serzenişiyle ilgili olarak yazdı.

Zeyrek, bugünkü köşe yazısında “Mahir Ünal’a da AK Parti’ye de haksızlık edilmemesi gerektiğini” söylerken şu ifadeleri kullandı:

2002'den itibaren önemli eserlere imza attılar. Görkemli sarayların, camilerin, köprülerin, otoyolların, tünellerin, havalimanlarının, gar binalarının, şehir hastanelerinin varlığını inkâr edemeyiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Bir şeyi yapmak kadar, hakkıyla, ekonomik bir şekilde yapmak önemlidir” diyen Zeyrek, şöyle devam etti:

Üç kuruşluk işi 10 liraya mal eder, tüyü bitmemiş yetimin hakkını bir grup müteahhide teslim ederseniz, ürettiğiniz sonuç yaptığınızı gölgeleyebilir. Örnek vereyim: Şehir hastaneleri çok görkemli. Işıl ışıl binaları var. Girdiğinizde özel hastaneye girmiş hissi yaşıyorsunuz ki personeli saymazsak, zaten özel hastane sayılırlar. Bina sahiplerine kira ödediğimiz yetmiyormuş gibi, temizlik ve laboratuvar hizmetlerini de onlardan satın alıyoruz. 2022 bütçesine bakın isterseniz. Sağlık bütçesinin yüzde 19'u 13 şehir hastanesine ayrılmış.

CHP'li Ahmet Akın'a göre bu 13 hastaneye bir yıl için ödediğimiz kirayla 14, 2024'e dek ödenecek kiralarla ise 59 benzer hastane yapılabiliyormuş. Döviz kurundaki artışların yaratacağı ek maliyeti katmıyorum üstelik! Başka bir örnek: Kamu Özel Sektör İşbirliği (KÖİ) yöntemiyle yapılmış yol, havalimanı, köprü, tünel gibi yatırımlar için Hazine'nin verdiği geçiş ve yolcu garantilerinin miktarı, kurdaki artışla 179.6 milyar liradan 226.5 milyar liraya çıkmış. Düşünün ki sadece kur artışının ülkeye maliyeti yaklaşık 47 milyar. Bu parayla kaç hastane, kaç köprü yapılır, hiç düşündünüz mü?

Mahir Ünal’ın serzenişinin doğruluk payı olsa da gerçeği tam yansıtmadığını ifade eden Sözcü yazarı, şu ifadeleri kullandı:

AK Parti 20 yıllık iktidarı boyunca güzel şeyler yapmış olabilir. Ancak, 20 yılın sonunda geldiğimiz nokta ortada. Ülkede son dönemde derinleşen yoksulluk da işsizlik de hayat pahalılığı da 20 yıl boyunca yapılan yanlışlıkların, alınan yanlış kararların sonucu. Bolluk varken herkes yapılana bakar, alkışlar. Ancak insanlar yoksullaştığında, gelirler düşüp giderler astronomik bir şekilde arttığında ne yaptığınızdan çok nasıl ve hangi maliyetle yaptığınıza bakar. Tıpkı şimdilerde olduğu gibi.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU