Greta Thunberg, COP26 zirvesi için gittiği Glasgow'da hayranlarının izdihamına uğradı

Thunberg, "Bu çok sıcak karşılama için teşekkür ederim" diye tweet attı

Greta Thunberg, dünya liderlerinin iklim kriziyle mücadeleye yönelik eylemleri tartışacağı COP26 zirvesi öncesinde Glasgow'a ulaştığında hayranlarının izdihamına uğradı.

Cumartesi akşamı Glasgow Central istasyonuna ulaşan İsveçli aktivist, istasyonda ilerlerken polis ve diğer aktivistler bir anda çevresini sardı.

18 yaşındaki Thunberg, cuma Londra'daki Standard Chartered bankasının genel merkezinin önünde yapılan protestoya katıldıktan bir gün sonra trenle seyahat etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası COP26 konferansı, pazar günü resmen başlıyor. İleri gelen 120 kişinin ve devlet başkanlarının katıldığı zirveyse bir sonraki gün yapılacak.

Thunberg'in Glasgow'daki iki haftalık etkinlik sırasında başka protestolara katılması ve COP26 Koalisyonu'nun düzenleyeceği bir mitingde konuşması bekleniyor.

Öte yandan aktivist, zirveye resmi katılımının belirsiz olduğunu çünkü kendisine resmi bir davet yapılmadığını söylemişti.
 


BBC'den Andrew Marr'ın, kendisine COP26'ya davet edilip edilmediğini sorması üzerine Greta şu cevabı vermişti:

Bilmiyorum. Çok belirsiz. Resmi olarak davet edilmedim.

Bence birçok kişi, çok fazla radikal genç davet edilirse, bunun kendilerini kötü gösterebileceğinden korkuyor.

Hollanda ve Belçika üzerinden seyahat eden ve yüzlerce aktivistle Avrupalı siyasetçiyi zirveye taşıyan özel "iklim treni" de Glasgow'a ulaştı.

Bu seyahatin düzenlenmesine katkı sağlayan 25 yaşındaki Almanyalı öğrenci Lukas Kiefer, aktivistlerin hükümetlerin havacılık endüstrisinden ziyade tren yolculukları için daha fazla destek ayırdığını görmek istediğini söyledi.

Keifer, "Avrupa'daki tüm havalimanlarının yüzde 43'ü hükümetlerden destek almaya ihtiyaç duyuyor çünkü aksi takdirde maliyetleri çok olduğu için hizmet veremiyorlar" dedi.

Bizce, herkesin Avrupa genelinde hızlı trenlerle ucuza seyahat edebilmesi için bu desteklerin tren raylarına aktarılması gerekiyor çünkü havacılık endüstrisinin emisyonlarıyla başa çıkmanın tek yolu bu.

Eylemcilere seyahatinde Hollanda, Belçika, İtalya ve Almanya'dan büyükelçiler, parlamento üyeleri ve hükümet temsilcileri de katıldı.

PA'den de yararlanılmıştır



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU